avatar-MMAPhttp://www.dailymail.co.uk/news/article-2749933/Don-t-rip-family-apart-Cameron-gets-passionate-Union-highly-personal-article-Mail-warns-no-going-Yes-vote-wins.html laat “politiek” zien wat het werkelijk is: huichelarij en verbloemen van de waarheid.

David Cameron, Prime Minister van Groot-Brittannië, smeekt de Schotten om tegen afscheiding te stemmen. Dat is zijn goed recht, natuurlijk. Maar de argumenten schitteren weer door afwezigheid van waarheid en rationaliteit:
a. “De bijzondere alchemie van het Verenigd Koninkrijk (V.K.)”,
b. “Dat de rest van het V.K. wanhopig wil dat de Schotten blijven”,
c. “Dat de natie de rest van de wereld vult met ontzag en jaloezie”,
d. “Dat het Groot-Brittannië zou verscheuren”.

a. Welke “alchemie”? De productie van de Steen der Wijzen? Het spelen met de vier elementen door deze in andere om te zetten? Een non-argument om zijn bedrog te verhullen.

b. Spreekt hij nu voor werkelijk ALLE Engelsen, Ieren en Welshmen? En zijn die werkelijk ALLEMAAL wanhopig? Wat betekent dat dan, dat alle Britten hun haren uitrukkend, jankend over straat zwalken en uitroepen dat Schotland bij het V.K. moet blijven? Kom op zeg, Cameron: wanhopig?

c. Zo zo? Hoe is het, beste Vrijspreker lezer, met úw “ontzag en jaloezie” voor de Britten als geheel inclusief Schotland? Waar haalt Cameron die flauwekul vandaan?

d. Wat “verscheurt” er dan precies? Drijft het gebied dat Schotland heet dan letterlijk weg van de rest van het eiland? Stopt alle interactie tussen Schotland en de rest? Gaan mensen dan niet meer op vakantie in Schotland. Kortom, zware overdrijving. De enig scheur die Cameron zal zien, is dat zijn budget een klein beetje verder uit elkaar scheurt.

Waarom zegt die Cameron niet waar het werkelijk op staat? Dat een landje met een dikke 5 miljoen mensen zó ontzettend veel belastinggeld oplevert voor zijn “heilige rijk”? Vanwege het aandeel in de olie- en gasindustrie, de vloeibare stroom accijns op whisky richting Londen en het bankwezen, bijvoorbeeld.

Wanneer politici zich bedienen van vaagheden, beeldspraken en overdrijvingen kunt u er zeker van zijn dat er iets aan de hand is: het gaat u ofwel veel geld kosten, ze verbloemen de waarheid of ze hebben geen argumenten meer.

11 REACTIES

 1. Het hele gedoe druipt van de huichelarij en hypocrisie.
  Nu komt Cameron met allerlei (halve) beloftes die twee weken geleden nog onbespreekbaar waren.
  Ik vraag me af wat er zou gebeuren als te veel Schotten er in trappen en Neen stemmen?

  Jammer dar er toch nog zoveel Schotten er voor zijn om in de EU te blijven.

 2. “David Cameron, Prime Minister van Groot-Brittannië, smeekt de Schotten om tegen afscheiding te stemmen. Dat is zijn goed recht, natuurlijk.”

  Vind ik eigenlijk niet. Hij is een politieke ambtsdrager, die de wil van het volk dient te respecteren en geen stemadvies te geven. Als iets ‘onder de rechter’ is dienen ze hun mond te houden, als iets ‘onder het volk is’ ook. Zeker bij een referendum is dit van belang.

 3. Kijk, Schotland is altijd een apart land geweest. Zij hebben aparte wetten, een eigen mung (het Schotse pond) en tegenwoordig weer een apart parlement. Dat wordt nu bestendigt met een volledige soevereiniteitsverklaring. Het is pas sinds het begin van de 18e eeuw dat ze bij de Engelsen werden gevoegd en vaak met geweld bijeen werden gehouden. Met de komst van de olie zijn de zaken weer veranderd, veel van deze inkomsten zijn weggevloeid richting Engeland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Schotland wil nu heer en meester worden over hun eigen toekomst.

  Het betekent ook de doodsteek voor zowel de Conservatieven als Labour, want Schotland stemde vroeger vooral Labour en nu SNP. De Conservatieven waren al in de jaren 80 uitgerangeerd. De UKIP spint hier garen bij, want het overgrote deel van de Engelsen zullen voor deze partij gaan stemmen, waardoor de twee eerder genoemde partijen worden weggevaagd. David Cameron en Ed Miliband weten dat. Beiden zijn straks ´history´.

 4. Ik hoop vurig dat die het eerste voorbeeld wordt van verzelfstandiging.

 5. De schotten gaan echt niet uit de EU, daar zorgt ‘men’ wel voor. Een paar dikke vette beloftes die na de verkiezingen weer worden teruggedraaid en wat angst zaaien en de schotten zijn om. Wordt er elektronisch gestemd?

 6. Ah, heerlijk om het politieke systeem aan het werk te zien. Er worden publiekelijk allerlei dealtjes gesmeed. Niks onder stoelen of banken steken. Dit is politiek in haar puurste vorm.

  “De overheid is een handelaar in gestolen goederen, en elke verkiezing is een soort van vooruitgeschoven veiling van die goederen.” – H.L. Mencken

 7. Schotten die ik heb gesproken zien meer nadelen dan voordelen van afsplitsing. Dit vanwege de verwevenheid van de twee landen en allerlei praktische problemen die zich kunnen voordoen.

  Wat zou het belang van de eurofielen zijn? Het zou natuurlijk een mooie symbolische middelvinger naar de UKIP e.d. zijn als Schotland afsplitst, lid wordt van de EU en de euro invoert.

  Misschien is een confederatie een goede (tijdelijke) tussenoplossing, maar dan lopen de Windsors in de weg.

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Naam * [9]:
  ” . . . meer nadelen dan voordelen van afsplitsing.. . . . . .als Schotland afsplitst, lid wordt van de EU en de euro invoert”

  Liever onder slavernij van Griekenland, Roemenië, Bulgarije, Duitsland, dan van Engeland ??????.

  Kennelijk nog geen goed idee van VRIJHEID

 9. Hopelijk stemmen ze voor onafhankelijkheid.
  Als een schaap over de dam is dan volgen Catalonie, Vlaanderen etc misschien wel op niet al te lange termijn.
  En dan kunnen die alvast onderling verdragen sluiten voor een soort EEG (dus niet EU), d.w.z. veel economische samenwerking maar verder (geo)politieke soevereiniteit.
  En hoe groter die nieuwe EEG, hoe meer dit de EU aantast.
  De drempel voor andere regio’s of zelfs complete (kleine) landen om de EU te verlaten voor de EEG wordt dan erg laag. Dank aan de Baltische staten, de Scandinavische landen of Mediterane eilanden zoals Cyprus en Malta (of waarom niet een onafhankelijk Kreta of zo), alsook bv. Oostenrijk en Tsjechie.
  Oh ja en uiteraard ook NL.
  Dan zou de EU alleen nog maar bestaan uit enkele grote “machtige” landen zoals Frankrijk en Duitsland maar niemand meer om nog de baas over te spelen. Tenzij de Italianen en Spanjaarden nog blijven maar waarom zouden ze? Als alleen BRD nog maar overblijft als nettobetaler en NL, B, Lux, Finland en Oostenrijk opgestapt zijn, hoeveel kan Spanje dan nog aan giften krijgen? Vroeg of laat ontbindt dat restclubje zich dan vanzelf wel.

Comments are closed.