In Spanje bedraagt de inofficiele (of zwarte) economie nu een 20 % van het totale spain-financial-crisisBNP. Dat is na Italie met 21 % de hoogste in de EU. In 2012 bedroeg het BNP volgens inschatting een 1.407 miljard dollar. De Spaanse cijfers komen van het Foundation for Financial Studies (FEF) en tonen duidelijk de veerkracht en dynamiek van de vrije markt.

Waar de economie is gesmoord in regelgeving, belastingdruk en excessief leengedrag van de Spaanse overheid, bloeit de ondergrondse markt als nooit tevoren. Duidelijk is dat de totale economie hiervan kan meeprofiteren als het mes in de regels en belastingen gaat. Maar deze les leert de Spaanse politiek natuurlijk niet. Liever jammeren ze over de misgelopen belastinginkomsten en pleiten ze voor ‘meer regels en toezicht’ om het laatste beetje initiatief weg te nemen.

Het officiële werkloosheidcijfer van Spanje zit net onder de 30 %. Maar volgens het rapport zouden er meer dan 1 miljoen Spanjaarden zwart werken. De Spaanse overheid zou door de zwarte markt een 26 miljard dollar aan belastinginkomsten ‘missen’. Daarnaast laat Spanje internationaal zien dat hun economische cijfers op drijfzand zijn gebouwd – al is dat eerder regel dan uitzondering. In de woorden van FEF president Juan Carlos Ureta:  ‘Het ziet er naar uit dat we meer werkloosheid hebben dan we dachten. En een groter fiscaal tekort dan verwacht. Dit ondermijnt het vertrouwen in het buitenland.’

In het rapport staan aanbevelingen hoe de zwarte markt te beteugelen. Door de hoge belastingtarieven voor particulieren en bedrijven te verlagen want dit ontmoedigt ‘officiële’ activiteit. Het beveelt ook de creatie van mini-jobs aan. Dit zijn 40 uurs banen voor 520 dollar per maand die de mensen uit de zwarte economie moeten lokken.

Overal waar sprake is van hoge belastingdruk en toenemende overheidsbemoeienis, groeien en bloeien zwarte markten. De enige weg naar vrijheid, vooruitgang en economische welvaart is een vrije en ongehinderde economie waarin iedereen zijn of haar talenten optimaal kan benutten. Groei en innovatie komt enkel en alleen van de markt. Niet van ambtenaren of politici.

8 REACTIES

 1. 1407 miljard dollar denk ik? 🙂

  mooi artikel verder, mensen worden weer creatief onder zulke omstandigheden en zetten hun eigen systeem op om te handelen.

  Denken jullie ook niet dat de spaanse overheid met deze manier van handelen (onbewust) mensen ontvankelijk maakt voor libertarische gedachten?

  M.a.w. het punt is bereikt dat alle maatregelen om de belastinginkomsten te verhogen averechts zullen werken?

  Seneca [2] reageerde op deze reactie.

 2. @R [1]: Miljard idd, ik zal het even aanpassen, bedankt ! Op een gegeven moment komt er een kantelpunt waarin de overheidslasten zodanig hoog worden dat men en masse ondergronds gaat om puur te overleven. Dat proces zie je al in Spanje en Italië en komt ook onze kant op.

 3. wel de 1e klap is een daalder waard toch? 20/25% btw die niet afgedragen wordt hakt er in. of te wel ik kan 1/5 meer kopen, toch?

 4. O, dan kunnen die Spanjolen ineens wél werken. Het lijkt wel de uitkeringsgerechtigde hier. “O, ik kan niks vinden; o, wat word ik gediscrimineerd.”

 5. Tijdens mijn vakantie (Ibiza) toch duidelijk kunnen waarnemen dat de bootjes die varen naar de mooie stranden sjoemelen met de tickets en gelden die de toeristen moeten betalen. Niet geregistreerde tickets worden verkocht.( de conversatie tussen de bootman en de ticket verkoper was voor ons goed te volgen in het spaans). Je ziet dat te hoge belasting druk van de overheid alleen maar (fiscaal) vluchtgedrag stimuleert…en niet alleen in Spanje.

 6. Daarbij is ws nog helemaal niet meegerekend de belastinginkomsten missen van de OffShore banksters..
  Duidelijker wordt nu zo dat het de gewone Spanjaard is die de lasten zal moeten dragen en daar toenemend kennelijk helemaal geen zin meer in heeft en ondergronds gaat.
  Nee, natuurlijk gaat de Spaanse overheid dit niet pikken maar daar zal Brussel ook wel voor zorgen.
  Spanje heeft natuurlijk ook Grote broer Argentinie als voorbeeld waar nog veel meer ondergronds gewerkt wordt..

  Ook in Nederland neem dit ondergronds werken toe!

  Benieuwd waarop het moment komt dat men idd Big Brother uit de kast haalt en mensen gaat oppakken want de staat laat zich echt niet zo maar ‘Oplichten’…

Comments are closed.