De gulden was vanaf de Middeleeuwen tot 2002 onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en dat is duidelijk te zien aan de bijnamen die de diverse munten en biljetten in de loop der eeuwen hebben gekregen.

Munten van 5 centen heetten een stuiver, een muntje dat al vanaf 1414 bekend was.

Een dubbeltje was 10 cent, een dubbele stuiver.

Een kwartje was ¼ gulden, dus 25 cent, ook bijgenaamd “heitje” naar de 5de letter van het Hebreeuwse alfabet de “Hee” en betekent 5 stuivers. “Heitje voor een karweitje” riepen padvinders die klusjes wilden doen.

De gulden had als bijnaam “piek”, naar de guldenmunt uit de 17de eeuw waarop de Hollandsche Maagd met een piek (soort lans) stond afgebeeld.

Dan had je de daalder, die was 1 ½  piek waard en bestond na 1847 alleen nog als begrip, niet als munt en werd voor het eerst geslagen rond 1500 in Joachimsthal in Bohemen van zilver uit de mijnen aldaar en heette Joachimstaler, daarna taler, daalder en ook dollar. “Op de markt is je gulden een daalder waard” was een bekende reclame.

De rijksdaalder, bijgenaamd “knaak” (herkomst onbekend) en wat minder “riks” bestond wel tot het laatst als munt en was 2 ½  gulden en tot begin jaren 60 ook als briefje van 2 ½  gulden.

En verder was er vanaf 1988 de vijfgulden munt maar die kreeg niet genoeg tijd om een eigen geschiedenis te ontwikkelen maar zoals het er naar uitziet krijgt hij binnenkort een tweede kans.

Overigens waren de pieken en de knaken tot 1967 nog van echt zilver maar dat veranderde toen de zilverprijs zodanig steeg dat 1 gulden aanzienlijk meer waard werd aan zilver dan zijn nominale waarde van 1 gulden zodat particulieren massaal de zilveren guldens en rijksdaalders gingen omsmelten.

En dan de briefjes: 10 gulden was een “joet”, naar de 10de letter “joed” van het Hebreeuwse alfabet, tien gulden dus.

Het biljet van 25 gulden uit de periode 1861-1909 was geelkleurig en werd daarom “geeltje” in de volksmond genoemd en dat is altijd zo gebleven.

Een biljet van 100 gulden heette een “mejer” , van het Hebreeuws “meah”, 100 en een briefje van 1000 was een “rooie rug” omdat in de 19e eeuw deze biljetten een rode achterzijde hadden.

Een indrukwekkende geschiedenis dus en ik zie de valsemunterij van de EU dat niet nadoen. Deze bezettingsmunt, de vreselijke EU-ROebel is tot nu toe niet verder gekomen dan “Treuro” en Pleuro” en dat zal wel zo blijven want hij heeft niet lang meer.

25 REACTIES

 1. Waarom houden we die oude namen niet gewoon met het nieuwe geld.

  Ik noem 5cent nog steeds Stuiver.
  10cent Dubbeltje.
  20cent Kwintje (= 1/5 deel).
  50cent Halfje.

  Muntgeld in het algemeen: Rondjes. Klinkt leuk naast Biljetten. 🙂

  1cent en 2 cent zijn ons door de detailhandel uit de strot gehaald.

  Zé [5] reageerde op deze reactie.

 2. En toch had de introductie van de euro 1 voordeel:
  “Miljonairs” met een vermogen kleiner dan fl.2,2 miljoen, konden zich geen miljonair meer noemen en zongen voortaan weer een toontje lager.
  Nou goed, als de inflatie verder blijft oplopen is binnen enkele jaren elke zwerver die zijn oude jas aan een ander verpatst al “miljonair” (wanneer een brood een ton euri kost).
  Maar toch vond ik het tijdelijk wel leuk dat een aantal parvenu’s zich ineens geen miljonair meer kon noemen.
  Theoretisch is het natuurlijk even knap om over 450k euri te beschikken, maar het klinkt gewoon niet zo goed. Zelfs als je het afrondt (en nog wel aan het criterium voldoet), klinkt het bijna genant om te zeggen “ik ben een halve miljonair” (wat betekent dat trouwens: dat je maar de helft van een miljonair bent, dus bv. half zoveel kloten aan je lijf of half zijn IQ en dus maar op pakweg 60 uitkomt en derhalve een volslagen debiel bent?). Ook “ik ben een 5-tonner” zou op gehoon onthaald worden, zeker indien degene die zulks beweert nogal zwaarlijvig is.
  Dus dat elke guldensmiljonair die in euro geen miljonair meer was nog wat geduld moest oefenen tot ie over een aantal jaar weer “voldeed” was een leuk bijverschijnsel.
  Als de euro verdwijnt, hoop ik dan ook dat de opvolger erg waardevol (en uiteraard waardevast) zal zijn en je voor elke euro minder dan 1/2 van de nieuwe eenheid (die voor mijn part best gulden mag heten) terug krijgt.

