De documentairefilm Drone gaat over het Amerikaanse 17e Reconnaissance Squadron. sudden justiceDeze eenheid zit in de woestijn van Nevada en is verantwoordelijk voor het CIA drone strike programma in Pakistan. In de film komt ook onderzoeksjournalist Chris Woods voor. Woods heeft onlangs een boek over drones geschreven: Sudden justice.

Chris Woods is betrokken bij het Bureau of Investigative Journalism (TBIJ). Zijn berichten over de drone oorlog van de VS in Pakistan en elders in de wereld zijn baanbrekend. Zo claimt de Amerikaanse overheid dat drones precisiewapens zijn en de media slikt(e) dat jarenlang braaf. Het TBIJ rapport maakte hier korte metten mee. Uit hun onderzoek bleek dat de CIA herhaaldelijk reddingswerkers en begrafenisstoeten bombarderen.

In de periode 2004 – 2012 zijn er 320 aanvallen met drones geweest in Pakistan. Daarbij vielen 2.429 tot 3.097 doden waaronder 479 – 811 burgers en 174 kinderen. Drones worden niet alleen in Pakistan, Afghanistan, Libië en Irak ingezet maar ook in Yemen en Somalië om daar militanten en terroristische ‘doelen’ uit te schakelen.

Enkele dagen na de aanslagen op 11 september 2001 voltooide een Predator drone voor het eerst zijn dodelijke missie in Afghanistan. De CIA was 10 jaar daarvoor bezig geweest met de ontwikkeling, trainen en het pushen er van. Het enige wat ontbrak, was de mogelijkheid van echte ervaring. Inmiddels is de ervaring van dronepiloten is net zo echt als die van werkelijke gevechtspiloten. Zij lijden in gelijke mate aan stress, trauma’s, depressiviteit en zelfmoordneigingen.