Vrijspreker: Gaat de westerse wereld de Oekraïne toevoegen aan haar invloedssfeer?
Opperdienaar: Als Oekraïne in de westerse invloedssfeer komt, moet er een hoop geld naar toe. Dat wordt waarschijnlijk nooit terugbetaald. Dat doet denken aan het Romeinse keizerrijk. Die hadden aan de periferie van hun rijk ook cliënt staten die loyaliteit eenvoudig konden wisselen en daarom veel geld konden bedingen voor deze loyaliteit.
Dit gold ook tijdens de koude oorlog voor staten die tussen Amerika en Rusland konden wisselen. Egypte liet de grote Aswan stuwdam bouwen met Russische steun, nadat Amerikaanse hulp verviel als gevolg van de erkenning van de volksrepubliek China. Later ontving de Egyptische overheid alsnog jarenlang miljarden aan Amerikaanse steun, toen de overheid weer loyaliteit wisselde. Egypte heeft na 6000 jaar overheid een relatief gigantisch leger dat tussen de 10-30% van de economie uitmaakt en honderd duizenden mensen in dienst heeft. Het gemiddelde inkomen is 3256$/jaar.
Het verlies dat keizerrijken aan hun periferie ondergaan, doet een beetje denken aan Hawking straling. Hawking voorspelde voor het eerst dat een zwart gat toch straalt, ondanks dat er niets uit kan ontsnappen omdat het zo zwaar is. Dit omdat er een continue creatie en vernietiging is van deeltjes en anti deeltjes en dat dit op de grens van het zwarte gat, de zogenaamde ‘event horizon’ er voor zorgt dat 1 van die deeltjes naar binnen getrokken worden, terwijl de andere helft naar buiten gaat. Hierdoor straalt het zwarte gat en verliest het energie totdat het uiteindelijk verdampt.
De ‘event horizon’ van het zwarte gat is haar ondergang, het zuigt van alles naar binnen, maar verliest uiteindelijk alles via straling.
Zo ook met een keizerrijk. De staten aan de grens van keizerrijk, de event horizon, vragen enorm veel energie en zijn labiel, omdat ze keuze hebben zich los te weken. Het geld dat er naar toe moet, is als de straling die het zwarte gat verliest en dat haar ondergang wordt. De Romeinen hadden met aanvallen van Hunnen te maken aan de randen van het keizerrijk, die een nieuw type asymmetrische boog hadden ontwikkeld, die je goed vanaf een paard kon afschieten en die toch grote kracht had. De Romeinen konden ze militair eigenlijk niet aan, maar hadden nog een hoop geld dat ze in het verleden verzamelden. Ze kochten de loyaliteit van de Hunnen die prompt de Goten voor ze versloegen. Het blijkt uit archeologische opgravingen echter dat de graven van de Hunnen steeds meer goud bevatten naarmate de tijd vorderde. De bedragen die de Hunnen tot loyaliteit konden overhalen werden groter en groter en de inkomsten van het Romeinse rijk daalden. De vijanden werden ook nooit helemaal verslagen, zodat hernieuwde steun nodig was. De Hunnen dreven zelfs Goten naar de Romeinse grens toe om daar voor problemen te zorgen.
Uiteindelijk kostte de peripherie van het keizerrijk al hun opgespaarde kapitaal en daarna kwamen de echte aanvallen van alle kanten. Tegen die tijd vochten Romeinen zelf al liever niet meer en genoten wat meer van het leven met een goede orgie en bacchanaal op zijn tijd. Het Romeinse rijk was daarmee als een zwart gat, het slokte van alles op, maar moest het daarna weer afstaan om loyaliteit aan de randen te kopen.
Voor wie wat meer scheikundig is aangelegd dan astronomisch, kun je de satellietstaten van een keizerrijk vergelijken met valentie elektronen. De buitenste elektronen van een atoom, zitten niet zo sterk vast aan de kern en het atoom staat ze gemakkelijk af. Noem het losbandige elektronen. Als niet alle valentie-elektronen benut zijn, dus als een molecuul vrije elektronen heeft, spreken we van een radicaal. De radicaal heeft weinig binding met de kern van het atoom waar hij toe behoort. De energetische configuratie van radicalen is zeer ongunstig en deze deeltjes zijn dan ook zeer reactief. Gooi een stukje natrium in water en het ontploft. Gooi een stukje goud in water en het wordt alleen nat. Goud wordt dan ook een edelmetaal genoemd, omdat het geel last heeft van losbandige satellietstaat elektronen die allerlei reacties aangaan.
Via valentie elektronen spring ik dan weer naar keizer Valens, de laatste echte Romeinse keizer die zijn leger naar een catastrofale nederlaag leidde bij de slag van Adrianople.
Vrijspreker: U haalt er weer van alles bij, maar wat betekent dit nu voor het keizerrijk?
Opperdienaar: Dat degene die de satellietstaat wint, niet automatisch de winnaar is. De periferie is kostbaar.
