De geprezen Milton Friedman bracht in 1980 zijn nog steeds relevante documentaire serie: ‘Free to Choose’ uit welke vandaag de dag nog steeds een zeer relevante, interresante en waardevolle beschouwing is. Deze is nu te bezichtigen op http://www.freetochoose.tv/ Zowel de originele versie uit 1980 en de nieuwe versie uit 1990.

In 2010 kondigde de zweedse auteur Johan Norberg welke zelf al een behoorlijke reputatie had opgebouwd met zijn geweldige boek en bijbehorende documentaire: Globalisation is Good een opvolging op Free to Choose aan.

Vandaag kwam ik met alle toeval een kopie tegen van deze nieuwe documentaire. Hieraan moet ik toevoegen dat ik niet weet of dit de uiteindelijke versie is van de documentaire en/of het onderdeel is van een langdurige serie. Veel informatie is er niet beschikbaar en de video is op moment van schrijven minder dan 1000 keer bekeken (terwijl het al 3 maanden online staat).

Desondanks wil ik hem graag delen omdat de inhoud zijn kwaliteit vertoond in boodschap en eenvoud.

In de documentaire belicht Johan Norberg de verschillen en relaties tussen economische vrijheid en politieke gelijkheid. (Free or equal)

Veel kijkplezier!

Free or Equal from Free To Choose Network on Vimeo.

11 REACTIES

 1. Weet je wat het is.. met alle kennis die wij op de vrijspreker hebben.
  zou je voor een budgetje van 200 euro voor een student filmmaker met camera huur op een zonnige dag ook zo’n serie kunnen maken.

  Ik heb het budget alleen niet.
  Filmen in denhaag voor de 2e kamer. (over vrjiheid en rechten)
  Op de dam (vraag en aanbod stukje over vrije markt)
  Op de Wallen ( vrije keuze en eigen verantwoording)
  Station utrecht ( andermans geld uitgeven openbaar vervoer)

  Zoveel ideen, zo weinig tijd, geen budget

 2. @Hoc Voluerunt [2]:

  Het lijkt inderdaad een goed idee.
  Het is nu inderdaad zo dat “in” de pakweg 10.000 vrijspreker-artikelen (plus reacties) een enorme hoeveelheid wijsheid zit die niet eenvoudig bereikbaar is.

  Of je met een film/video die op een aantrekkelijke manier beter beschikbaar kunt maken, zou eerst beter aangetoond (verkocht!!) kunnen worden.
  En dit gepaard met een goede echte offerte zou een project van 1000 euro mogelijk haalbaar maken.

 3. @Hoc Voluerunt [2]: Maak jij er werk van? Ik sponsor de eerste € 500,-. Bij deze toegezegd. Vrijwillig, niet-gesubsidieerd door dwang, omdat het me een goed initiatief lijkt. Eén voorwaarde: het geld moet gebruikt worden voor het hierboven beschreven doel, verder van mijn kant geen bepalingen of bemoeienis.

  Jij maakt het hier op Vrijspreker bekend, ik zal dan via-via wel contact met je opnemen voor de sponsoring. Hub Jongen weet mij wel te vinden.
  Hoc Voluerunt [8] reageerde op deze reactie.

 4. Hoezo propaganda?? Kom op zeg mensen, natuurlijk zit er een kern voor waarheid in maar het hele verhaal wordt overgoten met een sausje van leugens en propaganda.
  Het succes van hong kong enkel en alleen toeschrijven een de vrije markt, jaja die belastingparadijsjes hebben het dik voor mekaar dat deze landen veelal omgeven door landen met een grote overheid heeft er niks mee te maken zeker? hong kong>china, Andorra>frankrijk/spanje, monaco>frankrijk/italie en zo zijn er nog wel meer voorbeelden.
  Trouwens hoe zit het dan met singapore? Een economisch wonder maar erg “vrij” is het er dacht ik toch niet ?

  (muziektip: Faithless – Mass Destruction)
  http://www.youtube.com/watch?v=UVYHqnHw8_M
  Polity- [6] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Igor [5]:
  singapore is een goeie ligging als handels haven.
  Ze doen het goed.
  Met volledig vrije markt doen ze het beter.

