’t Is uiteindelijk toch grondig aan het misgaan met Griekenland. Op het moment van schrijven is Griekenland op het randje van een bankroet aan het balanceren, tegen de tijd dat u dit leest kan dit bankroet al een feit zijn. De mooie beloften van de hoge heren ten spijt is de euro toch niet zo’n mooi valuta geworden als de bedoeling was.

Het falen van Griekenland hebben velen zien aankomen, maar verdient desondanks een kanttekening. Na een turbulent verleden is Griekenland sinds 1973 een democratische staat. Hoe kan het dan zo in de problemen komen? Zien de Griekse burgers het belang niet in van gezonde staatsfinancien en een staatsapparaat gebaseerd op recht en rede?

Het lijkt er meer op dat de Grieken meer het eigen dan het algemeen belang voor ogen hielden in de stembus. Schandelijk egoïsme maar wel alledaags realisme. Het propageren van een realistische pensioenleeftijd betekent een politieke ondergang en het mes zetten in de overvloed aan ambtenarenbaantjes jaagt de vakbonden en het stemvee in de gordijnen. Wat hebt u liever? Een mooie mand cadeautjes met de gedachte ‘het zal mijn tijd wel duren’ achter een glas ouzo? Of helemaal geen cadeautjes met de opbeurende gedachte dat je goed bezig bent? Veel Grieken bleken toch wat materialistischer en egocentrischer ingesteld dan goed was voor een democratie. Gelukkig biedt zwart werken voor velen een uitkomst.

Als het in een West-Europees land al zo moeizaam gaat – de introductie van een democratie, wat moet dat dan wel niet betekenen voor landen als Libië, Egypte en Irak? Als Griekenland na 38 jaar democratie op een faillissement afstevent, hoe lang zal het volk dan geduld hebben in voornoemde landen?

Democratie voor landen is nog een vrij kortlopend experiment. Het Romeinse rijk wist honderden jaren stand te houden, maar vrouwen hebben in Nederland pas sinds 1917 algemeen kiesrecht. Dat is minder dan een eeuw geleden. Democratie heeft er in de VS voor gezorgd dat mensen uit twee dictators kunnen kiezen die bovendien niet eens bij meerderheid van stemmen hoeft te worden bepaald. De VS aarzelt niet hele generaties met onbetaalbare staatsschulden op te zadelen teneinde de stemmen van de huidige generatie te kopen. Een oorlogje meer of minder draaien ze ook de hand niet voor om. In 1933 werd de kiem gelegd voor de meeste vernietigende oorlog ooit nadat Hitler de verkiezingen won.

Democratie is geen panacee. Democratie is niet eens goed. Een overheid kan geen vrijheid of welvaart garanderen. Welvaart kan het afnemen en vrijheid inperken. De korte verkiezingscyclus van ca. 4 jaar leidt tot kortetermijndenken en het nastreven van het eigenbelang bij kiezers is alles behalve een garantie dat ze een staat de juiste kant op sturen.

Westerse schreeuwlelijks moeten eens ophouden de democratie tot afgod te verheffen. Vrijheid is wat we nodig hebben en waar we recht op hebben!

22 REACTIES

 1. Democratie:

  1 schaap en meerdere wolven zitten om een kampvuur, het schaap vraagt aan de wolven: wat is het avondeten?

 2. Ik stel voor om per direct te stoppen om het Griekse volk als zwarte schaap neer te zetten en te steunen. Ook in Griekenland is maar 1 schuldige: DE STAAT!
  Het Griekse volk heeft zich niet anders gedragen dan andere Europese volk Hun regering heeft zich ook niet anders gedragen dan ander Europese regeringen. Het is bij hun allemaal een tikkeltje erger en bij hun kon de economie de hele zwendel niet verbergen zoals dat hier” nog” het geval is. Maar het Griekenland scenario geld voor heel Europa. Stop met denken dat wij er anders en beter voorstaan!!!1

  Hannes [3] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [4] reageerde op deze reactie.
  Armin [18] reageerde op deze reactie.