Als de chemische analogie hout zou snijden, gaat om het juiste aantal satellietstaten. Juist door het hebben van een goed gevulde ring van elektronen in je schil ben je niet reactief. 8 schijnt het magische nummer te zijn: http://nl.wikipedia.org/wiki/Octetregel
Waarmee ik spring naar de eerste Romeinse keizer Gauis Octavius (waarom zouden mensen heersers toch gajes noemen?) die zei: ‘ met elke vijand die ik neersla, creëer ik twee anderen’ . Of was het Tyrion Lannister uit ” Game of Thrones”?
pcrs [2] reageerde op deze reactie.
@Hijseenberg [1]: tja, misschien dat als die ring goed gevuld zit, dat het dan geintegreerd is in het keizerrijk en je niet meer van satellietstaten kunt spreken.
De analogie is niet voorbereid op mensen met echte scheikundige kennis.
STRALING…..zeker weer een “open deur ” ,voor deze of gene er weer in te trappen..
In ieder geval moet er weer een bom duiten naar toe…Opperdienaar: Als Oekraïne in de westerse invloedssfeer komt, moet er een hoop geld naar toe.
BURGERS LET OP UWER SEACK…De kernramp van Tsjernobyl was een ernstig ongeluk met een van de kernreactoren van de Kerncentrale Tsjernobyl dat plaatsvond in 1986 nabij de gelijknamige Oekraïense plaats (toen nog Sovjet-Unie) Tsjernobyl. De reactor ontplofte midden in de nacht, toen de meeste inwoners van Tsjernobyl sliepen.
Oekraïense plaats (toen nog Sovjet-Unie)
And again the creed sounds , just follow cthe mony….Het betonnen omhulsel dat de sterk radioactieve overblijfselen van reactor 4 omsluit, was snel in elkaar gezet na de ramp, omdat de straling direct gestopt moest worden. Maar op de lange termijn blijkt het geen sterke constructie te zijn. Momenteel betaalt de Europese Unie mee voor tijdelijke herstellingen aan het omhulsel.[bron?]
Inmiddels is men begonnen met het voorwerk voor de bouw van een groter, meer definitief omhulsel, dat dan in 2015 gereed moet zijn. Dit 150 meter lange, 257 meter brede en 105 meter hoge bouwwerk in de vorm van een grote betonnen boog, wordt op enkele honderden meters van de reactor gebouwd en zal nadien via een rolsysteem op zijn plaats worden geschoven. Het project is in 2007 gegund aan het Franse-Duitse consortium Novarka (bestaande uit o.a. Vinci Construction en Bouygues Construction). De totale kosten voor het afschermen van de restanten van de centrale zullen naar schatting 1,54 miljard euro zijn, waarvan het merendeel voor rekening komt van de New Safe Confinement, de betonnen boog over de reactor. Volgens recente ramingen zouden de kosten daarvan ca. 740 miljoen euro bedragen, waarvan in juli 2011 ongeveer 670 miljoen daadwerkelijk was toegezegd door verschillende donoren. De Oekraïense regering verwachtte op dat moment dat het daadwerkelijke werk in oktober 2011 zou kunnen beginnen.Op 3 maart 2012 maakte president Viktor Janoekovytsj bekend dat de bouw van deze nieuwe sarcofaag was begonnen.
In ieder geval is natuur monumenten er mee in zijn nopjes.
Natuur en toerisme
De omgeving van Tsjernobyl en Pripjat is na de ramp afgesloten vanwege de hoge radioactiviteit. Doordat er geen mensen meer wonen, heeft de natuur vrij spel. Zo is de omgeving een waar natuurgebied geworden, waar allerlei bijzondere flora en fauna te vinden is.
Tot voor kort werden zelfs reizen naar Tsjernobyl georganiseerd om deze natuurweelde te bekijken. Hierbij kon men ook de kerncentrale zelf bezoeken, al werd men gecontroleerd door de SBU (Oekraïense geheime dienst), die de centrale bewaakt. Dit vanwege de grote hoeveelheid uranium die nog steeds aanwezig (en bruikbaar) is, en die voor terroristische doeleinden gebruikt zou kunnen worden. De reizen zijn in 2011 gestopt omdat deze, mede door de economische crisis, niet genoeg meer opleverden.[bron?] Reizen naar Tsjernobyl zijn via een aantal privéreisorganisaties nog wel mogelijk.
We zijn in ieder geval weer een “sarcofaag ” rijker met zijn ALLEN !!!!!!.
Raymond [4] reageerde op deze reactie.
@Raymond [3]:
Ach de kruimels…er klotst nog wel wat over de rand ( voor deze of gene )…http://www.youtube.com/watch?v=ZP7lLYtrEK8
Uiteindelijk….http://www.youtube.com/watch?v=Dkq7WZTzkLQ
Wat betreft de Oekraïne speelt Rusland het slimmer: aansturen op federalisatie en alleen de waardevolle gebieden met loyale onderdanen annexeren. Terwijl EU en de VS geen enkel voordeel hebben van een bodemloze put als West-Oekraine (over zwarte gaten gesproken)
Comments are closed.