De bank Goldman Sachs presenteerde de voorspelling dat de goudprijs binnen 6 maanden op $ 1860 zal staan.

Reden: de USA (specifiek de FED) bereiden een volgende monetaire verruiming voor, de zogenaamde Quantitative Easing die aanstaande juni zal plaatsvinden volgens Goldman Sachs. Ze gaan weer geld bijmaken in de Verenigde Staten, de valsemunters gaan weer aan de slag. Blijkbaar hebben ze nog niet genoeg (waardelozer wordende) dollarbiljetten.

Dit betekent dat de voorraad dollars wéér groter wordt en men dus meer van die steeds minder zeldzame biljetten nodig denkt te hebben, om een vastgestelde hoeveelheid (bijvoorbeeld een troy ounce) zeldzaam metaal te kunnen kopen.

 

Goud wordt dus niet duurder, maar de dollar wéér minder waard. De kleding, olie of wat-dan-ook worden niet duurder: je hebt meer waardeloos papier nodig om datzelfde kostuum te kopen.

 

Ik ben absoluut geen econoom, maar alle tussentijdse sprookjes van herstellende economie zie ik vooralsnog als leugens en het punt van hyperinflatie komt weer een stapje dichterbij. Hoe lang nog voordat het boeltje klapt?

 

En voor de “gelovigen” in staat en valuta: vooral GEEN goud kopen. Lekker aandeeltjes en dollars/euro’s blijven sparen.

 

Fijn weekeinde,

MMAP.

20 REACTIES

 1. Dit is mij nooit duidelijk, wil iemand zijn licht werpen; gezien de vraag naar dollars wereldwijd zo groot is en handel in grondstoffen (basis voor productie) door diezelfde “wereld- handelsmunt” als enig “legitiem” betaalmiddel wordt beschouwd dan is het toch “normaal” dat steeds meer dollars moeten geprint worden? Ik zie onze regeringen nooit protesteren en buiten het feit dat de VS zijn inflatie exporteert naar de rest van de wereld, en wij het “voetvolk” dat merken doordat alles steeds duurder wordt.
  Hint 😉 Waarom koopt de VS ook niet meteen alle goud van de wereld op???

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.

 2. Dit is mij nooit duidelijk, wil iemand zijn licht werpen; gezien de vraag naar dollars wereldwijd zo groot is en handel in grondstoffen (basis voor productie) door diezelfde “wereld- handelsmunt” als enig “legitiem” betaalmiddel wordt beschouwd dan is het toch “normaal” dat steeds meer dollars moeten geprint worden? Ik zie onze regeringen nooit protesteren en buiten het feit dat de VS zijn inflatie exporteert naar de rest van de wereld, en wij het “voetvolk” dat merken doordat alles steeds duurder wordt.
  Hint Waarom koopt de VS ook niet meteen alle goud van de wereld op???

  MMAP [10] reageerde op deze reactie.
  Peter [11] reageerde op deze reactie.

 3. Economen zijn ”getraind” om volgens de huidige ”regels” te denken…
  Helaas, op dit moment is de economie gebasseerd op een slavenmarkt waar wij allemaal aan mee doen.
  Het positieve is dat het zelf destructief is en het gelukkig gaat vallen en er een nieuw, eerlijk systeem zal komen.

  Of het allemaal een complot is, zou ik niet weten. Dat het stinkt en niet klopt, dat ziet iedereen wel die wat research doet!!

  Ik ben benieuwd welke koppen allemaal gaan rollen en welk systeem we ervoor in de plaats gaan krijgen…

 4. @leo [4]:
  Ik zie onze regeringen nooit protesteren
  Ieder land is bang dat er in goud afgerekend gaat worden want dan worden fiat valuta’s onderuit getrokken. Ieder land probeert dus afrekenen in goud te ontmoedigen. Het gevolg is dat de dollar nog steeds als minst slechte van de valuta’s wordt gezien, want de euro is niet echt een stabiel alternatief.

  leo [12] reageerde op deze reactie.

 5. @leo [5]: Mijn niet-economische antwoord op uw vraag dat het logisch is om dollars bij te maken (omdat het [nog] de wereldreservemunt is):

  Ik zie het als een bedrijf, dat aandelen uitgeeft als middel om geld binnen te halen. Een bedrijf is 1000 waard (waarde in gebouwen, inventaris en andere “harde” commodities) en geeft voor 1000 aandelen uit om zó groei te kunnen financieren.
  Het bedrijf wordt groter en gezonder, het koopt extra gebouwen, extra machines en inventaris van die binnen gekregen 1000 van de mensen die aandelen kochten. Het bedrijf groeit ook in omzet en hopelijk ook winst.
  Dan is het, in “harde” commodities, meetbaar dat het bedrijf 1500
  waard is. Dan kan het bedrijf weer ter waarde van 500 aandelen gaan uitgeven.

  Dit simplistisch geprojecteerd op het “bedrijf” USA: de FED maakt extra geld (extra aandelen), maar waar is de groei van de USA? Waar is het opeens groter geworden? Waar is die groei van tientallen procenten om de Quantitative Easing (QE) op te baseren?

  Die is er niet. Men maakt geld bij, terwijl er geen back-up is voor dat extra geld. Dit komt er dus op neer, dat de gehele voorraad Amerikaans bezit, spullen, voorraad, commodities én schulden dus niet met 1000 dollars te betalen is, maar met “1000 dollers PLUS de hoeveelheid van de QE”. Maar als het aantal huizen ongeveer gelijk blijft, en de geldvoorraad stijgt, zullen mensen meer biljetjes moeten neertellen voor dezelfde huizen. Dan zijn de huizen niet duurder geworden (of het goud), maar de biljetjes zijn minder zeldzaam geworden en daardoor waardelozer. Je hebt er meer van nodig om hetzelfde te kunnen kopen.

