Vandaag bevind ik mij in Nieuw Zeeland, waar herdenkingen van de oorlogsverklaring van 3 augustus 1914 van Engeland aan Duitsland in volle gang zijn.adf

Een vlaag van patriotisme beving het land.

Men stond in de rij om als soldaat uitgezonden te worden. Alleen wie langer was dan 1.60 en lichter dan 76,5 kilo, mocht mee. Iedereen was wildenthousiast. Sommigen lieten zich oprekken om de minimumlengte te bereiken.

Uit de bevolking van een miljoen zielen werden ijlings 120.000 soldaten gerecruteerd, van wie er 103.000 spoorslags naar Europa vertrokken.

Van de 120.000 kwamen er 18.500 om en raakten er 41.000 gewond of verminkt.
2.700 stierven er in de slag bij Gallipoli en 12.500 aan het westelijk front.

Ik hoop voor alle Nederlanders, dat zij enige weerstand zullen ontwikkelen tegen dergelijke vlagen van vaderlandsliefde, want je wordt er niet veel beter van.

Hugo van Reijen

2 REACTIES

  1. Kennelijk is afstand geen voldoende beveiliging voor emotionele betrokkenheid. Ik geloof dat de heersers destijds iedereen hadden laten denken dat dit de oorlog was om alle oorlogen te beëindigen. Een heldenrol in de geschiedenis was voor ze weggelegd.

  2. Nieuw-Zeeland werd eens gekenmerkt als het Pruissen in de Zuidzee. Als er ergens een oorlog was zaten zij er ook in. De Kiwi´s zagen zichzelf als Zuid-Britten en volgden het moederland Groot-Brittannië altijd heel erg slaafs. Tijdens de Falkland-oorlog stuurde Nieuw-Zeeland ook een extra Torpedoboot om de Britten te helpen. Ik vertelde hen al dat ze krankzinnig waren en dat hun enige veiligheid lag in hun eigen land en niet in een oorlog ver van je bed en het vechten voor anderen.
    De Australiërs waren niet veel beter getuige dit lied van Eric Bogle http://www.youtube.com/watch?v=WG48Ftsr3OI

Comments are closed.