Duidelijk is dat 100% van iemands productie stelen slavernij is. Geldt dat ook voor 90 % ? En ook voor 70 %? of 40 %? Wanneer is het geen slavernij meer? . Slavernij_percentage  

Moet er iets gedaan worden om slavernij helemaal af te schaffen?
En zo ja wat moet er dan gebeuren?
 
Een echte oplossing is nog niet zo eenvoudig.

Maar waarschijnlijk zijn wel velen het er mee eens, dat als er wel nog slavernij in Nederland is, dat er dan gewerkt zou moeten worden om dat percentage zo laag mogelijk te krijgen. Liefst zelfs NUL!

Welke acties stelt u voor?

5 REACTIES

 1. Iedereen die onder dwang meer dan nul betaalt, is slaaf tot het percentage dat hij kwijt is.
  hugo van reijen

 2. Je zou het eens vanuit een andere hoek moeten bekijken.
  Het was geen 100% dat van de slaven werd ontnomen, de slaven hadden onderdak, eten, kleding… Dus een deel van de productie ging dus terug naar de slaaf.
  Het zou intressant zijn om die verhouding eens te vergelijken met de verhouding van de moderne loonslaaf.
  Het zou me niet verwonderen dat de huidige loonslaaf een groter deel van zijn productie moet af staan dan de vroegere slaaf.

  hugo van reijen [3] reageerde op deze reactie.
  Prepperoni [4] reageerde op deze reactie.

 3. @mark [2]:
  Hieraan bestaat weinig twijfel.
  De 19de eeuwse plantageslaaf genoot vermoedelijk van een veel hoger percentage van zijn inkomen dan de 21ste eeuwse Nederlandse salaristrekker.
  Hugo van Reijen

 4. Zodra alle land op aarde geclaimd was, is het tot slaaf maken van de volgende generatie die nog geboren moet worden volgens libertarische principes legaal, mocht ‘de libertarische mensheid’ daar toe beslissen. Stel iemand wordt in dat geval geboren op jouw land, dan heb je volgens libertarische principes het RECHT een prijs te vragen voor verblijf op jouw land (ongeacht waar jij -de eigenaar- dat aan besteedt). Je mag die prijs zelf bepalen, je mag geweld gebruiken om dit af te dwingen, zoals een hoteleigenaar dat bij een klant mag (als je in het Hilton geboren wordt, geeft je dat geen recht er je hele leven gratis te wonen). De eigenaar van het buurperseel heeft datzelfde recht. En als de héle aarde geclaimd is, zal in theorie de hele volgende generatie slaaf kunnen zijn. In theorie.
  In de praktijk is dit ook waar. Wij betalen belasting, bij ‘de buren’ ook. En bij de buren van de buren van de buren ook. Er zijn op aarde misschien wel plekken waar je als nieuwgeborene geen prijs betaalt aan degene (individu/collectief) die het land al geclaimd heeft, maar die plekken vind ik wrs niet aantrekkelijker dan NL (= ordinaire marktwerking).

Comments are closed.