.foto

3 REACTIES

 1. Het is opvallend, dat maar heel weinig mensen dit punt begrijpen. De meesten associëren de vrije markt (het kapitalisme) met uitbuiting van zwakkeren. In een echte vrije markt (dus niet onze huidige de door de overheid gereguleerde voodoo-economie) is uitbuiting helemaal niet mogelijk.

  =====
  “Underlying most arguments against the free market is a lack of belief in freedom itself.”
  – Milton Friedman

  Andries Wijma [2] reageerde op deze reactie.

 2. @THX-1138 [1]:

  De huidige ‘markt’ is gebaseerd op collectieven gecontroleerd door het collectief namelijk de overheid. Daardoor zien mensen ‘markt’ als iets van bedrijven en van grote schaal. En door het (blinde) vertrouwen in de overheid als marktmeester wordt het ‘vrijmaken’ van de markt opgevat als een verslechtering van de positie van de consument.
  Dat de vrije markt de macht in de basis juist bij de individuele mens legt wordt simpelweg niet begrepen. Begrip van libertarisme en vrije markt kunnen bijna niet los van elkaar bestaan.

  THX-1138 [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Andries Wijma [2]:

  Klopt. Het waanidee dat gedelegeerden die zelf geen enkele verantwoording dragen of schade lijden betere beslissingen kunnen nemen voor het individu dan het individu zelf, is zeer wijdverbreid.

  Men ziet de vrije markt nog altijd als een machtspel tussen het grootkapitaal en de individuele consument of werknemer waarbij dat individu het onderspit delft. Wat dat betreft hebben de ideeën van Marx enorm veel schade aangericht.

  De essentie is echter, dat in een vrije markt de klant bepaalt aan welke aanbieder hij zijn geld geeft. Het is de klant die bepaalt welk bedrijf groeit en welk bedrijf failliet gaat. Hoe groot een bedrijf ook is, het is nooit machtiger dan de klant.

  Zodra de overheid zich als dwingende marktmeester opwerpt, doet de corruptie zijn intrede en krijgt het grootkapitaal de machtspositie die het in een vrije markt niet heeft.

  De overheid wordt dan ingezet om concurrenten te weren. Als de markt door dit corporatisme faalt, wordt het probleem toegeschreven aan uitbuitende kapitalisten en het kapitalistische systeem. In werkelijkheid is de oorzaak te weinig vrije markt i.p.v. te veel.

  =====
  “When buying and selling are controlled by legislation, the first things to be bought and sold are legislators.”
  – P.J. O’Rourke

Comments are closed.