4 REACTIES

 1. Ik volg een lerarenopleiding. Op de eerste plaats omdat ik mijn toekomstig vakgebied gewoon interessant vind. Tutorial videos zijn in de computersoftware wereld al decennia lang gemeengoed. Goedkoop, op eigen tempo te volgen, eindeloos te herhalen. Fantastisch dus. In principe kan dat ook goed zijn om wiskunde te leren of de grammatica van een taal. De docent zal steeds meer een ondersteunende taak krijgen, en zal natuurlijk een motivator blijven. Ik geloof best in het succes van een enkele thuisgeschoolde. Maar vele ouders hebben de capaciteiten niet om dat op een goede manier te kunnen. Dus scholen blijven wel nodig. Uitgevers van schoolboeken zouden ook weleens wat materiaal mogen gaan maken, want die youtube filmpjes blijven amateuristisch.

  Easymoney [4] reageerde op deze reactie.

 2. De mogelijkheden van afstandsonderwijs zijn er al minstens 100 jaar; dat je ‘de beste leraar’ kon uitkiezen, geldt al sinds het tijdperk van de radio of zelfs de boekdrukkunst. Toch wil het maar niet doorbreken. Sinds het boek van Manfred Spitzer “Digitale Demenz” snap ik pas goed waarom.

  Leren is, anders dan naar Elvis luisteren, een actief gebeuren, waarbij naast de kennisoverdracht het persoonlijk contact essentieel is. Een wiskundesom goed maken leer je door een docent, die je zelfvertrouwen geeft en weet, waar leerlingen de mist in gaan en ook de signalen begrijpt, die de leerling dienaangaande afgeeft. Een taal spreken leer je niet in een talenpracticum, maar in het land zelf of bij instituten als de “Nonnen van Vught”, waar ze met persoonlijk contact het taalbad nabootsen.

  Daarnaast lijkt het een leuk idee om alle leerlingen een laptop of aaipad te gaan geven, maar wat als het systeem uitvalt? Leerlingen zijn geen kantoormensen, die dan wel iets voor zichzelf gaan doen; die breken je de tent af. En daarbij moeten ze het ding steeds opladen en mag het niet uit de tas kapot vallen.

  Overigens kun je via digitale of analoge media ook de slechtste docenten binnenhalen. Zo heb ik in 1988 ‘Teach yourself Icelandic’ van P.J.T. Glendening gekocht, wat later een ontiegelijk slechte methode, die wemelt van de fouten, bleek te zijn.

 3. Boeken blijven belangrijk maar wiskunde leren via internet is goed als je halverwege de weg kwijt raakt op school want de klas gaat verder en jij blijft achter.

 4. @jt_ [1]: het is goed om te lezen, dat u een beroep heeft gevonden wat u leuk vindt.
  Onderwijs is belangrijk om mensen te scholen voor de uitoefening van een beroep en dat zij zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
  Momenteel is onderwijs in dit land net als in Amerika via de staat geregeld. Maar, het is weldegelijk mogelijk om onderwijs via de markt te regelen. Dit betekent dat de ouders zelf hun school kunnen uitkiezen, en via het afsluiten van een contract, gewoon onderwijs inkopen. Onderwijs is een vorm van dienstverlening en iedere ouder wilt heel graag dat hun kind het beste onderwijs kan krijgen.
  En het bestuur van de school zorgt ervoor dat de afstemming tussen aanbod en vraag onderwijs en werk op elkaar aansluiten. Hiervoor heb je geen staat voor nodig. Kijk maar eens naar de winkels, die weten heel goed wat hun klanten willen hebben. Ik denk zelfs dat onderwijzers heel goed weten welk onderwijs gegeven moet worden, dan het ministerie kan. Zou het niet mooi zijn, als onderwijs geregeld werd door mensen die er verstand van hebben?
  Helaas kan dit niet meer in dit land, want wie heeft nog geld over, na het betalen van ALLE belastingen, om een privé school te betalen.
  Er gaan meer wegen naar Rome. Als mensen zeggen dat zij tegen staatsonderwijs zijn, wilt dat niet zeggen dat onderwijs maar afgeschaft moet worden. Nee, zij willen een alternatief hebben omdat zij geen vertrouwen hebben in het huidige onderwijsstelsel. En als je de kranten leest, wordt deze veronderstelling, keer op keer bewezen.

Comments are closed.