In Zwitserland hebben CERN medewerkers een nieuwe encrypted e- Protonmailmailservice opgezet: Proton Mail. Dit is een Gmail-achtig e-mailsysteem dat werkt met end-to-end incryptie. De servers staan veilig in Zwitserland en het team wil onafhankelijk blijven van grote investeerders om de privacy te waarborgen.

Andy Yen deed naar aanleiding van het NSA / Snowden nieuws een oproep: ‘I am very concerned about the privacy issue and I was wondering what I could do about it ?’ 40 CERN medewerkers reageerden waarvan er 6 bij elkaar kwamen in Restaurant Number 1 om daar ProtonMail op te richten.

‘We incrypten de data op de browser voor het op de server komt’, zegt Yen. ‘Als de data op de server komt, is het al versleuteld. We hebben dus de versleutelde boodschap gescheiden van de sleutel. Alle incryptie vindt plaats op je computer in plaats van op onze servers zodoende is het onmogelijk voor ons om het originele bericht te zien.’

Dat is het verschil met alle andere systemen volgens Yen. Gmail heeft wat incryptie toegepast maar ze hebben nog steeds de versleutelde mail en de sleutel om die te ontcijferen. Daarnaast leest Gmail je mailtjes om je via die kennis met reclame te bestoken.

De ProtonMail servers staan in Zwitserland voor extra beveiliging. ‘Eén van de hoofdpunten is dat we controle willen hebben over onze servers. Zwitserland luistert niet af en neemt geen servers af. Dit voorkomt een situatie waarin de VS overheid beslag legt zoals gebeurde bij Lavabit vorig jaar.’

Yen heeft verschillende durfkapitalisten die wilden investeren in ProtonMail de deur gewezen. ‘Onze geloofwaardigheid staat op het spel zodra we extern kapitaal van een grote partij accepteren. We moeten onszelf financiëren en overwegen crowdfunding.’   Het verdienmodel is vergelijkbaar met Dropbox – alleen betalen voor extra opslagruimte.

Onlangs is er een Chinese versie uitgekomen. Zonder te adverteren kregen ze – via blogs – een instroom van honderden Chinese gebruikers. Yen verwacht het meeste verkeer uit landen als China, Rusland, Iran en Syrië waar je een enorme bevolking hebt die geen e-mail kan versturen zonder de angst gearresteerd te worden.’

ProtonMail heeft rond de 20.000 gebruikers en werkt aan een Android of iPhone app die eind deze zomer gereed moet zijn. Een gratis account geeft je 100 MB opslag en 500 berichten per maand. Ook kan je je mailtjes wissen via een verloopdatum à la SnapChat.

 

 

41 REACTIES

 1. @jjge [32]:
  In het licht van datgene wat we hebben gecommuniceerd in de comments onder dit artikel, een advies.

  Gisteren verscheen een artikel op deze website over de menselijke natuur. Morgen verschijnt het tweede deel. Ik zou daar eens rustig en aandachtig doorheen gaan. Sommige dingen staan er expliciet in. Wie die boodschap ‘pakt’ kan in de tekst ook impliciet aanknopingspunten terugvinden.

  Voor alle verhalen geldt dat je eerst het verhaal goed door moet laten dringen. Dat geldt ook voor de Bijbel. Eerst de verhalen, karakters en gebeurtenissen goed door laten dringen. Daarna rijst de vraag wat de betekenis van de informatie is. Soms is er een sleutel om die betekenis te ontdekken, soms ook vindt je door het ontdekken van die betekenis aanknopingspunten handvatten voor een vervolg.

  Dit soort dingen vereisen een scherpe geest, met de nadruk op geest. Hoe wordt iemand geïnspireerd? Hoe wordt iemand tot een spiritueel (of zoals de Bijbel het noemt geestelijk) mens? Hoe krijgt iemand geestelijke kracht? En wat is geestelijke kracht nu eigenlijk? Hoe kan die aangewend worden en met welk doel voor ogen?

  Schrijver [39] reageerde op deze reactie.

 2. @Schrijver [38]:
  Pardon:
  “Ik zou daar eens rustig en aandachtig doorheen gaan”

  Hiermee bedoelde ik dat het artikel is opgeknipt in 2 delen en deze als één geheel gezien en gelezen zouden moeten worden. Op zichzelf staand zeggen de twee delen eigenlijk niets.

 3. @Elisabeth Zegeling [40]:
  Er bestaan kennelijk diverse gedachten over Akasha.
  Volgens https://en.wikipedia.org/wiki/Akasha is het de basis en essentie van alle materiële dingen.
  Volgens http://typemoon.wikia.com/wiki/Akasha is het de kracht die boven alle andere theoriën over dimensies staat, de bron en wortel van alle gebeurtenissen in het universum. Vooral de volgende zin uit dit artikel is interessant:
  “Existing outside of time, it stores and archives information of all possibilities and events, past, present, and future, of the world.”

  Voor zover ik (na 10 min. rondlezen) kan zien wordt hier gesproken over datgene wat in de Bijbel als de geest van God wordt beschreven.

  Verder proberen de magicians kennelijk hetzelfde als mensen in andere religieuze systemen:
  “The ultimate ambition of the Magi is to reach it [de Akasha] and many focus their experiments into discovering a path to it.”

Comments are closed.