  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.

 3. @.M [4]:
  “(die voor mijn part best gulden mag heten)”

  Inderdaad, maar of die nieuwe munt nu “gulden” of iets anders gaat “heten” is niet essentieel.
  Het gaat er om dat ten eerste de huidige ongedekte euro wordt afgeschaft en dat er en waardevaste valuta komt. En nog beter een ruilmiddel waar de staat niets in te zeggen heeft!.;

  Een van de problemen daarbij is dat veel mensen zich niet kunnen voorstellen dat er een betaal-mogelijkheid is waar de staat geen controle op heeft.

  Wie kan dat in een artikel eens goed verduidelijken>

  Knowtoomuch [9] reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan [20] reageerde op deze reactie.
  G&R Eigenwijs [25] reageerde op deze reactie.

 4. @Zé [5]: ehh …’feraille’ zul je bedoelen, met een ‘a’. Afijn. ‘Pièces jaunes’ hoor je trouwens veel vaker hier, oftewel ‘gele stukken’ ; sloeg vroeger op de 5,10 en 20 ct vand Francs (koperlegering) en sinds tien jaar wordt daarmee de 50, 20, 10,5 en 1 €ct mee bedoeld. Ja-ja, de 1 ct is nog volop in gebruik hier / is nooit afgeschaft. Weet je trouwens dat de prijzen op àlle produkten nog stééds vergezeld zijn van de prijs in Francs ?! Ongelofelijk hè ?

  Zé [12] reageerde op deze reactie.
  Zé [13] reageerde op deze reactie.

 5. ***Bericht van de Moderator***
  Zie reactie 17 in dit topic.
  ***Einde bericht van de Moderator***

  @Zé [1]: Hé, Zé, tegen niemand doorvertellen hè :

  “Houston,we’ve got a problem” …

  Generaal Pattons leger werd van ‘binnenuit’ verraden en door olie-tekorten expres tegengewerkt bij de Slag om Arnhem eind ’44.
  Hier was natuurlijk een ‘goede’ reden voor …

  the-tap.blogspot.com/…/…

  Kijk, de commies moest natuurlijk wel een vètte rol in de Bevrijding worden gegund, en dus in het na-oorlogse Europa, met ‘Potsdam, Teheran en Yalta’ als gevolg (opdeling van West Europa tussen het Am/Eng-en het Sovjet-blok. Both being utterly controlled by Rothschild by the way)

  En weet u ook meteen waarom de Randstad de Hongerwinter op z’n dak kreeg -allemaal ‘achterlijke details’ voor ‘De Haute Finance-Badgasten’ … het ging immers om ‘hun’ (voorlopige) doel (op weg naar de aanstaande NWO) waarin de Communisten wel de nodige macht moest worden toebedeeld hè ?

  So read it & diffuse it please !

  Fervent tegenstander was Generaal Patton.
  Maar ja, die kreeg het spelletje door en dreigde bij thuiskomst in de VS de ‘zaak’ aanhangig/publiek te maken, dus zijn doodvonnis was getekend dmv een DUBBEL auto (Jeep-)ongeluk.

  telegraph.co.uk/…/…

  &

  http://www.realzionistnews.com/?p=594

  Maar dat zie/hoor je dan ook regelmatig hè ?
  Twee zware verkeers-ongelukken op één namiddag …

  Wladimir van Kiel [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [6]: Ehh…de ‘Staat’ heeft zeggenschap over de munteenheid in de mate waarin ze (besluiten) obligaties (staatsleningen) uit te schrijven. De grootste invloed heeft de landelijke Centrale Bank die in PRIVATE handen/bezit is.

  Feitelijk zijn àlle CB’s, wereldwijd, het privé-bezit van de Rothschilds. No shit !

 7. @Wladimir van Kiel [10]: Get used to it, because I’m tired of being blinded by details …

  Ron Paul ?
  Die Vrijmetselaar en lid van de Birch Society ?

  Hij is ‘hun’ ultieme e-troef vrees ik.

  Anders zou het voor het eerst sinds Garfield zijn (de President vd USA hè, niet ‘de kat’) dat ze NIET àlle kandidaten volledig in ‘bezit’ hadden …

  Sorry !

 8. Ja beste wladimir hier heb je ook zo’n heerlijk stukje folklore , vroeger was het beter gaat niet immer op.

  Ik weet het…..kom op even doorbijten.

