Home Van alles wat MH17, misplaatste empathie van wereldleiders

MH17, misplaatste empathie van wereldleiders

115
296

Rusland NederlandOveral op de wereld worden burgers slachtoffer van gewapende conflicten. Ook al leven we in Nederland al decennia lang in vrede, van tijd tot tijd worden we met de harde buitenwereld geconfronteerd. De driehonderd doden van MH17 brengen het land in verwarring. Velen zijn bedroefd, en er wordt gehoopt dat er een vorm van genoegdoening kan komen. De roep om embargo’s weerklinkt. De hoop is dat er samen met de westerse wereldleiders actie kan worden ondernomen. De meeste media ondersteunen dit verhaal. Een verhaal dat volgens mij nuance behoeft.

Een embargo is vaak verre van onschuldig. Een embargo kan de benadeelde partij juist tot oorlog dwingen. Men neme bijvoorbeeld de tweede wereldoorlog en Japan.

De verderfelijkheid van het door velen als onschuldig geziene middel “handelsembargo” moge verder blijken uit het handelsembargo tegen Iraq. Hier stierven honderdduizenden kinderen door sancties van de VN. Er zijn met MH17 driehonderd mensen omgekomen. Dit is ongeveer een duizendste van het aantal kinderen die zijn gestorven ten gevolge van een handelsembargo. Madeleine Albright wist hierover te melden:

Dit offer was het waard…… Een half miljoen dode kinderen……Hun nut en waarde als mens woog niet op tegen het politieke rendement dat politieke heersers dachten te bereiken. Zo is de denkwereld van in ieder geval een deel van de Amerikaanse politieke elite. Een elite die Poetin nota bene zielloosheid verwijt. Diezelfde politieke elite, zo gevoelloos toen het om een half miljoen Iraakse kinderlijkjes ging, loopt nu voor de camera over van empathie met de nabestaanden van ongeveer 300 meest westerse slachtoffers. Een dergelijke ontwaken van moreel besef bij politici is uiterst onwaarschijnlijk. En zou bij iedere burger de alarmbellen moeten doen afgaan. De media slikken het echter als zoete koek.

Er heeft een staatsgreep in de Oekraïne plaats gevonden. Degenen die het met de staatsgreep niet eens zijn noemen we rebellen. Ze zien de Oekraïne niet langer als een passend vaderland en zoeken een alternatief. Ze pakken de wapens op. Zoals verzetsstrijders de wapens oppakten tegen Noriega. Of tegen Sadam. Of tegen de Soviet bezetters in Afghanistan. De Amerikanen stonden sympathiek tegenover deze rebellen en hielpen hen aan wapens. De Russen staan thans sympathiek tegenover de rebellen in de Oekraïne. Geef ze eens ongelijk. Het is kennelijk de gewoonste zaak van de wereld als Amerika de opstandige elementen van andere volkeren bewapent, zelfs vaak op een ander continent. Als Rusland zijn eigen nazaten van wapens wenst te voorzien is dat opeens een misdaad? Dit is meten met twee maatstaven. Waarom slikt de media dit als ware het hapklare brokken? En schotelt ze in de redactionele commentaren verontwaardiging voor mbt de mogelijke Russische steun?

Het is mogelijk dat de rebellen de MH17 per ongeluk hebben neergehaald. Dan zijn de MH17 doden collateral damage. Net zoals er na 2003, na de val van Sadam, vaak maandelijks duizenden Irakese burgers als collateral damage werden afgeschreven. En duizend of meer Afghaanse burgers op jaarbasis. Onze troepen deden mee aan de “bevrijding” van deze landen. Ik heb geen Nederlandse politicus zich al te druk horen maken over de burgerdoden. De bestaande overheden van Irak en Afghanistan werden gewapenderhand vervangen en de nieuwe heersers konden samen met de “bevrijders” de bevolking geen veiligheid verschaffen. Vervang je een regering gewapenderhand dan dien je te zorgen dat je de veiligheid, levens en eigendommen van de burgers in het veroverde land kan beschermen. Je neemt een verantwoordelijkheid op je. Ook hier vielen dus vele malen het aantal slachtoffers als met de MH17. En zwijgen de Media, ze brengen een en ander niet in perspectief en nemen alles klakkeloos over. De ene collateral damage dode is de andere niet.

