Vier minuten duidelijke taal:

President Obama heeft afgelopen week een nieuwe ronde van santies aangekondigd tegen Rusland. Deze keer gericht op de financiële, wapen en energie sectoren. De EU heeft, zoals steeds, de Verenigde Staten gevolgd.

Deze sancties zullen niet het resultaat hebben dat Washington eist, maar ze zullen wel schade toebrengen aan de economie van de Verenigde Staten, de EU en ook Rusland,
 
Deze sancties zijn volgens de Obama regering de straf voor de veronderstelde rol van Rusland in de crash van MH17, en voor zoals de president het omschrijft, de voortdurende bewapening van de separatisten in de oosterse Oekraïne. Geen van deze redenen zijn logisch omdat nog niets is bewezen.
 
In de uren direct na de crash begon de regering Rusland de schuld te geven voor het neerschieten van het vliegtuig. Zelfs nog voor enig onderzoek was begonnen. De regering claimde dat het bewijs had voor de Russische betrokkenheid maar weigerde later om dit te laten zien. De Obama regering heeft daarna een bijeenkomst gehouden gegeven door “senior intelligence officials” die de media vertelden dat ze geen naam hebben, geen rang, en niet eens 100 procent de nationaliteit weten van degenen die het vliegtuig hebben neergehaald.

Vervolgens heeft Obama de Russen schuld verweten omdat Rusland de separatisten in oost Oekraïne steunt en daarmee de omstandigheden heeft geschapen die geleid hebben tot het neerschieten van het vliegtuig. Dat is een gevaarlijke maatstaf om schuld te bepalen, gezien de steun van de Verenigde Staten aan separatistische groepen in Syrië en elders.

Evenzo heeft de regering van de Verenigde Staten gesteld dat Rusland wapens, inclusief zware wapens, levert aan de rebellen in de de Oekraïne en Oekraïnes grondgebied beschiet vanachter de grens. Het is mogelijk dat dit waar is, maar opnieuw weigert de Verenigde Staten enig bewijs te verschaffen en de Russische overheid ontkent de beschuldiging. Het klinkt verdacht veel als de massavernietigingswapens van Irak. 

Obama heeft beweerd dat de Oekrainers dit probleem zelf moeten oplossen en dat de Russen derhalve moeten verdwijnen.

Ik ben het met de president op dit punt eens. Buitenlandse mogendheden dienen de Oekraïne dit conflict zelf te laten oplossen. Echter, terwijl de Verenigde Staten van Rusland de-escalatie eist zijn de Verenigde Staten juist aan het escaleren!
 
In juni heeft Washington een team militaire adviseurs gestuurd om de Oekraïne te helpen de separatisten in het oostelijke deel van het land te bevechten. Zulke teams van “adviseurs” bestaan vaak uit special forces en zijn gewoonlijk een tussenstation naar direct militair ingrijpen. 
 
Afgelopen vrijdag heeft president Obama het congres om steun gevraagd om troepen naar de Oekraïne te sturen om de nationale garde te trainen en uit te rusten. Dit terwijl nog in maart de president beloofde heeft dat er geen Amerikaanse grondtroepen naar de Oekraïne gestuurd zouden worden. Deze missie zal worden gefinancierd met 19 miljoen dollar uit een fonds om wereldwijd terrorisme te bestrijden, hiermee aangevende dat de Verenigde Staten de afscheidingsbeweging in de Oekraïne als terroristen ziet. 

Hoe lang duurt het nog tot de Amerikaanse drone aanvallen beginnen tegen deze “terroristen” en daarmee geassocieerde strijdkrachten?

De Verenigde Staten heeft het Oekraïense leger al met 23 miljoen dollar gesteund. 5 miljoen voor kogelwerende vesten, 8 miljoen om de grenzen te versterken, een paar honderd duizend voedingspakketten voor militairen te velde, en een grote hoeveelheid communicatie middelen. Het congres vraagt aan de president om dodelijke militaire wapens te sturen en de regering schijnt bezig te zijn met het overwegen real time informatie te delen zodat de posities van de rebellen beter beschoten kunnen worden.

