2-retro-tvWederom FOK! dat met een lezenswaardig artikel kwam. MAX-bas Jan Slagter vind brave burgers in de toekomst zelf mogen bepalen of ze naar de publieke omroepen kijken. Nu mogen ze dat in principe ook zelf bepalen, want betaald hebben ze toch al.

Het lijkt bijzonder voor de hand te liggen. Een bioscoop bijvoorbeeld werkt ook op dat principe. Wie daar een film wil zien betaalt zijn kaartje en mag van de film genieten, ieder ander houdt het geld in zijn zak. Het zou een mooie boel zijn als iedereen jaarlijks een verplichte afdracht aan de bioscopen moest geven en er dan binnen kan lopen alsof het een winkel is. Dat scenario klinkt vergezocht, maar is feitelijk wel hoe de publieke omroepen werken. Ik heb enige tijd geleden mijn Digitenne de deur uit gegooid en mijn TV-abonnement van UPC – dat ik bij een internetabonnement kreeg – is me teveel gekabel om daadwerkelijk aan te sluiten. Dan maar geen TV-zenders… Maar betalen moet ik wel.

Het is absurd dat dit allemaal zo normaal wordt gevonden. Als SBS6 mensen zou afpersen voor het geval dat ze naar hun programma’s kijken zou het land te klein zijn. Als de overheid zoiets doet is het juist weer prima. Voor ons libertariers is dat onbegrijpelijk.

Voorstanders van de verplichte afdrachten kunnen opwerpen dat deze wijze van financiering noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat er niet uitsluitend platvloers vermaak op de televisie komt, maar ook hoogstaande programma’s voor elitaire dames en heren. Tenslotte halen velen – ik inbegrepen – hun neus op voor Franz Bauer. De onzichtbare hand van de markt kan behoeften vanuit het veld echter beter bevredigen dan ambtenaren. Programma’s van hoog niveau vind je vooral op Discovery en National Geographic, die zichzelf te bedruipen hebben in plaats van uit de staatsruif te vreten. Ongetwijfeld zijn er meer voorbeelden, maar ik ben al lang niet meer zo thuis in TV-zenders. Opmerkelijk is dat commerciele TV-zenders een aanzienlijk deel van het publiek aanspreken terwijl ze geen gratis geld krijgen van de staat. Blijkbaar nemen mensen de talloze onderbrekingen maar voor lief, dat liever dan te betalen voor een abonnement.

Verder is het natuurlijk altijd maar zeer de vraag hoe onafhenkelijk een omroep is van zijn financierders, zoals Jan Slagter al opmerkte. Veel mensen zullen zich er nauwelijks van bewust zijn dat ze niet naar een neutrale omroep kijken als ze op Nederland 1, 2 of 3 afstemmen. “Don’t bite the hand that feeds you!” is een treffende Engelse uitdrukking. Ze zullen niet snel een libertarisch programma uitzenden uitgezonderd datgene waar ze wettelijk toe verplicht waren.

Het lijkt we of de publieke omroepen bang zijn. Natuurlijk is het nooit prettig als een gratis geldstroom ophoudt, maar als ze zo overtuigd zijn van hun eigen nut en kunnen dan kunnen ze toch gewoon als betaalzender verdergaan? Dat is andere omroepen evenzeer gelukt, zoals RTL4 en SBS6. Een zender die trachtte zijn kijkers zo ver mogelijk uit te melken was Sport7. Zelfs doorgewinterde voetbalkijkers haakten af en binnen de kortste keren kon de zender weer op zwart. Net goed! Dat zal ze leren om voetbal op te rekken met de meest onooglijke amateurclubjes om maar meer zendtijd aan voetbal te kunnen besteden. Was het echter een publieke omroep geweest, dan hadden we ‘m vast nog steeds, met alleen maar meer kosten.

De publieke omroepen moeten op dezelfde manier behandeld worden als de commerciele: laat de keus aan de kijker.

11 REACTIES

 1. In een vrije wereld is er geen plaats, geen nut en geen behoefte aan staatsomroepen.

  Maar ik wil er wel voor betalen als ik kon worden voorzien van een degelijke, onafhankelijke en neutrale nieuwsvoorziening als bijvoorbeeld het NOS journaal.

  Euh …

  Krak. Hoorde u dat? Krak. Dat was de laatste strohalm van de PO die brak.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [2]:
  Ow jawel hoor, staatsomroepen zijn prima in staat het dagelijkse nieuws te brengen op een goede manier want:

  1. Staatsomroepen zijn neutraal omdat de staat en de omroep dat zegt.
  2. Staatsomroepen filteren het nieuws niet om de publieke opinie te sturen.
  3. Staatsomroepen zullen nooit het nieuws op een zodanige manier brengen dat het de opinie beïnvloed.
  4. Staatsomroepen zullen nooit ervoor kiezen om experts op te voeren die exact zeggen wat de juiste mening zou moeten zijn volgens de staat/collectivistische/socialistische richtlijnen.

  Kortweg, de staatsomroepen zijn geweldig! Ik geloof er heilig in! Zij brengen de feiten zoals ze zijn!

  ps. Eenieder hier die deze mening deelt: Sorry verkeerde forum. Probeer het later ergens anders nog een keer.

  ps2. Staatsomroepen hebben geen plaats in het Libertarisme.

 3. @Primitieveling [3]:
  Quote:
  “Begrijp überhaupt niet waarom de publieke omroep geld van de staat krijgt. Men maakt daar immers gebruik van de STER advertenties. Daar moeten de programma’s prima van betaald kunnen worden.”

  Zelfs al zouden de publieke omroepen volledig betaald kunnen worden vanuit de STER inkomsten. Zou je dan mee akkoord dat ze nog steeds bestaan?

  Primitieveling [11] reageerde op deze reactie.

 4. Wat lees ik hier ?

  ONAFHANKELIJK NO-SS HOERNAAL , liggen er hier een paar te slapen !

  De publieke en commerciële omroep staat volledig onder controle van de vrijmetselaren ……..er komt niets doorheen wat zij niet willen dat u zult horen.

  Tjonge het dringt maar niet door he !

  Logic [8] reageerde op deze reactie.

 5. Kijk bv naar DWDD, die gast krijgt geloof ik een half miljoen per jaar betaald voor 25 minuten dom zitten lullen. Voor dat geld kan hij niet eens de autoceu volgen. Domme uitspraken met die andere gast van hem, Jan nogwat (oudvoetballer). Ik kan me echt ergeren aan deze mensen.

  En dan heb je ook nog die Vrouwenhopper (waar hij zeer tevreden mee is) van P&W. Discusieren kan hij niet, heeft ook niet de benodigde intelligentie en wordt veel te dik uitbetaald van belastingcenten. Tis ook nog een viespeuk hoe hij vanuit zijn ooghoek de vrouwlijke gasten aankijkt…. Maar ja… vrouwen kijken naar zijn inkomen, hij is niet eens knap.. dus eigenlijk gebruiken ze mekaar.. een hoereloper en de hoeren.

Comments are closed.