Tenslotte dit. De main stream media slaan op de oorlogstrommel. Westerse politici roepen om sancties. Maar vergeten te vermelden dat het neerhalen van burgertoestellen al een paar keer eerder in de geschiedenis is voorgekomen. Het meest in het oog springende voorbeeld is dat van Iran Air flight 655. De Amerikaanse kruiser Vincennes schiet 3 juli 1988 een Airbus 300 met 290 personen aan boord neer. Burgers. Iedereen sterft. Het commentaar op deze daad van George H W Bush: “I will never apologize for the United States — I don’t care what the facts are…” De zeelieden en de kapitein kregen na afloop zelfs medailles voor hun inzet…..Het ene vliegtuig is dus het andere niet. Ook hier wederom zwijgende media.

Deze voorbeelden geven volgens mij aan dat de westerse media en empathie en medeleving veinzende politici bewust lijken aan te sturen op een conflict. Dit is heel wat ernstiger dan een rebel die een daad van enorme tragiek pleegt. De rebel deed het waarschijnlijk per ongeluk. De media en de regeringen die de oorlogstrom beroeren moeten bovenstaande door mij opgesomde feiten ook allemaal kennen. Maar manipuleren de burgers van het westen wederom richting de oorlogsfuik. En de media zijn in deze niet langer voldoende kritisch.

Ik vind het te triest voor woorden dat de doden van MH17 op deze manier inzet worden van iets dat volgens mij niets meer dan een politiek spel is. Ik ben een minderheid. Ben ik dan een gestoorde dat ik dit zo zie? Ben ik gevoelloos? Moet ik niet ook een goed Nederlander zijn en eerst politiek correct mijn medeleven betonen en daarna domweg maar om genoegdoening roepen? Moet ik ook met twee maten meten? De media napraten en als 1 man achter Rutte en sancties gaan staan? Of is het toch beter na te denken? Als ik dat doe dan moet ik een en ander in een kader plaatsen. Dat is wat ik met bovenstaand artikel heb gepoogd en met u deel.

115 REACTIES

 1. Het is inderdaad opmerkelijk hoe slaafs de mensen in de houding springen omdat een paar politici en ranzige kranten als Pedograaf en NSB Handelsblad zeggen dat het moet.

  Het neerschieten van MH17 kan inderdaad een ongeluk zijn geweest. Een ongeluk uitgelokt doordat het leger van de Oekraiense junta bommenwerpers in de (radar-) schaduw van lijndiensten laat meevliegen om vervolgens bombardementen op steden uit te voeren.

  Daar tegenover hebben de ‘rebellen’ zichzelf geen dienst bewezen door bezittingen van de slachtoffers te roven. Hierdoor staat men te kijk als grafrovers en moordenaars.

  Dat westerse regeringen op oorlog aansturen is geloofwaardig. De economische puinhopen zijn niet meer beheersbaar en een ‘default’ in de vorm van oorlog kan door cynische heersers als een oplossing worden gezien. De Russen anticiperen hier ook op getuige deze video waarin een adviseur van Putin wat interessante dingen zegt: http://youtu.be/nWT5HM_NMlI

  Andre [16] reageerde op deze reactie.
  Dieuwer [59] reageerde op deze reactie.

 2. Zeer goed artikel! Precies zoals het is. De Westerse propaganda draait op volle toeren: Kiev zijn de verstandige overheid, Russische rebellen zijn de barbaren). Walgelijk om te zien dat we klaar worden gemaakt voor een oorlog met Rusland. Amerika vecht deze graag uit op Europees-Russisch grondgebied.

 3. We kijken hier naar de voorbeschouwing van WW3.
  Je kan er niet van uitgaan dat politici zo dom zijn dat ze niet beseffen hoe extreem gevaarlijk spel er nu wordt gespeeld.Dus rest de conclusie dat dit allemaal gepland is.
  Ik had de hoop dat de bevolking Europees breed wakker genoeg zou zijn om hier tegen in opstand te komen………..Maar Reuters doet zijn werk goed, helaas.

 4. Poetin roept de Doema (lagerhuis van het Russische parlement) terug van vakantie en dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat er een belangrijke beslissing moet worden genomen.

  http://www.zerohedge.com/news/2014-07-23/putin-recalls-state-duma-vacation-planning-something-ukraine-situation

  Overigens is het nog vier dagen en dan “vieren” we dat de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden op 28 juli 1914 begon. Alle ellende om ons heen begint al aardig het karakter te krijgen van een nieuw wereldwijd conflict.

