militaire uigaven vs en andere landenNa de val van de muur ging de wereld vol hoop een nieuw tijdperk in. De wapenwedloop kon eindigen en een tijdperk van vrede lonkte, Een paar decennia later. Het vredesdividend is niet gerealiseerd, de Verenigde Staten zijn vrolijk verder wapens gaan ontwikkelen en aanschaffen.

Wat opvalt is dat de Verenigde Staten thans ongeveer een derde van de wereldwijde totale militaire uitgaven voor zijn rekening neemt. Bron is SIPRI.

miitary spending budget

Waarom moeten de Verenigde Staten ongeveer 8 keer zoveel uitgeven als Rusland aan wapentuig? De Russen geven minder uit aan defensie dan de Fransen en de Britten gezamenlijk. De media zetten Poetin maar al te vaak neer als een naar machtswellustig heerser. Volgens de cijfers van de Zweedse SIPRI denktank zijn het juist de Amerikanen die hun leger uitbouwen.

Een tabel zegt misschien niet zoveel, vandaar onderstaande grafiek waaruit de bescheiden militaire uitgaven van de Russen nogmaals naar voren komen:

militaire uigaven vs en andere landen

Bron is wederom SIPRI.

Naast de uitgaven gaat het om de daadwerkelijke macht.

In plaats van de standaard militaire denktanks aan te halen wijs ik op deze link. Hier kunt u de militaire kracht van alle landen onderling vergelijken.

Na de val van de muur zijn de Verenigde staten geen vredesdividend nagestreefd maar een nog grotere wereldwijde militaire dominantie. Om de een of andere reden weet men de Russen nog steeds als agressor neer te zetten…….

7 REACTIES

 1. Het amerikaanse leger is relatief ook veel duurder dan dat van rusland.
  Dan geven ze relatief nog steeds meer uit, maar niet 8 keer zoveel.

 2. USA geeft geld uit als water – en daarvoor krijgt het niets terug dan waterdamp. Miljarden, zo niet biljoenen verdwijnen in de zakken van fraudeurs ( bv: http://www.allgov.com/news/where-is-the-money-going/more-than-two-thirds-of-afghanistan-reconstruction-money-has-gone-to-one-company-dyncorp-international-140428?news=853017) en uitvreters. Vaak zitten die in het congres of in de burocratie. Het is een ‘kickback scheme’, net als de financiële hulp aan Israel.

  Daarom gebruiken ze nog steeds floppy’s voor hun nucleaire arsenaal: http://www.geek.com/chips/americas-nuclear-arsenal-still-runs-off-of-8-inch-floppy-discs-1592596/

 3. President Eisenhower, voormalig opperbevelhebber van de US strijdkrachten tijdens WO II, waarschuwde destijds voor het ontstaan van een te sterk industrieel militair complex, dat een eigen machtige staat in de staat zou kunnen vormen. Dat is nu een feit geworden. Gigantische militaire uitgaven voor verzonnen vijanden en angst en een verwaarloosde bevolking, een hopeloze infrastructuur en in deplorabele staat verkerende verpauperde steden. Je schrikt als je rondrijdt door het overigens zo prachtige land.

 4. Wat buiten beschouwing wordt gelaten is dat een duurder leger niet per sé groter hoeft te zijn. Hangt af van de prijs van welk type wapens, en de bruto salarissen, en of je dat leger veel oefent, en of een land in een conflict betrokken is. Hoeveel mensen zijn onder de wapenen vergeleken met de bevolkingsgrootte. Dat soort dingen zijn ook mede bepalend voor hoe militaristisch een land is. Wat is dus de verklaring voor die hogere uitgaven van de VS als je ook die factoren meetelt, wat hier niet wordt gedaan. Nu wordt het mogelijk wat simplistisch gebracht zoals “degene die er het meeste geld aan spendeert zal wel het meest militaristisch zijn”.

 5. We hebben hier overduidelijk te maken met de expansiedrift van een land dat in de afgelopen 25 jaar zonder morren, zonder geweld en zonder VN vetos een gebied ter groote van bijna de hele USA onafhankelijk heeft laten worden.

  Telt u even mee, Kazakhstan (5e grootste land op deze planet), Uzbekistan, Turkmenistan, Tajikistan, Kyrgizistan, Georgie, Armenie, Azerbaijan, Oekraine, Wit Rusland, Estland en Letland, Litouwen.

  Wat een expansiedrift…….

 6. Daxht dat het Sipri in Stockholm zit , daarom is Zweden blijkbaar ook niet in de lijst opgenomen……. Saab vliegtuigen , Bofor geschut en natuurlijk Nobel……

  Bij de Amerikanen is zoon 25% van het geld verdwenen naar ????? , de hoogte bedraagt 8,6 Triljoen dollar….. het Pentagon weet gewoon niet waar dit geld gebkeven is……
  Hoe dat mogelijk is is mij een raadsel….

Comments are closed.