Nederland heeft de grootste consumenten-schuld van alle EU-landen: 250% van het beschikbare inkomen! Spanje komt bvb nog niet eens boven de 125 % uit!
.SCHULDEN_NL_grootste


.Nederland was een van de meest stabiele, welvarendste, landen, maar nu dreigt deze schuld oncontroleerbaar te worden. Dit kan het begin van het einde van de huidige euro worden.
Dat dan niet wordt veroorzaakt door Griekenland, Cyprus of Spanje of  . . . .  Maar door Nederland!! Dat ook nog eens een van meest enthousiaste landen was om de euro in te voeren.

Dit komt voor de meeste mensen over als een ongelooflijk cowboy verhaal.
Daarom is het goed het (Engels) artikel te lezen van Matt Lynn

Huizenprijzen zijn al  gemiddeld 16,6% lager dan toen de crisis begon en dreigen dit jaar nog 7 % te dalen. Het IMF heeft voorspeld dat de NL-economie dit jaar met 0,5% zal krimpen.

De werkloosheid groeit nog met een hoog tempo, waardoor de staat minder inkomsten krijgt en het land in een vicieuze cirkel komt.

Dergelijke verhalen als dit, hoor ik niet graag. Daarom hoop ik dat er iemand het hele artikel van Matt Lynch leest en met rationele argumenten en cijfers ons gerust kan stellen. Zie: http://www.marketwatch.com/story/stodgy-netherlands-is-nation-thatll-blow-up-euro-2013-05-08?mod=wsj_share_tweet

Van de verklaringen uit “Den Haag”  en “Brussel” hoeven we dat niet te verwachten. Dat zijn verhalen gemunt op de EP verkiezingen: “Ga toch stemmen,doet er niet toe op wie, als je maar stemt. En daarmee achter ons politiek systeem gaat staan!”
—————————————-

Met dank aan Ronnie voor het verwijzen naar dit artikel

9 REACTIES

 1. Komt ook dat Nederlands het enige land in Europa is waar je 120% van de huiswaarde kan lenen. Kun je nagaan wanneer het huis minder waard is geworden en je geen aflossings hypotheek hebt maar een beleggings hypotheek waarmee je nu geen waarde hebt opgebouwd. Dus de schuldenlast zal nog hoger zijn.

 2. Door hypotheekrenteaftrek probeert iedereen zich zelf op te tuigen met maximale schuld om zijn inkomen te doen slinken voor belasting. Tegenover die schuld staat meestal een stevige spaarpot. Maar ja, zowel schuld als spaarpot staan bij een financieele instelling die waarschijnlijk het spaargeld vergokt heeft in Griekenland, maar waarbij de schuld keihard blijft staan.

 3. Dit is gewoon een bank trucje, deze is ook toegepast in de jaren ’30 vorige eeuw. Voor de crisis werd hypotheken als warme broodjes verkocht, onder de noemer dat de huizen prijzen alleen maar kon stijgen en dat het dom was om niet je overwaarde te verzilveren. Toen werd er meer geconsumeerd, dan er verdient werd. Nu de banken de hypotheken nu mondjes maat maar uitgeven. Waardoor niet alleen de huizen prijzen dalen, maar ook alle aanverwante handel laat instorten. Dit heeft grote gevolgen voor een economie. Maar daar hoor je niets over in de media, over dit domino effect. Om nu de schuld bij de hypotheek aftrek te leggen is natuurlijk de grootste onzin argument. Toen ik mijn huis kocht, kon ik kiezen tussen een lineaire of een annuïteitenhypotheek meer keuzes waren er niet. Het inkomen van de vrouw werd maar voor de eerste 5 jaar mee gerekend. Tegenwoordig is dat voor de vrouw ook 100%, dat was toen in de jaren ’90 de oorzaak dat de huizen prijzen explodeerde. Toen er steeds meer variaties hypotheken kwamen en steeds meer kon lenen op het zelfde inkomen, gaan automatisch mensen meer lenen. Dat kun je deze mensen dan ook niet kwalijk nemen. Nu de huizen prijzen dalen en mensen zijn die een rest schuld krijgen, als zij hun huis nu (moeten) verkopen. Is niet echt het probleem, want het geld wat zij hebben geleend bij de bank bestaat niet uit fysiek geld, maar uit virtueel geld wat de bank via een enter knop op de computer aanmaken en deze cijfers aan jou bankrekening toevoegen De bank mag alleen de afgeloste rente in fysiek geld maken. De aflossing zelf moeten zij weer virtueel vernietigen. Dus het is echt pure onzin om de virtuele hypotheek schulden te vergelijken met fysiek fiat geld. Om nu te gaan spreken over een bedreiging van de Euro? Diegene begrijpt weinig van hoe geld gecreëerd wordt.

