In Engeland maken de kleinere banken, financiële instellingen en Bitcoin bedrijven Bitcoin_stralendzich sterk voor legalisering van Bitcoins. Vorige week hadden zij een afspraak op Downing Street om dit te bespreken. De digitale valuta kan volgens de Bitcoinlobby nieuwe business genereren en groei bevorderen.

De vergadering had ruim 40 deelnemers, inclusief hoge ambtenaren van het ministerie van Business, Innovation and Skills en andere departementen. De Bitcoinbedrijven melden dat grote banken de creatie van zakelijke rekeningen voor geldafdracht blokkeren. Dit vanwege ‘angst voor financiële criminaliteit’.

In de VS en Duitsland hebben wetgevers enige regelgeving over Bitcoins geïntroduceerd in de afgelopen maanden. Een Amerikaanse rechter oordeelde dat Bitcoin een valuta is en het Duitse Ministerie van Financiën bepaalde dat Bitcoins voor privé transacties gebruikt kunnen worden. In het Verenigd Koninkrijk – en Nederland – is er geen erkenning.

Tom Robinson, een 32 jarige ondernemer van BitPrice die aanwezig was bij de vergadering, zei dat het grootste obstakel de (grote) banken zijn die nieuwe rekeningen voor geldafdracht blokkeren.

‘Ik denk dat het komt door de boetes die HSBC in de VS kreeg vanwege het witwassen van geld. In december vorige jaar koos HSBC er voor om een 1,9 miljard dollar boete te aanvaarden van de Amerikaanse wetgevers om van vervolging af te zijn. Amerikaans onderzoek had een lek gevonden in het witwascontrolesysteem waardoor Mexicaanse drugkartels en terroristen geld via de bank konden wegsluizen.’

Robinson zegt dat hij wetgeving met betrekking tot Bitcoin verwelkomt omdat dit het zwaard van Damocles van fraudedreiging en inbeslagneming wegneemt. Deze onzekerheid is trouwens geen belemming voor de groei van het aantal Bitcoin transacties.

Na de VS en Duitsland gaat het Verenigd Koninkrijk nu ook aan de slag met wetgeving rond Bitcoin om dit onafhankelijke systeem meer ruimte te geven.

Omdat in Nederland alles tien jaar later gebeurt of het Nederlandse bankenkartel liever voor struisvogel speelt, horen of zien we hier niets over Bitcoin. Oja, een opmerking uit de losse pols van Jeroen Dijsselbloem: ‘over Bitcoins moet wel belasting betaald worden maar de munt wordt niet officieel erkend.’

 

3 REACTIES

 1. Wat een mooie hypocriete van Dijsselbloem: Niet officieel erkennen, maar wel belasting betalen!!!
  Ik vraag me overigens af of het streven naar die “erkenning” wel zo verstandig is.
  Bitcoin had in principe de mogelijkheid om transacties te doen zonder overheid, belastingen. Er zijn mensen juist daarom op Bitcoin overgestapt.
  Zijn die nu teleurgesteld?

 2. Erkenning verandert niets aan de mogelijkheden van bitcoin.. gelukkig 🙂

  Een breder draagvlak daarentegen maakt Bitcoin steeds sterker en bruikbaarder als alternatief voor nepgeld. Dit zijn goede ontwikkelingen!

 3. Ik was eerst enthousiast, maar denk nu: Bitcoins zijn geen goede ontwikkeling. Alle transacties in een publiek log? Het hele protocol lijkt me ontbetrouwbaar gezien de controle van de overheden en inlichtingendiensten over het internet. Anonimiteit? Nee. Privacy? Nee. Ze zullen met deze controle altijd weten wie er achter de transacties schuilen, en wie welke adressen heeft.

  De veiligheid van de cryptografie? Is dit werkelijk te vertrouwen met alle backdoors van NS A ?

  Bitcoins zullen uiteindelijk niet de vrijheid brengen waar men op hoopt. NIet kunnen bijdrukken? Men verzint wel iets.. UIteindelijk zal men ook dit systeem onder controle brengen. Er staat teveel geld en macht op het spel.

  Maar wellicht, misschien zie ik het te somber in…

Comments are closed.