 3. @J.H [2]:
  Amen!
  Zij die Grieken zijn corrupt.
  Zij die Grieken betalen geen belasting want ze werken allemaal zwart.
  Zij die Grieken willen met “25” al met pensioen.
  Etc. en dat geld niet alleen t.o.v. Griekenland.

  Het lijkt erop dat de spiegels in onze huizen er alleen nog maar zijn om te zeggen tegen onszelf hoe goed wij wel niet zijn en te kijken hoe de Botox zijn werk doet maar enige zelfreflectie is soms ver te zoeken.

 4. @J.H [2]: Ik had juist begrepen dat Griekenland helemaal geen staat had en dat niemand belasting betaalde. Zolang de EU zijn euro houdt KAN Griekenland helemaal niet uit de euro, omdat niemand die Drachme zal accepteren. Oplossing: geen steun meer en failliet laten gaan. Steungeld moet gaan naar de banken die leningen moeten afschrijven, uiteraard met behoorlijke strafkorting.

  En om on topic te blijven, ga er maar vanuit dat de kolonels terug komen en dat de democratie op het kerkhog komt te liggen naast ome Weimar.
  John [5] reageerde op deze reactie.
  J.H [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Ron Paul Fan [4]:

  Dat is nou precies wat ik bedoel. Ze zeggen dat ze de Grieken aan het redden zijn maar op dit moment worden er maar 2 dingen gered:
  De Franse banken
  De Duitse Banken

  Zodra deze gered zijn zullen ze Griekenland gewoon als een baksteen laten vallen.

  Men noemt het beestje liever niet meer bij de naam en geeft de Griekse burger de schuld van alles.

 6. @John [5]: Maar een ineenstorting van je bankensysteem wil je ook niet.

  Even nog over dat Griekenland niet uit de euro kan… Je kunt wel de drachme invoeren om lokale goederen en diensten te betalen, zoals taxi, olijven en ouzo, maar dan houdt het op. In de USSR had je de roebel voor lokale bagger goederen. Als je iets moois wilde hebben dan moest je dollars of marken hebben. Het verschil tussen de USSR en Griekenland is dat de eerste min of meer autark was, dit itt Hellas. Koffie, thee, ikea, graan voor brood, auto’s, olie… Griekenland heeft het niet en kan daarvoor op de internationale markten niet met drachme betalen.

  Griekenland kan niet uit de euro.

  John [9] reageerde op deze reactie.
  John [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Ron Paul Fan [8]:
  Het maakt weinig uit of je het ene monopolygeld voor het andere inwisselt, of welke naam je eraan geeft: het enige echte geld is goud.
  Mij maakt het weinig uit of de banken instorten.
  In principe heb je geen bank nodig.
  Als je iedere dag naar de Jumbo moet om je avondeten te halen, en je kunt niet anders dan pinnen, dan heb je straks vette problemen.
  Ik wil geen geld, en machthongerig systeem in stand houden.
  Ik kijk met spanning toe wat er gebeurt.
  Bang voor de gevolgen ben ik niet direct.
  Ik heb voor wekenlang eten.
  En zelf als het licht uitgaat zal ik niet in het donker zitten, en heb ik het deze winter warm.

  Ron Paul Fan [13] reageerde op deze reactie.

 8. @Ron Paul Fan [8]:
  Beste Ron Paul Fan…

  Ik weet dat Ron Paul dit systeem, zoals het nu werkt nooit gewild heeft.
  We kunnen tot het einde der tijden de banken, of landen blijven redden.
  Het zal nooit iets oplossen.

  Moet jij eens proberen om bij de bank waar jij een lening hebt, nog meer te eisen, want je bent blut.
  En je wil met deze lening de vorige afbetalen.
  En als ze het niet snel geven krijgen ze dat andere ook niet meer terug.
  Ze zullen je vierkant uitlachen.
  Maar als zij geld nodig hebben mogen ze wel in onze zakken graaien?
  Waarom pakken ze het niet gelijk van onze rekeningen?