  Het is gewoon een gegeven feit dat landen waar minder belasting is de welvaart enorm toeneemt.
  Nieuw zeeland
  Luxemburg
  Hong Kong
  etc etc etc etc

  Dit zie je ook in de oudere tijden terug zoals engeland. eerst vergunningen en belastingen voor handel en iedereen had het hard te halen.
  Voeren de vrije handel in in de havens en BAM.. instant wealth.

  Zou jij liever je goederen slijten in Hongkong waar je geen vergunning hoeft te betalen of in rotterdam, waar je vergunningen en what not moet dokken en nog eens 50% van je waarde aan goederen in mag leveren.

  You tell me.

  Igor [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Polity- [6]:
  Nee ik vindt het filmpje een hoog propaganda gehalte heeft maar dat heeft verder niks met hong kong te maken.

  @Hoc Voluerunt [7]:
  Ik ben geen tegenstander van de vrije markt hoc, ik vind alleen dat veel mensen hier op vrijspreker in doorslaan en weinig tot geen aandacht schenken aan de negatieve aspecten, of (erger nog) de negatieve aspecten verwerpen omdat ze verwachten dat zij er persoonlijk niet mee te maken zullen krijgen. ik noum het de “Goud is god” filosofie.

  Ik weet niet of dit soort economisch geleuter nou echt heel zinvol is maar ik zal er toch maar even in meegaan…

  Ik pak jouw 3 voorbeelden erbij en nu dat ik toch bezig ben doe ik nederland en singapore er ook even bij.

  Nieuw zeeland
  GDP ppp $ 27,700 (world ranking 51)

  GDP per sector
  agriculture: 4.6%
  industry: 24%
  services: 71.4% (2010 est.)

  Overheids inkomsten/uitgaven als % van GDP
  Belastingdruk 34.5
  uitgaven 41.1


  Luxemburg
  GDP ppp $ 82,600 (world ranking 3)

  GDP per sector
  agriculture: 0.4%
  industry: 13.6%
  services: 86% (2007 est.)

  Overheids inkomsten/uitgaven als % van GDP
  Belastingdruk 36.5
  uitgaven 37.2


  Hong Kong
  GDP ppp $ 45,900 (world ranking 13)

  GDP per sector
  agriculture: 0.1%
  industry: 7.6%
  services: 92.3% (2010 est.)

  Overheids inkomsten/uitgaven als % van GDP
  Belastingdruk 13.0
  uitgaven 18.6


  Nederland
  GDP ppp $ 40,300 (world ranking 20)

  GDP per sector
  agriculture: 2.6%
  industry: 24.9%
  services: 72.4% (2010 est.)

  Overheids inkomsten/uitgaven als % van GDP
  Belastingdruk 39.8
  uitgaven 45.9


  Singapore
  GDP ppp $ 62,100 (world ranking 5)

  GDP per sector
  agriculture: 0%
  industry: 27.2%
  services: 72.8% (2010 est.)