 5. wat een onzin verhaal, niet te geloven, het tuig, dat in oost ukraine huis houdt, zijn russen en geen ukrainers, die aansluiting wensen bij rusland.
  het heeft ook niets met democratie te maken, immers dat bestaat in rusland ook niet.

  je zou denken pak je boeltje op en loop de grens over, maar neen, dit tuig, wil hun huis en grond meenemen en die maffialeider, putin geeft ze alle hulp die ze maar wensen.

  precies zoals die crimineel eerder deed in georgie, en doet in moldavie, hoe hij lachend de krim stal en nu is oost ukraine het haasje.

  hierna, is wellicht finland aan de beurt en of de baltische staten. en het westen?
  reageert net zo stompzinnig als schrijvers van stukjes vol begrip voor dat seperatisten volk en putin met zn trawaten.

  Ivor Biggun [7] reageerde op deze reactie.

 6. Wat mij enorm opvalt zijn de reacties van mensen op de mainstream media. De ca. eerste 50 bijvoorbeeld alleen maar lof Timmerfrans. Er passen geen veren meer bij in zijn achterste. Daarna zijn de commentaren iets anders. Als ik met mensen praat in mijn omgeving dan is de publieke opinie toch anders dan dat je leest. Ik merk dat er ambtenaren aan het werk zijn die de standaard mening programmeren in de hoofden van het grauw. Ik zag Maxima nog heel zielig op een foto. Moest zij denken aan de mensen die ooit in Argentinië uit een vliegtuig zijn gedropped?

 7. @hendrik j. [5]: Inderdaad Hendrik, wij hebben prachtig werk geleverd in Irak, Libië, Joegoslavië, Syrië. Wellicht dat ik iets vergeet in het rijtje van Westers liefdadigheidswerk. Zie ook mijn vorige commentaar. TROL!

 8. hoewel ik niet verwacht in staat te zijn u iets van inzicht te verschaffen, neem ik de moeite u erop te wijzen dat de door u genoemde akties niet erop gericht waren de landen permanent te bezetten en te bezitten.

  iets dat maffia capo putin nu juist wel van plan is, de man is doende het russisch wereldrijk te herstellen en weg met onsers, zoals u, juichen hem toe.

  Diana [10] reageerde op deze reactie.
  Andre [16] reageerde op deze reactie.

 9. Weet je nog wie de volgende uitleg gaf over massabeïnvloeding?

  “Naturally, the common people don’t want war, neither in Russia nor in England nor in America nor for that matter in Germany.
  That is understood. But the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger.”
  (Hermann Goering tijdens de Neurenbergse processen)

  Deze methoden blijken door machtshebbers steeds weer te worden toegepast.

 10. @hendrik j. [8]: Goh Hendrik, heeft Putin dat persoonlijk met jou besproken onder het genot van een kopje koffie? Overigens zijn de door jou genoemde landen wel degelijk permanent bezet en in bezit, het wordt alleen anders ingevuld nu. En dan je opmerking: het tuig, dat in oost ukraine huis houdt, zijn russen en geen ukrainers, die aansluiting wensen bij rusland. Ben je je daarvan persoonlijk op de hoogte gaan stellen. Of heb je dat maar gehoord en gezien in de krant en op dat kleine kastje in je kamer. Weet je, met mensen zoals jij wordt het nooit wat. Dus ga je maar op een andere manier nuttig maken, maar val deze site niet meer lastig met je gebazel.

  hendrik j. [11] reageerde op deze reactie.

 11. @Diana [10]: zo diana, welnu hoewel ik uw reaktie in hoge mate als stupide ervaar en zeker respectloos, zal ik toch de moeite nemen zal ik er toch op in gaan.

  1 neen, ik heb dat niet nde capo persoonlijk besproken, ik verkeer nl liever niet in het gezelschap van anti democraten en machtwellustelingen.

  2 welke genoemde landen, zijn permanent bezet door amerika en de eu, voorbeelden graag.

  3 de separatisten maken deel uit van een betrekkelijk kleine russische minderheid en vinden dat ze beter af zijn in rusland, misschien hebben ze gelijk, dus pak je spullen en GO.

  4 neen, ik heb het niet slechts van mn 55 inch panasonic flatscreen, ik woon nl in de tsjechische republiek en reis voor mijn werk door tsjechie, duitsland, polen, oostenrijk, hongarije, rumenie en bulgarije.

  5 met mensen zoals ik kun je niets, wat zou u dan wensen?
  dat ik dezelfde losse flodders zou produceren als u doet, mens ga toch koken!

  richard [74] reageerde op deze reactie.

 12. wilt u overigens ook de maten van mijn auto s weten, graag gedaan.