 4. Het grote probleem in Nederland is die belachelijke aflossingsvrije hypotheek. Als je na 30 jaren rente betalen een schuld hebt van 2 ton, maar je huis met verlies moet verkopen zit je met de gebakken peren. Deze achterlijke constructie had vanaf dag 1 verboden moeten worden. Hoe kan je nu een lening aangaan die je niet afbetaalt? Zo krom heb ik het nog nooit gezien.

 5. http://marketupdate.nl/dossiers/pensioenen-dossiers/gebruik-pensioen-voor-aflossing-restschuld/


  Restschuld wegwerken

  Voor huishoudens die ‘onder water’ staan met hun eigen woning moeten volgens de hoogleraar ook maatregelen getroffen worden. Hij stelt voor dat deze huishoudens hun pensioenvermogen gebruiken om de restschuld weg te werken. “Ik zie wel dat dit uitvoeringsproblemen geeft, maar het macro-economische belang is nu zo groot, dat het kabinet naar onorthodoxe maatregelen moet kijken”, aldus Bovenberg. Fiscaal is dat lastig te regelen door de zogenaamde ‘doorsneesystematiek’ waarmee de individuele pensioenopbouw wordt berekend.

  Door restschulden af te lossen verkleinen huishoudens niet alleen hun eigen schulden, ook versterken ze de balans van banken. Nederland telt inmiddels al een miljoen huishoudens die onder water staan. Dat is een groeiende risicofactor op de balans van Nederlandse bankensector.

  Pensioenen

  De Nederlandse bevolking heeft gezamenlijk €1.000 miljard gespaard via pensioenfondsen. Geld dat zoekt naar rendement, terwijl de rente op dit moment extreem laag staat. Juist die lage rente maakt het interessant om naar alternatieven te kijken. Volgens Bovenberg is het verlagen van de pensioenpremie om de economie te stimuleren een goed alternatief.

 6. http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/nederland-puissant-rijk-maar-gierig-als-een-oude-vrek

  Pensioenvermogens

  Als wij in Nederland onze staatsschuld zouden berekenen zoals dat in bijvoorbeeld Duitsland gebeurt, dan bestond die niet. Als er één land is dat de financiële ruimte heeft om de tekorten te laten oplopen dan is dat ons land.

  Het grote verschil zit in onze pensioenvermogens. Die bedragen ongeveer 900 mrd euro, 140% van ons nationaal inkomen. In Duitsland is dat hooguit 20%, in Frankrijk nog minder. Die buurlanden hanteren voor hun pensioenen vooral een omslagstelsel (uitkeringen direct uit premies financieren). Dat heeft enorme gevolgen voor de omvang van de staatsschuld. Om goed vergelijkbare cijfers te krijgen moet je grofweg de helft van de pensioenvermogens aftrekken van de staatsschuld.

 7. Om een huis te kopen heb je een banklening nodig. Om een banklening te krijgen, moet je als koper van een huis, een hypotheek overleggen aan de bank. In de hypotheekacte staan de spelregels in, dat je de hoofdschuld terugbetaald, de rente betaalt, de looptijd, en eventueel bij voor type van bankleningen, staan er voorwaarden in over tussentijdse schulden en beleggingsvermogen. De hypotheek welke een zekerheidsrecht is, geeft het huis op als onderpand van de lening.
  De bank verstrekt een lening op basis van onderzoek. Waarde van het huis, inkomen etc. Het aangaan van een schuld is niets anders dan je eigen inkomsten voor een periode van 30 jaar naarvoren halen. De bank creëert geld, en via de aflossingen van de lening gaat het geld weer uit het systeem. En 30 jaar heeft dat geleende geld kunnen renderen.
  Het probleem is dat burgers te grote schulden zijn aangegaan, auto’s gekocht en wat meer. De banken hebben de fout gemaakt om aflossingsvrije leningen te verstrekken. De overheid heeft de fout gemaakt om zich te bemoeien in het besluitvormingproces van consumenten als de financiële instellingen dmv fiscale en sociale wetgeving.
  Iedere financiële crisis heeft een oorzaak en dat is de overheid, die zich bemoeit met de markt. Ondanks het idee, dat het met de beste bedoelingen is, steeds een scheefgroei veroorzaakt, die vroeg of laat tot eindigt in een crisis.
  Zolang burgers en zelfs bedrijven van de overheid eisen, dat zij zich moet bemoeien met de marktwerking, gaat gegarandeerd mis.
  Democratie is nodig om het machtspel tussen burgers en overheid in goede banen te leiden. Echter, het produceren van goederen en diensten is een zaak van de markt. Dit is een les die nog veel mensen moeten leren.

Comments are closed.