  Ik ben Jan de Palingman.

  http://www.youtube.com/watch?v=Cuj-E0Rf0ww

  En daarna gewoon doorslikken.

  De Gulden komt nooit meer terug ( denk ik ).

 9. @Zé [12]: Niet alleen huizenprijzen, maar zelfs de ‘stomste’ dingen tot een pakje sigaretten toe. Alleen NIET door de jeugd, forget it ; je hebt het hier ècht over de rurale bevolking van 65+ jaar, meen ik.

  (oude prijs = laatste franc keer 100)

 10. ***Bericht van de Moderator***
  Zie reactie 17 in dit topic.
  ***Einde bericht van de Moderator***

  Maar ik heb tot mijn grote droefenis zojuist moeten vaststellen dat m’n eerste 2 links niet werken, dus bij deze, en wel in chronologische volgorde :

  http://the-tap.blogspot.com/2012/01/operation-market-garden-was-betrayed.html

  &

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/3869117/General-George-S.-Patton-was-assassinated-to-silence-his-criticism-of-allied-war-leaders-claims-new-book.html

  .

 11. ***Bericht van de Moderator***
  Dit is de derde totaal OFF-TOPIC reactie in 1 draadje. Graag on-topic reageren. U kaapt hiermee een discussie en dat wordt niet geapprecieerd op Vrijspreker. Wilt u ergens anders over discussiëren dan het topic dat u leest, gelieve een passend topic te zoeken in het archief of een eigen artikel in te sturen naar info@vrijspreker.nl dat dan, bij geschiktheid voor deze website, geplaatst kan worden.
  Voor deze 3 off-topic reacties krijgt u een EERSTE waarschuwing. Het moge bekend zijn dat een derde waarschuwing een ban oplevert. Dus gaarne ON-topic reageren. Uw eventuele volgende off-topic reacties worden verwijderd en vervangen door een volgende waarschuwing.
  ***Einde bericht van de Moderator***

  Bij deze een verbeterde versie van eerder vanavond :

  Dus lezen / checken en doorgeven aan fmilie enzo, lieve mensen :

  **************************
  Nijmegen-Arnhem, we’ve got a problem” …

  the-tap.blogspot.com/…/…

  Kijk, het (Khz-)Sovjet-blok moest natuurlijk wèl een vètte rol bij de Bevrijding worden gegund, en dus in het na-oorlogse Europa van ’45, met ‘Potsdam, Teheran en Yalta’ als gevolg (opdeling van West Europa tussen het Am/Eng-en het Sovjet-blok ; both being utterly controlled by Rothschild by the way)

  En dan begrijpt / weet u ook meteen waarom de Randstad de Hongerwinter op z’n dak kreeg eind ’44-allemaal ‘achterlijke details’ voor ‘De Haute Finance-Badgasten’ … het ging immers om een (belangrijke) etappe van ‘hun’ (voorlopige) doel (op weg naar de aanstaande Khz-NWO) waarin de Communisten wel de nodige macht moest worden toebedeeld, hè ?

  So read it & diffuse it please !

  Een fervent tegenstander (en slachtoffer het jaar er op, letterlijk ! ) was/werd Generaal Patton.
  Maar ja, die kreeg het spelletje door en dreigde bij thuiskomst in de VS de ‘zaak’ aanhangig / publiek te maken, dus zijn doodvonnis was getekend dmv een DUBBEL auto-ongeluk.
  Maar dat zie / hoor je dan ook regelmatig, niet ?
  Twéé verkeers-ongelukken op een rustige zondag-namiddag in afgelegen bosgebied, toch ?

  Het onderstaande artikel komt uit de ‘MSM’ (Telegraph) dateert van 18 januari 2012 (ik sta er trouwens van te kijken dat ‘ze’ het publiceren) :

  telegraph.co.uk/…/…

  &

  De onderstaande link/info dateert van één jaar eerder, namelijk 11 januari 2011, en is van Brother Nathanael, een Khazaar die is bekeerd en Russisch-Orthodox Priester is geworden ; een schit-te-ren-de man, ècht !) :

  http://www.realzionistnews.com/?p=594

  Samengevat : Gen Patton kwam er achter dat zowel het ‘Amerikaanse’ leger àls het ‘Sovjet’-leger volledig onder controle stonden van dezelfde (Khazaren-)groep / Haute Finance, hield notities bij die hij wilde openbaren eenmaal terug in de VS, werd ‘gevaarlijk’ voor de wèrkelijke machthebbers, kreeg 2 (prutserige) auto-ongelukken, en werd FEITELIJK (de moordenaar heeft bekend !) als een straathond ‘afgespoten’ (dmv een embolie / luchtbel in ader die naar hersenen gaat) in een Duits ziekenhuis alvorens De Wereldwijde Samenzwering te kunnen blootleggen / publiek te maken.