 13. @hendrik j. [12]: Hendrik, ik ben het met je eens, Poetin is een KGB-dictator. Ik geloof ook dat die Russen een vies spelletje spelen. Toch wil ik niet per definitie de Amerikanen geloven, want die hebben de afgelopen jaren toch vaak naast gezeten. En lijken sinds 9/11 toch wel een beetje de weg kwijt te zijn. Vooralsnog hebben die rebellen in mijn ogen een ‘fout’ gemaakt en het verkeerde vliegtuig uit de lucht geschoten. Zero Hedge en RT zijn Russische propaganda-kanalen en geven Libertariërs alleen een spreekbuis, omdat ze zo het Westen kunnen ondermijnen. Ook komt er op Libertarisch gebied nauwelijks iets uit Rusland, terwijl de VS toch de bakermat is en dat zegt iets over de beide maatschappijen. De Amerikanen zijn niet perfect en er is veel op aan te merken, maar het is het beste wat we hebben.

  hendrik j. [18] reageerde op deze reactie.
  pcrs [23] reageerde op deze reactie.

 14. @Leendert [17]: zo zie ik het ook, vergeet niet dat corruptie, misdaad en praktisch alles wat niet deugd, bijna normaal is in het echte oosten van europa.

  dus zowel de leiders van rusland als ukraine deugen voor geen meter, maar in dit geval lijkt putin toch echt de hoofdschuldige met zn landje pik en pas op, hij is nog lang niet klaar.

  overigens is er in die contreien, geen enkele ruimte voor libertarisme, slechts intolerantie en onderdrukking is er.

 15. @Andre [16]: dank andre voor de link, het is natuurlijk wel zo, dat ukrainers niet erg gelukkig zijn met hun leiders(waar wel) maar het is een betrekkelijk klein aantal dat bij rusland zou willen behoren, feitenlijk slechts alleen de etnische russen.

  die overigens in het geheel niet populair zijn in ukraine, een vergelijkbaar scenario, zou zich kunnen voordoen, en putin hintte daar ook al over, in bv de baltische staten.

  overigens in tsjechie waar ik woonachtig ben, vreest men putin zeer.

  daniel [22] reageerde op deze reactie.
  igor [29] reageerde op deze reactie.
  Ratio [65] reageerde op deze reactie.

 16. Oekraïense luchtverkeersleiding gaf MH 17 opdracht voor koerswijziging

  Piloten aan boord van een Indiase airliner van Air India, die slechts 25 mile achter de neergeschoten Maleisische Boeing vloog, zeggen dat ze de Oekraïense luchtverkeersleiding de opdracht hebben horen geven aan de piloten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines om hun koers te wijzigen. Dit gebeurde een aantal minuten vóórdat het vliegtuig getroffen werd door een raket.

  BBC-news meldde: “Vrijwel direct nadat MH17 was neergeschoten, nam de Oekraïense veiligheidsdienst opgenomen gesprekken in beslag van de conversatie tussen de Oekraïense luchtverkeersleiding en de piloten van MH17″.

  Informatie, verkregen uit de opnames kon de juistheid bevestigen van de Russische bewering dat MH17 door tenminste één Oekraïense straaljager op de voet werd gevolgd in de minuten vóór haar crash.

  http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/07/oekraiense-luchtverkeersleiding-gaf-mh-17-opdracht-voor-koerswijziging/

  pcrs [24] reageerde op deze reactie.

 17. @hendrik j. [19]: Hendrik Belangrijke zaken eerst , kun je een beetje frans?
  Ik stel voor dat je dan op een frans forum gaat trollen en neem aub je 50 geenstijl collega’s mee.
  Frankrijk levert namelijk wapens aan rusland.
  Ik geloof (hoop) ook niet dat franrijk en duitsland gaan meewerken en die Neocon oorlog tegen rusland, dus je hebt nog wat werk te verzetten daar.

  hendrik j. [25] reageerde op deze reactie.

 18. @Leendert [17]: Alleen in Rusland stonden libertariers te demonstreren voor de vrijlating van Toine Manders van de LP voor de nederlandse ambassade.
  Het argument: X en Y zin russische propaganda is typisch links argumenteren en niet redeneren. Het is een argument van authoriteit: luister niet naar deze authoriteit, maar naar deze.
  Geef gewoon aan wat er niet klopt en dan hoef je niet met de term ‘propaganda’ te smijten.

 19. @RB [21]: ja, dat stinkt heel erg, zeker aangezien ze veel vaker burgervliegtuigen gebruikten als cover om Oost Oekraine te bombarderen. Ik denk dat als je gaat kijken naar een aantal van die omleidingen over oorlogsgebied vanwege slecht weer, dat het slechte weer ontbreekt.