 9. @ j.h.

  allemaal leuk en en aardig maar is natuurlijk niet helemaal waar. In ieder geval een deel heeft wel degelijk via gedrag in de stembus gekozen voor de verspielzieke linkse regering. Dan hadden ze maar wat zinvols moeten stemmen. Dus helemaal zo zielig zijn ze als totaal ook weer niet.

  Maar de vraag die veel meer telt is de vraag waarom de rekening van al dat geknoei bij jou en mij wordt neergelegt. We betalen ons toch al relatief helemaal scheel aan die hele europa-dictatuur zonder er zelf ooit een cent (ja, geen eurocent. ik vertik het) wijzer van geworden te zijn.

  J.H [12] reageerde op deze reactie.

 10. @zioggy [11]:
  Word AUB Wakker…..
  Als de schuld in Griekenland bij de kiezer ligt , dan moet je ook zo snugger zijn om te zeggen dat de kiezer hier verantwoordelijk is voor waar de schuld wordt neergelegt.
  Verkiezingen zijn een circus.Geen enkele kiezer heeft iets in te brengen. Ze doen precies wat ze zelf willen en niks anders.Toon mij 1 kiezer zien die voor die oorlogen in Irak, Afganistan, Libie is. Ééntje maar. DIE ZUL JIJ NIET VINDEN!!!!!!
  Verkiezingen hebben als doel om ons te laten geloven dat we iets in te brengen hebben.

 11. @John [9]: Het maakt weinig uit of je het ene monopolygeld voor het andere inwisselt, of welke naam je eraan geeft: het enige echte geld is goud.

  Dat hoeft niet zo te zijn. We leven al decennia zonder goudstandaard en toch hadden we ongekende economische groei. Het probleem natuurlijk is dat Het Systeem de verleiding niet kan weerstaan om de geldpers aan te zetten en te leven ten kostte van toekomstige generaties.

  Goud zeg je? Is dat praktikabel? De totale planetaire bovengrondse goudvoorraad is een kubus met een ribbe van 20 m3. Hoe wil je daar in de praktijk een geldsysteem op baseren? Een krugerrand, iets groter dan een 2 euro munt, is nu 1300 euro waard. Tendens stijgend. Als ik een brood wil kopen dan is dat dus een gouden rijstkorreltje dat over de toonbank moet. Bovendien wil je dat de totale geldvoorraad flexibel is en zich aanpast aan de economische verhoudingen.

  In diepste wezen zijn de huidige problemen met de westerse financieen gebaseerd op te ruimhartige kredietverstrekking, gebaseerd op onrealistische economische vooruitzichten. Het werkelijke probleem is tweeledig:
  1) vergrijzende en afnemende blanke en Noord-Aziatische bevolkingsgroepen, dwz de enige mensensoort die in staat is tot innovatie en industrialisatie. Dit zijn de mensen die hoofdzakelijk economische voorspoed kunnen genereren.
  2) toenemende energie- en grondstoffenschaarste (zoals voorspelt door Club van Rome).

  Dat is het werkelijke probleem en niet ‘fiat-geld’, al geef ik toe dat fiat-geld onbeperkt bijdrukken mogelijk maakt, wat met goud niet het geval is.

  John [15] reageerde op deze reactie.

 12. @Ron Paul Fan [13]:

  Het ging alleen goed omdat we steeds verder in de toekomst gingen lenen, en een rotsvast vertrouwen in de beloftes van banken en overheid hadden.
  Die tijd is voorgoed voorbij.
  Daarbij komt dat een overheid altijd meer geld nodig heeft dan er binnenkomt.
  “Het Systeem” zijn banken en overheden.
  Zij zijn nu de aangewezen clubs die al onze problemen gaan oplossen?
  Die Euro’s van hunnie zijn ongedekte cheques.