  Het is maar dat u ’t weet ..!

  EN die Ongesgoolde Gladiolen uit Zoetermeer (aka AIVD) ! ! !

  ( ik wéét dat het niet in hun Mavo C-pakketje zat, maar toch probeer ik ’t even heh-heh … )

  ****************************** *

  Koen … asjeblieft … Maggie d’r in ?

  Al was het ‘maar’ (?)voor je vaderland, Nederland …

  in ‘naam’ van de (totaal OVERBODIGE) ‘Hongerwinter’ …

  Weet je wel : gras-, boomschors- & bloembollen-etende voorouders enz … straathonden en katten die ‘verdwenen’ enz … wàànzin …

  Wladimir van Kiel [19] reageerde op deze reactie.

 12. Ik bedoel, de site hier is / heet toch ‘De Vrijspreker’, of heb ik ’t bij ’t verkeerde eind ..?

 13. @Hub Jongen [6]: Inderdaad, maar of die nieuwe munt nu “gulden” of iets anders gaat “heten” is niet essentieel.

  Zolang die maar geen euro heet, nietwaar? 😉

  Het gaat er om dat ten eerste de huidige ongedekte euro wordt afgeschaft en dat er en waardevaste valuta komt.

  Uh, waar heb je het over Hub? We hebben een zeer waardevaste munt:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/consument/11264982/__Prijzen_boodschappen_gelijk__.html

  En nog beter een ruilmiddel waar de staat niets in te zeggen heeft!.;

  Mag het ook een onafhankelijke centrale bank zijn, met als opdracht om de inflatie lager dan 2% te houden? Net zoals het geval was met DNB, de Bundesbank en nu dus de EZB? Of, als het geen staatsinstituut mag zijn, heb je liever een bank in prive-bezit, zoals bij de FED het geval is, in handen van een paar rijke families in London?

  Een van de problemen daarbij is dat veel mensen zich niet kunnen voorstellen dat er een betaal-mogelijkheid is waar de staat geen controle op heeft.

  Het is alleen zo onhandig, dat gedoe met die gouden munten. Hoe doe je dat nou, bij de bakker?

  Wladimir van Kiel [21] reageerde op deze reactie.
  Albert S. [22] reageerde op deze reactie.

 14. @Ron Paul Fan [20]: je kan het niet laten: “…de FED het geval is, in handen van een paar rijke families in London” en we zijn weer terug bij de Dzjoez die ergens aan het conspireren zijn tegen het blanke ras.

  Gaat het wel goed met je ?

 15. @Ron Paul Fan [20]: Zo werkt een goudstandaard tegenwoordig niet en dat weet je net zo goed als ik. Gouddekking betekent niet op de manier dat iedereen met goud en zilver over straat loopt, maar dat het papiergeld uitgegeven werkelijk gedekt is door goud.

  Feit blijft wel dat iedereen goud of zilver kan accepteren, want het is een vrije markt. Er bestaat niets onafhankelijks aan de ECB, dat is een mythe, uiteindelijk doen ze wat Merkozy willen. Het is een Franco-Duitse constructie, meer niet. Daarom staat het ook in Frankfurt en niet zeg maar in Luxemburg, of Helsinki. Wil je een echte onafhankelijke centrale bank, dan moet het niets over het monetaire beleid te zeggen krijgen, zoals de manipulatie met rentestanden of het bijdrukken van contant papiergeld, want dan heeft het een monopolie op het meest belangrijke in ons leven, het betaalmiddel.

 16. @3 Dat heeft een of ander duurbetaald propagandabureau in 2002 al geprobeerd; het is niet gelukt. Volksbenamingen kun je niet van bovenaf opleggen. Alle volkse benamingen, die er m.b.t. de euro zijn, wijzen op één ding: zo snel mogelijk ervan af.

  En nog iets: aangezien ‘euro’ geen Italiaans is, is het meervoud niet op -i, zelfs niet in het Italiaans. En zet al helemaal geen -s achter de i.

 17. @Hub Jongen [6]:
  In Amsterdam heeft het ruilmiddel noppes ge circuleert.
  De belastingdienst maakte al duidelijk dat zij niet van heffing
  wilde afzien.
  Het middel werd onderling door burgers gebruikt, als een vorm
  van geschreven afspraak, voor te verrichten diensten.
  Bv. zes broden voor een haar knip beurt.
  In div. buurten heeft het een poosje stand gehouden.

Comments are closed.