Laten we echter niet vergeten dat de gehele crisis in februari is begonnen met een door de Verenigde Staten gesteunde coup tegen de verkozen president van de Oekraïne. De Verenigde Staten escaleren terwijl ze eisen dat Rusland de-escaleert. Hoe zou het zijn als beide kanten eens een keer de-escaleren?

Zelfs als de doelen duidelijk zijn, dan nog zijn sancties een slecht middel om het doel te bereiken. Sancties zijn oorlogshandelingen. Deze sancties zullen een negatief effect hebben op de economie van de Verenigde Staten en Rusland. Waarom is een “winnende” Oekraïne zo belangrijk voor Washington? Waarom wordt een grootschalige oorlog met Rusland geriskeerd om mensen in de Oekraïne het recht op zelfbeschikking te ontnemen? Laten de de Oekraïne nu eens gewoon met rust laten! 

4 REACTIES

 1. @ingrid [1]: Interresant stuk.
  De berichten rond de militaire situatie op voornamelijk CCN kloppen ook voor geen kant.
  de omcirkeling van donetsk is vrij dun en de rebelen zouden deze makkelijk kunnen doorbreken van buitenaf, waarom ze dat niet doen? mischien vanwege de gratis PR, of ze hebben het te druk met de zuidelijke boiler (pocket)waar het 72e en 79e als ratten in de val schijnen te zitten.

  copy/paste een reactie van bert prins op RTL Z

  Bert Prins · Populaire reageerder · Alkmaar (gemeente)
  Zeker is dat de situatie voor de 3 miljoen burgers in en rond Donetsk en Lugansk zeer nijpend aan het worden is. Het Oekraïense leger is bezig om alles op alles te zetten, waarbij geen middel meer wordt geschuwd : grad-salvo’s, witte fosfor, en terreurbombardementen. Tegelijk worden burgers opgeroepen “te vertrekken”.
  De situatie begint steeds meer te lijken op Sarajevo in de jaren ’90.
  Oekraine ontkent en durft zelfs te beweren dat de rebellen hun eigen steden beschieten (!), maar er zijn voldoende waarnemers die het beamen.

  Waarom dit haast wanhopige offensief (vooral vanuit het noorden) ?
  Het lijkt erop dat Kiev extreem veel haast heeft.
  De verklaring kan onder andere zijn dat het militair helemaal niet zo lekker loopt. In het zuiden van het rebellengebied zitten drie van hun beste brigades (ca. 7000 man) als ratten in de val aan de Russische grens (de zgn “zuidelijke boiler”). Munitie en voorraden zijn op. De eerste grote groepen zijn zich aan het overgeven of zijn naar Rusland gevlucht. Pogingen de omsingeling te doorbreken zijn gestrand. Ook op de luchthaven van Lugansk is een brigade omsingeld.

  Dat is een militaire reden om te proberen elders de rebellen onder zware druk te zetten. Maar er is meer.
  In het land gaat het politiek en economisch slecht. Daar komt bij dat er steeds vaker protesten tegen de mobilisatie plaatsvinden. Niet zo gek, want Oekraine gebruikt veel soldaten als louter kanonnenvoer ( onder het motto : met veel overtal winnen we wel).
  Er vallen dus duizenden doden en gewonden onder recruten – en dat kan niet echt geheim blijven. Een snelle overwinning is het enige dat dit interne proces kan stuiten.

  En tenslotte is het de vraag of Oekraine niet erg graag het rampgebied van de MH17 wil veroveren. Sommige van hun acties lijken daarop te wijzen, zoals een gemechaniseerde brigade die naar Shaktarsk en Torez is doorgebroken, daar zware verliezen heeft geleden en nu aan omsingeling probeert te ontkomen.

  Nou ben ik niet voor een Russisch ingrijpen – dat zou alles verder escaleren – maar als ik even terug denk aan Bosnie, Kosovo en Lybie, dan is duidelijk dat in zulke situaties de NAVO-landen – met of zonder VN – wel degelijk hebben ingegrepen.
  Misschien dat de NAVO daarom zo ongerust is, ze kennen het klappen van de zweep.

  https://www.facebook.com/TruthfromUkraine/posts/1524352867788060

  daniel [3] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.