  De vrije markt zou een goudstandaard heel zeker op een creatieve manier oplossen.
  Een rijstkorreltje is nog veel te veel voor een brood.
  Een klein goudstofje lijkt er meer op.
  Maar als je een manier vindt om dit in een munt te verwerken…
  Bijvoorbeeld die Euro van nu. Je haalt de kern eruit, en plaatst het goudstofje in het midden in kunsthars.
  Zo blijft het hanteerbaar.
  Dit is een idee dat net zomaar bij me opgekomen is.
  Er zullen ontelbare andere mogelijkheden zijn.
  In ieder geval zal de prijs van goud veel en veel hoger moeten.
  Sommigen noemen 10.000 USD.
  Dat geld dat je nu op zak hebt is niet jou geld.
  Je hebt het te leen van de ECB. Het wordt nooit van jou.
  Probeer maar eens met 10.000 van jou zuurverdiende geld een vliegtuig te nemen.
  Het gaat alleen om macht. Niet om welzijn van mensen.
  Dat heb je met goud niet. Zij hebben er geen controle op.

  Als de overheden niet altjd probeerden de economie naar hun hand te zetten was vergrijzing, en kredietverstrekking helemaal geen probleem.
  Maar als een bank zijn uitgeleende geld niet terugkrijgt, is dat wel helemaal en alleen hun probleem.
  Net zoals bij ieder bedrijf. Systeemrelevant of niet.
  Het kan zo zijn dat sommige bevolkingsgroepen niet zo innovatief en productief zijn. Maar laat het hen zelf oplossen.
  Laat hen hun eigen zaakjes regelen, eigen producten maken, en met elkaar en met ons handelen.
  Als zij met minder tevreden zijn is dat prima.
  Er hoeft geen alsmaar toenemende groei te zijn zoals wij geloven dat dat moet.
  Je krijgt dan betere producten voor minder geld/werk.

  Ik dacht dat ik laatst ergens gelezen had dat de oorlogen in Irak en Afghanistan enz, evenveel aan brandstof gebruikten als Europa in een heel jaar verbruikt.
  En een groot deel wordt alleen gebruikt om die brandstof alleen op de plaats van bestemming te krijgen.
  (Weet je hoe een Amerikaanse legerbasis werkt in, bijvoorbeeld Duitsland? De Amerikanen brengen ALLES zelf mee. Auto’s, brandstof, en complete supermarkten met alleen maar Amerikaanse spullen.) Goh, wat zijn wij zuinig op onze grondstoffen.
  En dan moet jij eens proberen om een normaal peertje op de WC in te draaien…
  Dat geld dat al die oorlogen, en al die verspilling door de overheid al die tientallen jaren gekost heeft, daar zou allang een echt werkende schone energiebron van ontwikkeld zijn.

  ALs je mensen vrij laat, hen geen wetten en beperkingen oplegt, hen niet als slaaf behandeld, zijn ze tot fantastische dingen in staat.
  Er is alleen altijd weer een overheid die stokken in de wielen steekt. Uiteraard voor je bestwil.
  Ron Paul Fan [16] reageerde op deze reactie.

 13. @John [15]: Een rijstkorreltje is nog veel te veel voor een brood.
  Een klein goudstofje lijkt er meer op.

  Klopt.

  Een klein goudstofje lijkt er meer op.
  Maar als je een manier vindt om dit in een munt te verwerken…
  Bijvoorbeeld die Euro van nu. Je haalt de kern eruit, en plaatst het goudstofje in het midden in kunsthars.
  Zo blijft het hanteerbaar.

  Op zich interessant idee, maar lijkt me een duur proces voor een euromunt, laat staan voor 5 of 10 cent munten. Bovendien kun je met het blote oog niet controleren of die kunsthars kern nog daadwerkelijk dat goudstofje bevat of eentje van ijzer. Bovendien kan de overheid aan het valsemunten slaan.