  Overheids inkomsten/uitgaven als % van GDP
  Belastingdruk 14.2
  uitgaven 17.0

  Kan je uit dit soort al dan niet correcte informatie nou echt conclusies trekken? Ik denk van niet maar goed is zal toch een poging doen…
  New Zeelanders zijn de minst welvarend, toch lijkt dat niet direct in verband te staan met de belasting druk want die is hoger in zowel nederland als luxemburg, het rijkste land uit deze lijst.
  Wat wellicht wel een idee geeft waarom luxemburg het rijkste land in de lijst is: luxemburg heeft het kleinste verschil tussen overheids uitgaven en inkomsten 0.7%, dit lijkt ook een trend singapore 2.8%,hong kong 5.6%, nederland 6.1%, en new zealand de hekkensluiter met 6.5%.
  Ik heb de per sector data erbij gezet om inzicht te geven in de hoe afhankelijk een hoop landen zijn van de de omliggende landen, niet alleen wat betreft voedsel,grondstoffen en producten maar belangrijker nog ze zijn afhankelijk van de hogere belastings/wetgevings druk.
  Ik het arme nieuw zeeland heben ze trouwens wel de hoogste agrarische productie 4.6% van GDP, nederland doet denk ik dankzij de tuinbouw/veeteelt ook nog leuk mee met 2.6% maar in de andere “rijkere” landen kan je in echt barre tijden hoogstwaarschijnlijk op een houtje bijten. Hier ook trouwens gezien het aantal inwoners.
  De industrie sectoren van de kleinere landen zijn vaak afhankelijk van aanvoer van grondstoffen, maar desondanks draagt deze wel sector bij aan de zelfredzaamheid en productiewaarde van een land.
  De sector dienstverlening bevat zoveel facetten dat de waarde ervan moeilijk vast te stellen is, gaat het hier om financiële dienstverlening afhankelijk van belastingdruk elders in de wereld? Op is dit het soort van dienstverlening waarbij de overheid adviesburo’s inhuurt voor allerlei vage project studies naar fietsparkeer probleemmatiek in de binnenstad?

  Je kan er eeuwen over discussiëren maar het zegt allemaal zo weinig over hoe en waar mensen vrij,welvarend en gelukkig leven, het enige punt wat ik keer op keer zie terugkomen zowel in dit soort abstracte data als in de artikelen en reacties hier op vrijspreker is het belang van een goede balans.

  Nee de waarheid zit niet altijd in het midden, ik bepleit niet het sluiten van compromissen omwille van, gewoon een beetje meer ying en yang en wat minder de nederlandse versie van de us republikeinse party, de MSM hier afzeiken en dan een artikel met een interview van Fox news linken ofzo …

  Ik dwaal weer eens af, Globalisation is Good
  bijna net zo blind als de anti-globalisten, verschil zit natuurlijk is het feit dat globalisatie een feit is, je dan het vertragen maar met dank aan de techniek is het haast onstuitbaar.

  zoals ze in de ASN bank reclame zeggen: geld is pas fout or goed door wat je er zelf mee doet.
  Globalisatie is pas fout or goed door wat je er zelf mee doet. Liever zie ik films die een realistisch beeld geven vanuit meerdere perspectieven.

  Bronnen
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2012.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gross_domestic_product#Standard_of_living_and_GDP

  Hoc Voluerunt [11] reageerde op deze reactie.

 7. @Igor [10]:
  Het hele GDP is een beetje een vreemd cijfer.
  Zo ben ik in nieuwzeeland met ie zelfde aantal dollars koning te rijk en verdien ik daar in koopkracht veel meer dan in nederland.

  Bij mij kan het er haast niet in dat je in Nederland rijker bent dan in nieuw zeeland. Gezien die mensen daar makkelijker huizen kunnen bewonen en er veel meer werk te doen is en je ook niet slecht verdient daar en meer mag houden.
  Dat ismij verteld tenmindste.

  Wel leuk uit die lijst van je is te zien dat de overheid altijd meer uitgeeft dan het ontvangt.

  Ook is Service percentage bedriegelijk… zo kan een land heeel heel veel advocaten tellen en ambtenaren (deel van service)
  Maar uiteindelijk wordt er niets geproduceerd of niets verbeters enkel de een zorgt voor werk voor de ander, en dat lijkt ook zo te gaan hier in tegensteling tot andere landen.

  hier zorgt de staat voor nutteloze dingen en iemand anders vult het op waardoor andere mensen met dwang moeten betalen voor hun baantjes.
  Daarbij is inkomsten overheid in jou grafiek geen percentage dunkt mij… Want Nederlanders betalen 80% van hun centen aan de overheid.. zo niet meer.

  – INkomstenbelasting
  – BTW
  – Vermogensbelasting
  – Dividendbelasting
  – Kansspel belasting
  – Inportheffingen die doorberekend worden.
  – accijnsen die door transport van goederen ook doorberekend worden naar consument.

  denk dat het GDP enorm lager zou zijn ale alle overheidszaken er tussenuit werden gehaald.
  Of ik moet beter opletten wat allemaal onder GDP valt.

Comments are closed.