Een vriend van mij overwoog, zijn vermogen na te laten aan een museum dat voor dit geld een schilderij zou kunnen kopen en dit ophangen met een plaatje er onder met de naam van de donor.pf

Het leek mij geen goed idee op grond van het volgende.

01.
De wereld staat al vol met museumvleugels en musea die genoemd zijn naar hun donors.
Men weet vaak niet eens wie deze mensen zijn, laat staan dat iemand ze lief heeft of waardeert. Je naam op een museum, een museumvleugel of op een plaatje onder een duur schilderij is weinig meer dan wat eerbetoon aan jezelf.

02.
Je geld te gebruiken om een schilderij toe te voegen aan een museum dat er al 4000 heeft, waarvan tweederde deel in de kelder staat, heeft weinig zin, want het niveau van behoeftenbevrediging bij de bezoekers van het museum zal door de toevoeging van een schilderij niet of nauwelijks stijgen.

Het zal de meeste bezoekers heel weinig uitmaken, of het museum in het bezit is van 4000 of 4001 schilderijen en zoals gezegd: de meeste staan in de kelder en worden door niemand gezien.

Hugo van Reijen

12 REACTIES

 1. Ik zou zeggen wacht niet tot het te laat is en doe er zelf iets leuks/nuttigs mee.

  Een ludiek idee is de actie van Forrest Fenn die heeft tussen de 1-3 mil in goud verstopt voor de gelukkige vinder

 2. Misschien ligt het aan mij, maar het punt van dit verhaal gaat totaal aan mij voorbij. Als het een parabel is, dan mis ik ook het punt. Misschien kan iemand mij uit de modder van mij beperkte visie halen… 😉

 3. @Michiel [4]:
  –Meestal wordt geld gedoneerd voor een bepaalde actie, en dan weet je dus dat je geld daarheen gaat. En daar is dan ook altijd verslag over uitgebracht.

  Maar als je buiten lopende acties geld kunt geven, kun je ook zelf bepalen waarvoor het gereserveerd moet worden.
  Wij zijn voor redelijke volledige openheid.

 4. @Michiel [4]: Beetje vreemde vraag: Lifhas, maakt een jaarrekening en publiceert daar als ANBI het nodige over.
  Eerdere acties als tsunami en ook laatst weer, zijn uitgebreid verantwoord.
  Kun je naar info@vrijspreker.nl even je adres mailen en wanneer/wat je gedoneerd hebt, dan krijg je deze week een antwoord.

 5. Ik ben zelf ervoor dat men volledig over zijn/haar eigen vermogen mag beschikken. Dus als iemand zijn/haar geld in iets wil steken wat ik dom vindt is dat hun goed recht en mag ik mijn mening geven maar gaat het voor de rest mij niks aan.

  THX-1138 [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Timothy [7]: Precies! Het gaat Hugo geen fluit aan wat zijn vriend met zijn eigen geld wil doen.

  Daarbij zal een museum de bijdrage van een groot aantal kleinere donoren kunnen gebruiken voor een nieuwe vleugel of voor meer wisselende, dan wel de wereld rondreizende, exposities. Ook zou het museum elders een nieuw filiaal kunnen openen (denk bijv. aan de Hermitage in Amsterdam).

  De nu opgeslagen schilderijen kunnen zo wél worden getoond, en aan een groter publiek.

  hugo van reijen [9] reageerde op deze reactie.

 7. @hugo van reijen [9]: Jammer, Hugo. De kunst is altijd gebaat geweest bij mecenassen.

  Het is wel zo, dat de musea in NL in een bijna communistische setting moeten opereren. Dat is niet goed voor een efficiënt gebruik van middelen. In dat opzicht is je advies wel goed geweest. In een echte vrije markt zouden musea veel beter inspelen op de vraag en zouden er nooit zoveel schilderijen ongebruikt in de opslag staan.

  Toch zijn er gelukkig ook veel particuliere collecties die met een grotere vrijheid worden tentoongesteld. Denk bijv. aan de zeer fraaie autocollectie van Toyota-importeur Louwman. Sinds enkele jaren gevestigd in een door de Amerikaanse architect Michael Graves ontworpen pand in Wassenaar. Die collectie geeft een fantastisch overzicht van de ontwikkeling van de auto vanaf het allereerste begin tot nu (dit is niet als reclame bedoeld, maar puur als enthousiasme voor het privé-initiatief van Louwman). http://www.louwmanmuseum.nl/

  THX-1138 [11] reageerde op deze reactie.

 8. @THX-1138 [10]: Nog zo’n uitzonderlijk fraai museum is het private Ford museum van transportondernemer Den Hartogh in Hillegom. Daar zou je vriend best eens aan kunnen doneren.
  http://www.fordmuseum.nl/

  Die collectie is nog groter en fraaier dan die van het bedrijfsmusem van Ford zelf in Dearborn, Michigan, USA.

 9. Doneren voor de z.g. kunst van tegenwoordig?
  Ik zie de snobs nog staan discussieren voor dat grote, wit geschilderd doek….

Comments are closed.