  Ik denk dat een geldsysteem gebaseerd op fysiek goud niet werkt. En dan krijg je weer de ‘gouden standaard’, dwz papiergeld ‘gedekt’ door goud, wat iedereen vrij kan inwisselen. Maar aangezien dat vrijwel niemand doet kan de overheid toch weer ongemerkt geld bijdrukken, zogenaamd gedekt.

 14. Een geldsysteem hoort nooit aan een overheid, noch een bank toe te behoren.
  Zodoende hoeft het geen ramp te zijn als een bank omvalt.
  En het ontneemt overheden en banken de macht die ze zo graag misbruiken.
  Nu is het papier in je beurs een belofte.
  Als ik goud heb heb ik geen belofte nodig.

  Het maakt niet uit of weinig mensen het in wisselen.
  Als je het maar mag (en veel bljven doen).
  En uiteraard met goud mag betalen.
  Dat is nu door de wet verboden.
  Je mag helemaal niks van waarde hebben als het niet ergens geregistreerd staat.

  En we hebben ook nog zilver.

  Een ander systeem anders dan op goud (en zilver) gaat nooit werken. Je moet anders teveel in corrupte en machtshongerige organisaties vertrouwen.
  Een volk dat een fiat geldsysteem adopteert is een volk van slaven.
  Vele generaties na nu kunnen onze schulden afbetalen.
  Ikzelf heb ieder vertrouwen in banken en overheden verloren.
  Zij eisen van mij dat ik hun betaal met het monopolygeld dat zij bedacht hebben.

  Dat met dat goudstofje in die munt was maar een idee dat zomaar in me opkwam.
  Valsemunters zullen er altijd blijven.
  Maar geen een is zo erg als die van de ECB.

 15. @J.H [2]: Ook in Griekenland is maar 1 schuldige: DE STAAT! Klopt, maar de staat bestaat wel uit inwoners. Een zeer groot deel van de inwoners van Griekenland is het roerend eens met die ‘staat’.

  Logisch, want zij krijgen gratis geld, luxe uitkeringen en pensioenen en lonen die ver boven de private sector zitten. En als toefje slagroom een groep mensen die direct of indirect profiteert van allerlei staatswetgeving die het economisch process daar beinvloed.

  Concluderen dat de bevolking het daar allemaal gedaan heeft is inderdaad simplistisch, maar concluderen dat de bevolking geheel onschuldig is een nog veel grotere misrepresentatie.

  Het overweldigende merendeel van de Griekse bevolking heeft geen enkel probleem gehad met het beleid dat hen in problemen bracht. En nog steeds een op zijn minst grote minderheid heeft weinig zin om te stoppen met het op de pof consumeren.

  J.H [19] reageerde op deze reactie.

 16. @Armin [18]:
  Probeer je ook weleens zelf na te denken? Of kun je alleen maar die voorgekauwde meningen napraten?
  Ik hoor jou namelijk precies hetzelfde zeggen als de MSM.
  Slaap lekker!

 17. Titel draad: “Met Griekenland faalt een democratische staat”

  Je kunt het eerder omdraaien, namelijk dat een staat faalt door democratische processen. De democratie gaat uit van het bestaan van een mondige, verstandige burger. De waarheid is dat de bevolking zich vaker gedraagt als een verwend kind. En hoe zuidelijker je komt op deze planeet des te sterker is dat gedrag. Vandaag doet Der Spiegel een boekje open over hoe dat in Griekenland gegaan is:

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,787835,00.html

  Let wel, Der Spiegel is links, is pro-euro en pro-EU.
  Socialisten hebben stomweg miljarden geleend om kiezers met cadeautjes te voorzien. Zo zijn er in Griekenland 5 keer meer ambtenaren dan in het UK (per hoofd). Onvoorstelbaar. En de banken hebben dat geld geleend omdat ze ervan uitgingen dat de Germanen uit het noorden de Grieken toch wel uit de brand zouden helpen.

Comments are closed.