De muziek-, boeken- en pornoindustrie zijn een paar voorbeelden van markten die door internet grondig op zijn kop gezet zijn. Nu komt daar ook onderwijs bij. Zo groeien de online universiteiten in de VS als kool. MOOC (Massive Open Online Course) trekt miljoenen studenten binnen én buiten de VS. Zal het binnenkort gebeurd zijn met de overheidsdominantie op universitair gebied ?

Bij Coursera, Udacity en EdX doceren ’s werelds beste professoren. Zonder hoge studiekosten (langstudeerboete ?!) , zonder je fulltime baan op te hoeven geven en zonder kostbare verhuizingen of reiskosten.  De groei in online studeren is zo enorm dat velen voorspellen dat MOOC het hoger onderwijs van onderop gaat slopen.

Dat het onderwijs grondig gaat veranderen staat buiten kijf. Maar in tegenstelling tot de muziek- en boekenbranche nemen de topuniversiteiten nu het voortouw.  Stanford University was de eerste met een prototype. Daarna volgden vele andere prestigieuze universiteiten die hun eigen MOOC programma presenteerden. Zo is EdX een samenwerkingsverband van Harvard, MIT en Berkeley. Zelfs Coursera – dat geen eigendom is van een universiteit – krijgt gratis content.

Ook in Europa komt het los. Het Duitse Hasso Plattner Instituut – gespecialiseerd in IT systemen – startte in september haar opleiding ‘In-memory Data Management’ via haar MOOC platform openHPI.

Waarom doen de universiteiten dat ? In ieder geval hebben ze geleerd van voorgaande internetinitiatieven waarbij de oude structuren bijna weggevaagd werden. Dan kun je er beter zelf mee komen. Maar er zijn meer voordelen. Zo kunnen zij een complete nieuwe en veel grotere markt aanboren.  Daarnaast zijn er via de netwerken mogelijkheden om omzet te genereren. Denk bijvoorbeeld aan het aanbevelen van topstudenten aan headhunters.

Professionele training wordt steeds belangrijker in de toekomst. Kennis en ervaring hebben een steeds korter wordende doorlooptijd. Het traditionele model van universiteit en carriere maakt plaats voor het continue leren en up to date blijven.

Het grote voordeel is dat overheden het nakijken hebben. Geen studiebeursschuld, geen langstudeerboete, geen studentenhuisvesting, geen OV jaarkaarten, geen uitlotingen en ga zo maar door. Zelf bepalen wat je leert, bij wie je maar wilt, hoe oud je ook bent en waar je ook woont. Het loskoppelen van onderwijs uit de handen van de staat via internet is een grote en inspirerende stap richting meer vrijheid, bewustzijn en intelligentie.

6 REACTIES

  1. Een zeer goede ontwikkeling. Zelf maak ik nu al enkele maanden gebruik van Coursera. Heb verschillende minors naar eigen keus van universiteiten als Stanford gevolgd en dit is de eerste keer dat ik ook echt een neutraal-positieve ervaring heb opgedaan. Ik school mezelf wat bij in de avonduren. Bij vragen kan ik de lectures opnieuw bekijken of het internet afspeuren. Huiswerk is handig als check en oefening aan het eind krijg je nog een mooi certificaat ook. Dat allemaal gratis.

    Mijn enige kritiek is dat de minors in traditionele periodes gegeven worden. Dus bijv. de minor begint in week X en duurt 8 weken. Dit zodat je virtueel klassikaal te werk kan gaan. Liever had ik gezien dat de content altijd open online staat.

  2. Zelf alles via de L.O.I. gedaan. Is in feite een soort voorloper geweest. Maar de Overheid heeft hier niet het nakijken ! Ze zijn van een bepaalde taak verlost ! Of hoeven alleen, maar toezicht te houden. Dit zou een gigantische besparing zijn op velerlei gebieden. Ik vraag me al 10 jaar af, waarom dit niet echt van de grond kwam. Eigenbelang (!) van de professortjes ?

  3. Het is inderdaad een prachtige ontwikkeling. Ik ben nu ook cursussen aan het doen bij Coursera. Je bent niet langer veroordeeld tot de docenten op Nederlandse universiteiten die worden geselecteerd op hun onderzoeksvaardigheden en die hun lesgevende taken als “onderwijslast” zien.

    Verder nog een tip. Helaas niet gratis, maar wel relatief goedkoop: Mises Academy
    http://academy.mises.org

    Leer economie volgens de Oostenrijkse School, wat je nooit op een reguliere universiteit zult leren.

  4. alstublieft: class-central.com Alles op 1 plek met links en Youtube.

  5. Kijk eens aan, positief nieuws, is ook wel eens leuk voor de verandering.

Comments are closed.