dodenherdenking_4meiVandaag 4 mei worden er op verschillende plaatsen in Nederland “Dodenherdenkingen”georganiseerd. Deze is vooral ontstaan om de Nederlandse doden uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. In de loop van de afgelopen 70 jaar is die herdenking uitgebreid/veranderd met nog verschillende andere groepen.

Uiteraard komen daarbij ook vragen op over het nut van dergelijke gebeurtenissen. En dan kom je erg op het persoonlijke vlak waarop heel veel verschillende antwoorden mogelijk zijn, en die dan ook weer bij iedereen anders kunnen overkomen.

Zo geven veel politici die toespraken houden mij vaak de indruk dat zij hun eigen spelletje ook daar spelen. Propaganda maken voor hun eigen plannen en aan hun eigen PR werken. Of ben ik daar te kritisch?

Het kan zeer nuttig zijn om de consequenties van oorlog te bedenken en duidelijk te maken aan anderen die er nooit aan gedacht hebben.
En die gedachten dan doortrekken naar het heden.

En die consequenties dan doortrekken naar het heden als je ziet hoe de Timmermansen, van Baalens en Verhofstadts de oorlog zitten op te wekken in de Oekraïne.

Person_Verhofstadt_vBaalen_Oekraïne

 

 

5 REACTIES

 1. Ik ben van na de oorlog, dus geen ervaring uit eerste hand. Mijn vader was een bange burger, evenals mijn grootvader. Geen verzetsheld, zelfs niet in de nadagen toen NL eigenlijk alleen nog maar verzetshelden kende.

  Toch ben ik elk jaar weer ontroerd als ik twee minuten stil sta bij al die soldaten die ons destijds van de Nazi’s hebben verlost. Ik ben alleen wel eens bang dat die strijders zich omdraaien in hun graf als ze zien wat er van de door hun bevrijdde landen is geworden.

 2. Eigenelijk moeten we vooral stilstaan bij de slachtoffers van het collectivisme.
  Immers wanneer een individu oorlog vreest behoort het hem vrij te staan om zijn biezen te pakken en zodoende zichzelf en zijn familie in veiligheid te brengen in verwegistan.
  In de collectivistische visie echter, wordt een mens gezien als kannonnenvoer voor “zijn” (?) land (of beter gezegd: politiek regime, want ook na bezetting door een vreemde regering blijven de Rijn en de Maas gewoon stromen en verdwijnen de Limburgse heuvels niet plotsklaps), en wordt ie gesommeerd om zijn leven aan de frontlinie te riskeren. Doet ie dit niet, dan wordt ie later als landverader gebrandmerkt en gestraft. Waarom eigenlijk? Omdat hij niet bereid was het huis van de voetbalkijkende hersendode buurman met zijn eigen leven te verdedigen, terwijl ie zelf alert de siutatie gemonitord had en zijn eigen huis al verkocht had en het geld naar het buitenland had overgemaakt (en er een nieuw his mee had gekocht)?
  Waarom zou een verantwoordelijk en alrt individu dat voor zichzelf en zijn gezin zogt, in hemelsnaam gedwongen moeten worden om huis en haard van zijn minder vooruitziende landsgenoten te moetn verdedigen met risico op eigen leven?

  Kijk als NL aangevallen wordt is dat op zich heel erg en ik praat de agressor zeker niet goed. Maar het moet eenieder vrij staan om zelf te bepalen wat ie onder die omstandigheden met zijn leven doet. Verplicht je leven moeten riskeren om de belangen van je (mentaal) vastgeroeste paspoortgenoten te verdedigen is gewoon erger dan slavernij: je wordt door je regering gedwongen om voor een ander te werken en daarbij zelfs expliciet je eigen leven te riskeren. Akkoord dat NL best nooit was aangevallen geworden, maar gegeven die oorlogsdreiging, zou een aantal slachtoffers nooit slachtoffer geworden zijn als de staat hen niet gedwongen had hun leven te riskeren en als ze vrij waren geweest met hun gezin hun biezen te pakken.
  De Nederlandse regering heeft zodoende dus veel boter op het hoofd door een aantal mensen tegen hun wil de dood in te jagen.
  Zolang je biezen pakken gelijkgesteld wordt aan landverraad en wie vlucht later als deserteur de dood met de kogel riskeert, hebben politici niets te zoeken op die herdenkingen.
  Alleen wie zulke wetten aankaart en wijzigt heeft recht van spreken. Wie meent dat ie burgers (of eerder “onderdanen”) hun leven op het spel mag zetten door hen te dwingen te gaan vechten voor andermans belang, heeft op een dodenherdenking niets te zoeken.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @.M [2]:
  Juist. Houd in gedachte dat in Nederland nog steeds de dienstplicht bestaat.:

  Bestaat er een dienstplicht in Nederland?
  In Nederland bestaat nog steeds een dienstplicht. Deze is niet afgeschaft. Wel is de opkomstplicht sinds 1 mei 1997 officieel opgeschort. Nieuwe dienstplichtigen worden sinds augustus 1996 niet meer opgeroepen.

  Opschorting dienstplicht
  De opschorting van de dienstplicht wil zeggen dat burgers niet wettelijk verplicht worden militaire dienst te vervullen zolang de veiligheidssituatie dat niet vereist.
  ie Overheid voorlichting:

 4. Oh ja, herdenken…, helemaal vergeten. Waarschijnlijk omdat ik niet van de dwang houd van anderen, die mij gaan voorschrijven welke dag ik om hoe laat precies hoelang wat moet doen.

  Oh ja, omdat we nu zo vrij geworden zijn.

 5. Ook erg jammer dat uitgerekend die nazi nazaten en die junta chick van hem een bloemenkrans op de dam gaan leggen!

Comments are closed.