  En dit geldt dan ook voor de huizen van de particulieren, de auto’s, de energie en olie, het voedsel én de schulden op de internationale markten in dollars.

  Ik vergeet in deze simpele verklaring heel veel moeilijke details, maar in de basis lijkt het mij zo te werken.

  Daarom vind ik de QE vorman van valsemunterij, van een indirecte belastingverhoging, van diefstal op de Amerikaanse (en wereld-) burgers. Immoreel dus.

  Kijk: zou Amerika nu opeens binnen hun grondgebied een olieveld ontdekken dat een significant aandeel van de wereldolievoorraad zou zijn, dán spreek je over een vorm van groei in waarde. Dán zou ik het minder onlogisch vinden om je aandelen (dollarvoorraad) te verruimen.

  Maar nog steeds niet moreel. De macht van geld hoort bij de gebruikers te liggen, het zou vrij te kiezen moeten zijn en niet wettelijk opgelegd moeten worden: als u en ik een ruilmiddel overeenkomen waar we allebei tevreden over zijn, dan moeten wij dat gewoon kunnen gebruiken.
  leo [12] reageerde op deze reactie.

 6. @Ratio [9]: @MMAP [10]:
  Bedankt heren voor jullie reacties, en goede verwoording !!! Nu lijkt mij ook één en ander duidelijk te worden omtrent de handel in derivatives met als schoolvoorbeeld; de CDO en waarvan deze al jaren voor was, op wat wij sinds kort beginnen te beseffen. Straks handelsoorlogen en protectionistische maatregelen? Toch nog eens Marc Faber raadplegen (of Celente) !

 7. Monetaire financiering is nog goed te praten, wanneer men het doet om tijd te winnen, maar zowel Europese als Amerikaanse politici doen niets met de gewonnen tijd, maar gebruiken die alleen om eens goed uit te rusten. In de gewonnen tijd moet je echter hard aan het werk om te saneren en te hervormen.

 8. En wat als door het constant kunstmatig willen sturen van de markt, de prijzen, de aandelen, de edelmetalen en zo verder de wereld daardoor op het punt komt dat het niet meer verder kan en ze de markten niet langer kunnen sturen om de doodeenvoudige reden dat er niets meer is te sturen. Het punt dat de boel kapot is, de wereld ingestort en finito is.

  Je kan toch op je vingers natellen dat dan de wereld rijp is om het geheel af te maken met een alles omvattende wereldoorlog. Goud is een tijdelijke redding, geld is weg en wie dan nog leeft zou denk ik wensen dat ie dood was. Lekkere wereld om in te leven, ik zou dan bedanken. En om constant krampachtig het spoor van geld, goud en succes te moeten volgen is voor een simpel individu niet eens haalbaar. Ik ben zo’n simpel figuur en zal me erbij neerleggen dat ik niks meer ben, net als vroeger en net als nu. Gaarkeuken? Vechten om de honger te stillen? Leven op straat? Alles weg? Niks meer zijn? De dood is een grote verlosser en zal vroeg of laat toch zijn deel komen opeisen. Dus vluchten, verstoppen, geloven in een overleven? Het zal helemaal niets meer brengen. Nu is het gewoon wachten tot de bom barst.

 9. Vreemd, ik was de reacties aan het lezen en bemerk opeens dat er een aantal zijn verwijderd. Kan dat kloppen?

 10. @ Crisis

  Ik krijg een beetje het gevoel van angst als ik jou tekst lees.
  Ben het er mee eens dat het wachten is dat de bom barst, alleen ik ben van mening dat het juist iets positief is.
  Het systeem is zo erg bevuild dat het wel moét barsten om een schoon schip te kunnen maken…

 11. Ik denk als GS dit zegt dat er nog een berg neerwaartse beweging voor de boeg ligt. Ze zullen de volgende ronde QE wel uitstellen tot een vrij laat moment.

  @Mavado [2]: Jij gelooft in geen enkel complot? Er zijn nog nooit een aantal mensen bij elkaar gekomen om een plannetje te smeden?
  Wat zou jou nog kunnen overtuigen dat er een trend is om meer macht bij minder mensen te leggen?
  Wie moet precies wat zeggen of doen? Presidenten hebben het al gezegd, dus wat wil je nu precies nog meer horen of zien gebeuren? Is er 1 bepaald tijdschrift waar het op de cover moet staan?

 12. @willy casteels [19]:

  Ik zal de discussie niet verder aanzwengelen, maar het wereldwijde financiële probleem met aan het roer zeer machtige idioten die best eens zouden kunnen denken of geloven dat met de door henzelf geschreven boeken ze ‘iets’ zijn. En met hun diverse geboden of wetten mag het duidelijk zijn waarom wij in deze huidige tijd geen vrede zullen kennen en niets hebben in te brengen.

  Het is een heel rare wereld daarbuiten geworden en ik vrees met dergelijke machten dat er niet veel goeds meer van komt. Het is of ondergeschikt worden en doen wat de macht je vertelt of het is sterven, andere opties zijn schaars. Hooguit verkassen naar een onbekend en onontdekt gebied waar je nog een eigen leven kunt leiden.

  http://www.uwkeuze.net/Artikelen/Verrijk%20uw%20kennis/Citaten%20uit%20de%20Talmoed.html

Comments are closed.