 20. @daniel [22]: @daniel [22]: idd daniel, naast nederlands, fries, duits, engels, frans, tsjechisch, versta ik heel behoorlijk pools, slowaaks, kroatisch en nog wel wat aan het slavisch verwante talen, en u?

  bargoens bv, zal u zeker liggen, maar idd levert frankrijk twee schepen aan de russen, maar ja, fransen hebben bewezen geen mentaliteit, iets voor u om te gaan wonen?

 21. Als ik in de reacties een stukje van die hendrik j. tegenkom is het net of ik per ongeluk met mijn verse vulling op een stukje aluminiumfolie kauw…

  Wat betreft vlucht MH17 moeten we maar afwachten of we de waarheid ooit te horen krijgen. Zal mij benieuwen hoe die waarheid eruit ziet. Niet best vrees ik. Het zaakje stinkt behoorlijk maar er gaan zoveel theorieën rond, ik durf er nog geen aan te wijzen als meest aannemelijke. Wel de minst aannemelijke, dat de Russen erachter zitten, te verwerpen.Die zouden er immers niks mee op schieten. Net als de de oost Oekraïners die zich niet willen laten ringeloren door het fascistische regime overigens. Maar een ongelukje van die zijde sluit ik vooralsnog ook niet uit. Het zijn spannende tijden en het kan enorme gevolgen hebben.

  hendrik j. [28] reageerde op deze reactie.

 22. Politiek en media hebben net als menig mens vooroordelen, ik ben realist en wacht tot alle informatie volledig is. Rusland straffen doordat ze oorlogstuig leveren aan opstandelingen, dan zul je alle andere landen waar producenten van wapens zijn gevestigd ook moeten aanspreken!!! Vegeet niet dat EU alle oostbloklanden aanzette om Rusland de rug toe te keren en ons met alle ellende opzadelde!!!

 23. @Onbezoldigd ruifvuller [26]: wat aardig van u, bestaat er een geringe kans, dat u zo goed zoudt willen zijn, uw ontboezeming te verduidelijken?

  overigens, waarom kauwt u eigenlijk op stukjes alufolie, heeft u al eens chewing gum geprobeerd, of is dat te amerikaans voor u?

 24. @hendrik j. [19]:
  Dat klopt niet hoor, wat betreft Rusland niet libertarische, het trekt mij totaal niet maar economisch gezien is het best libertarische daar. (wat mij betreft geen goede graadmeter voor vrijheid maar veel libertariers zien economische vrijheid als de belangrijkste )

  Natuurlijk is Putin net als all die andere bovenbazen een grote klootzak maar in tegenstelling tot de meeste bovenbazen is ie wel een stuk vaker recht door zee en zijn acties vaak onderbouwd door een goede analyse waarvoor die niet afhankelijk is van adviseurs.
  Is het een gevaarlijke vent? Ja natuurlijk is het een gevaarlijke vent, maar het is wel de Russische eindbaas zelf die gewoon met 1-2 bodyguards in een vreemd land over straat loopt, terwijl aan de andere kant in de USA de echte machthebbers anonieme figuren zijn die zich verschuilen achter de “democratische” verkozen trekpop van de dag, en als die trekpop on tour gaat neemt ie honderden mensen mee om hem te beschermen,zelfs in zijn eigen land! Het blijft natuurlijk kiezen tussen 2 kwaden maar als ik moet kiezen heb ik toch liever die Russische eindbaas die gewoon even de AH binnenloopt om een boodschap te doen voor zijn dochter.

  Gewoon even globaal de feiten:
  Rusland bemoeit zich regelmatig met de buurlanden.
  Amerika bemoeit zich regelmatig met landen wereldwijd.

  hendrik j. [30] reageerde op deze reactie.

 25. @igor [29]: wat klop er niet beste igor?

  als er een land is waar een erg kleine bovenlaag ontzettend veel en een zeer grote onderlaag nagenoeg geen geld heeft, is het wel rusland.
  de gewone rus met een gewone baan en in het bijzonder de bejaarden moeten het met vrijwel niets doen.
  die houden zich in leven door hun tuintjes en het verkopen van doorgaans rommel.

  de groep om putin heen,(de capo zelf bezit naar men aanneemt meer dan 40 miljard dollar) is schathemelrijk.

  wat aangaat dat door een nl se stad lopen met slechts twee lijfwachten is leuk, maar dat doet hij in moskou dus niet.
  wnneer uw held een ander land bezoekt komen er twee grote pasagiers vliegtuigen met gevolg mee, tot zover uw illusies, dus geen feiten.

  er bestaat geen kans, dat amerika, polen of de baltische staten of zelfs ukraine zal bezetten, er is een grote kans dat superputin dat wel zal doen, ziehier uw held.

  daniel [34] reageerde op deze reactie.
  igor [50] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.