In deze tijd van crisis rijst steeds meer de vraag of het zo vertrouwde systeem van Bitcoin banken, papiergeld en pinnen eigenlijk wel zo vanzelfsprekend is. Op internet zijn diverse documentaires te vinden waarin uitgelegd wordt hoe geld eigenlijk uit het niets gecreeerd wordt, en hoe het gebruikt wordt als middel om mensen in schulden te houden en te zorgen voor schaarste. De uiteindelijke macht over het geldsysteem blijkt in handen te zijn van private ondernemingen.

Ook internetvaluta Paypal komt de laatste tijd vaker negatief in het nieuws omdat ze bijvoorbeeld zomaar rekeningen blokkeren. Is wellicht de tijd aangebroken voor een revolutie op het gebied van betalingsverkeer?

Wat maakt eigenlijk een goed betaalmiddel?

Belangrijke eigenschappen voor een goed bruikbaar betaalmiddel zijn:

1. Deelbaarheid. Geld moet in hoge mate deelbaar zijn zodat je zowel kleine als grote betalingen kunt doen. Dit kan ook bereikt worden met wisselgeld.

2. Duurzaamheid. Waarde moet vast te houden zijn, je kan wel appels gebruiken als ruilmiddel maar het is niet fijn dat de waarde binnen no-time ‘weggerot’ is.

3. Schaarste. Je kan geen zand gebruiken als betaalmiddel. Iets wat overal te vinden is of zo nieuw te maken is verliest direct zijn waarde.

4. Uitwisselbaarheid. Het moet duidelijk zijn dat elke eenheid dezelfde waarde heeft. Gebruik je schapen als ruilmiddel dan is het ene schaap misschien gezonder en daarmee meer waard.

5. Draagbaarheid. Je moet ermee kunnen handelen, 50 kilo oud ijzer meenemen naar de markt om een horloge mee te kopen is bijvoorbeeld niet zo praktisch.

Tegenwoordig zou je de volgende punten kunnen toevoegen:

 • Overdrachtssnelheid. In deze tijd van globalisering wil je internationale betalingen kunnen uitvoeren zonder lange wachttijd.
 • Privacygevoeligheid. Toen vroeger nog alles met papiergeld en munten gebeurde, hoefde je niet te vrezen voor je privacy. Nu bijna alles digitaal gaat via banken is dit maar zeer de vraag.

Het rare is dat als je kijkt naar de veelgebruikte ruilmiddelen als euro’s en goud, deze altijd op één of meerdere punten slecht scoren. Zo is goud is niet goed deelbaar en euro’s/dollars kunnen massaal bijgedrukt worden en zijn daarmee eigenlijk niet schaars genoeg. Daarnaast scoort het traditionele digitale verkeer niet al te best betreft privacy en, hoewel er positieve ontwikkelingen zijn, is het nog steeds droevig gesteld met de overdrachtssnelheid bij internationale betalingen.

Sinds enkele jaren is er echter een nieuw betaalmiddel in opkomst op internet dat op alle punten goed lijkt te scoren: Bitcoin.

Bitcoin: hoe werkt het ?

Bitcoin is een elektronisch betaalmiddel waarmee gebruikers onderling betalingen kunnen verrichten zonder dat dit hoeft via een bank of andere centrale instelling. De werking is niet in een paar zinnen uit te leggen, maar je zou het kunnen zien als digitaal contant geld. Betalingen zijn wereldwijd, vrijwel direct en zeer betrouwbaar door sterke cryptografie.

Een betaling versturen en ontvangen gaat met behulp van een bitcoinadres via het Bitcoin-netwerk. Dit is een peer-to-peer-netwerk, dus decentraal. Transacties tussen bitcoinadressen worden in het bitcoin-netwerk opgeslagen in een publiek transactielogboek. Om een betaling vanaf een bitcoinadres te doen moet een gebruiker met een geheime sleutel, horende bij dat bitcoinadres, aantonen dat het adres en de bijbehorende bitcoins (eigenlijk: eerdere transacties die op dat adres uitkomen) van hem zijn. Door het publieke ‘transactieboek’ zijn bitcointransacties in hoge mate traceerbaar, echter biedt het ook de optie voor privacy omdat een bitcoinadres in principe niet tot een persoon te herleiden hoeft te zijn.

Bitcoins worden sinds het begin ‘gemaakt’ door gebruikers die ze kunnen verdienen door met rekenkracht bij te dragen aan het netwerk en het opslaan/goedkeuren van bitcointransacties. Dit wordt ‘mining’ genoemd. Iedereen kan hier aan meedoen, echter is het tegenwoordig niet meer rendabel tenzij je in dure hardware investeert.

Bitcoins zijn in hoge mate deelbaar: er zijn nu ruim 10 miljoen bitcoins in omloop, maar elke bitcoin is ook nog eens op te splitsen tot acht decimalen.

Bitcoin geschiedenis

“The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks” – met deze mededeling zette Satoshi Nakamoto het bitcoin-netwerk in gang. Het concept van de digitale valuta werd in 2008 in een wetenschappelijk artikel beschreven en in het begin van 2009 werd de uitgewerkte software aangeboden. Pas in de maand mei van het jaar daar op wordt bitcoin daadwerkelijk gebruikt om iets mee te kopen. In een inmiddels legendarische transactie worden twee pizzas gekocht voor 10.000 bitcoins (momenteel zo’n 200.000 euro).

In het midden van 2010 krijgt bitcoin een grote instroom van nieuwe gebruikers nadat een klein artikel op een uiterst populaire technologie-site was verschenen. De toestroom van nieuwe gebruikers drijft de prijs van een bitcoin langzaam op tot het gelijk staat aan een dollar. Op dat moment barst de bom los en verschijnen er ook artikels buiten de technologie-websites. De waarde van een enkele bitcoin stijgt tot ruim over de dertig dollar. Het gebrek aan plekken om de pas aangeschafte bitcoins te besteden dringt al snel door en de prijs van een bitcoin daalt bijna net zo snel als dat het kort daar voor steeg.

De grote media-aandacht bracht gelukkig niet alleen een hoop teleurgestelde speculanten, maar ook een hoop creatieve en ondernemende wereldverbeteraars. Voor het eerst in de geschiedenis was er een manier om grote financiele instellingen de rug toe te keren, zonder de gemakken van elektronisch geldverkeer op te zeggen. In tegenstelling tot de speculanten die snel rijk dachten te worden aan bitcoin, bleef er een grote groep mensen hangen die toekomst zagen in het bitcoin-concept.

Recente ontwikkelingen

Vroeger was het erg lastig om bitcoins te bemachtigen en vooral daar hebben we afgelopen jaar veel vooruitgang gezien. Zo zijn er een hoop initiatieven opgestart om dit makkelijker en sneller te maken. Van websites waar lokale aanbieders zitten waar je langs kan gaan, tot bedrijven waar je binnen een paar seconden bitcoins kan bemachtigen. Ook wordt er hard gewerkt aan oplossingen om bitcoins te accepteren in bijvoorbeeld webwinkels. WordPress en Reddit zijn twee grote namen die recent Bitcoin geadopteerd hebben. Ook in Nederland zien we een snelle toename van winkels die bitcoins addopteren, zo hebben wij zeer recent een webwinkel aangesloten die hoogwaardige messen verkoopt.

Maar Bitcoin biedt vooral ook nieuwe manieren om met geld om te gaan. Zo zijn micropayments een interessante ontwikkeling. Een muzikant kan bijvoorbeeld een nieuw liedje aanbieden voor een laag bedrag. iDeal biedt die mogelijkheid ook aan en iDeal is ook zo snel als Bitcoin, maar ook redelijk duur. Een transactie kost al snel 60 cent, dus van een euro gaat slechts 40 cent naar de muzikant toe. Een bankoverschrijving is goedkoper, maar tussen verschillende banken duurt het over het algemeen langer dan een dag en wie wil er tegenwoordig nou nog zo lang wachten voor het luisteren van een liedje!

Zo zijn er nog veel meer interessante (mogelijke) ontwikkelingen waar Bitcoin een rol in kan spelen. Omdat Bitcoin mensen onafhankelijk maakt en ze niet opscheept met hoge kosten biedt het enorme mogelijkheden voor creatieve geesten.

Ja, doe mij die bitcoins maar!

Allemaal leuk en aardig, maar als je bitcoins wilt uitgeven moet je ze natuurlijk wel eerst ergens vandaan halen. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden. MtGox.com is de grootste bitcoin-exchange: Je kunt er euro’s heensturen om bitcoins mee te kopen, of je verkoopt er bitcoins die je in euro’s laat uitbetalen. Voor je er geld op kan zetten en af kan halen moet je je alleen wel even legitimeren, en er wordt een flinke fee gerekend voor de overschrijving.

Een andere mogelijkheid is, zoals eerder genoemd, om zelf bicoins te gaan minen. Je zet de rekenkracht van je computer (of beter gezegd: je grafische kaart(en)) in om een nieuw block te vinden en daarmee bij te dragen aan het bitcoinnetwerk en de betrouwbaarheid daarvan. Als beloning mag je jezelf 25 bitcoins geven, of je werkt samen met andere computers en deelt de opbrengsten. Probleem alleen is dat de elektriciteit in Nederland relatief duur is, en je daarnaast behoorlijk dure hardware nodig hebt om winstgevend te kunnen zijn. Niet erg laagdrempelig dus.

Wil je het laagdrempelig, dan kun je sinds begin vorig jaar ervoor kiezen bitcoins binnen enkele seconden te bemachtigen via het vertrouwde iDeal, bijvoorbeeld via bitonic.nl.

Nadelen ?

Zo’n goed systeem, veilig, decentraal en anoniem, daar zit natuurlijk ook een keerzijde aan. In een volgend artikel deelt Bitonic haar ervaringen met banken, overheidsinstellingen en fraudeurs. Ook zullen we uitgebreider ingaan op Bitcoin en anonimiteit.

Jouke Hofman & Robert de Waard – Bitonic

16 REACTIES

 1. Mooi artikel, maar misschien is het nuttig om te vermelden dat het aantal bitcoins in circulatie nooit meer zal zijn dan 21 miljoen.

 2. Een anoniem digitaal geldsysteem? Ik denk dat er geen overheid is te vinden die hier geen stokje voor gaat steken als dit van de grond zou komen.
  Ik heb nog geen volledig overzicht hoe bitcoins ontstaan en waarom er volgens simonvrouwe maar 21 miljoen in circulatie kunnen zijn, maar iemand heeft ze uitgebracht en dat zal in de toekomst ook wel fraude gevoelig blijken te zijn lijkt me!

  Nee mijn motto is nog steeds: ‘cash is king’

  bubbelprikker [5] reageerde op deze reactie.
  simon [7] reageerde op deze reactie.

 3. @Ro [4]:

  de fraudegevoeligheid zit m volgens mij niet zozeer in het systeem van bitcoinprotocol zelf, maar in de beveiliging van de pc’s waar ze staan opgeslagen. Deze worden op de pc opgeslagen in een ‘wallet’, de informatie in deze wallet kan net als bij een portemonnee gestolen worden (maar dan dus via digitale weg, niet fysiek). Gegeven het feit dat de meeste mensen hun computer niet goed beveiligen, zal de eindgebruiker de zwakste schakel zijn in de veiligheid van dit systeem.

  Aristoteles [9] reageerde op deze reactie.

 4. overigens is het feit dat er maar 21 miljoen bitcoins kunnen zijn dus datgene wat het schaars maakt. Tegelijkertijd zijn de bitcoins tot hoge mate deelbaar, zodat men zou kunnen overschakelen op microBitcoins o.i.d. indien gewenst, terwijl de kleinste unit bij euro’s een cent is. Aangezien er in de loop der tijd bitcoins verloren gaan (mensen raken password kwijt, overlijden waardoor de wallet niet meer geopend kan worden, etc.) is er bij dit systeem sprake van deflatie (het geld wordt in de loop van tijd meer waard). Hoe dit uitpakt is voor vele economen nog onzeker om te zeggen, maar interessant is dit experiment wel.

 5. @Ro [4]: Waarschijnlijk wordt het heel lastig voor de overheid om het Bitcoin systeem plat te leggen omdat het decentraal is, net zoals bitTorent. Er is dus geen persoon, bedrijf of een internetprovider die ze aan kunnen spreken om Bitcoin uit te schakelen. Ze kunnen het wel verbieden misschien, maar echt uitschakelen kan alleen als ze zo’n beetje het hele internet platleggen. De overheid moet dan natuurlijk wel uitleggen waarom Bitcoin zo slecht/gevaarlijk is in vergelijking met fiat geld en dat wordt een leuke discussie in de media.

 6. Ik was eerst erg sceptisch en het leek me allemaal niet zo zuiver. Ik heb de rest van de dag geprobeerd om een beetje te snappen hoe dit alles werkt en ik moet zeggen dat het ronduit geniaal is. Ik hoop dat dit een beetje van de grond komt zodat we niet langer genaaid worden door ons huidige criminele monetaire systeem. Ik heb wat geld naar bitstamp gestuurd om een paar bitcoins te halen, hopen dat het werkt. heeft iemand ervaring met dit bedrijf?

 7. @bubbelprikker [5]:
  In veel systemen is de eindgebruiker de zwakste schakel qua veiligheid. De manier waarop het meest gehackt wordt is via het gokken van wachtwoorden door dictionary attacks en brute force, en het stelen van wachtwoorden door phishing of keyloggers.

  Je kunt nog zo’n robuust slot in je voordeur monteren, maar als je sleutel op de stoep ligt is het makkelijk inbreken.

  simon [10] reageerde op deze reactie.
  Bubbelprikker [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Aristoteles [9]: Inderdaad! Bitcoin is onafhankelijk van banken en overheden en geeft meer vrijheid, maar dat verreist dus ook meer verandwoordelijkheid van de gebruiker. “With great power comes great responsibility”.

  Er zijn trouwens vele manieren om bitcoins veilig te bewaren, bijvoorbeeld door bitcoin adressen (private keys) uit te printen en in een kluis te bewaren of goede wachtwoorden voor je wallet te kiezen etc. Het een-en-ander is aan de gebruiker en welk risico hij wil lopen. Ik kan mij voorstellen dat deze voor de grote bedragen zwaardere beveiliging wil. Persoonlijk zou ik niet aan grote hoeveelheden bitcoins beginnen zonder het systeem en de beveiliging volledig te begrijpen.

 9. @Aristoteles [9]:

  Eens. Mensen worden huiverig gemaakt als er meerdere malen nieuws verschijnt dat ‘bitcoin gehackt is’ (terwijl het dan bijvoorbeeld om een site gaat die exchanges aanbied. Met het protocol zelf wordt dus niet gefraudeerd). Het is noodzakelijk voor mensen om te snappen hoe dit werkt, misschien kan men zich in de toekomst zich tegen hacks verzekeren?

 10. Hoe banken erop reageren is inderdaad een nadeel. 1x bitcoins aangeschaft via bitonic en mijn internetbankieren werd direct geblokkeerd omdat de bank zich niet kon voorstellen dat iemand vrijwillig zaken zou doen met deze partij. En de blokkade kon alleen opgeheven worden door bij het kantoor langs te komen. Ze voelen de bui blijkbaar wel hangen.

  omnivoor [13] reageerde op deze reactie.

 11. Heb zelf goede ervaring met Mt.Gox. Op deze exchange zijn de grootste volumes beschikbaar. Een account openen is gemakkelijk en gratis. Je moet wel een vorm van ID sturen (kan via email) en vervolgens Euro’s storten op een bankrekening in Polen (dit kan een beetje afschrikken maar scheelt wel transactiekosten want Mt Gox is Japanse site). Een dag later zijn de Euro’s beschikbaar op je account en kun je Bitcoins kopen.

Comments are closed.