US_Navy_030426-N-6141B-011_Stars_^_Stripes_flying_boldly_as_seen_from_the_crow's_nest_aboard_the_guided_missile_destroyer_USS_Donald_Cook_(DDG_75)_as_it_transits_the_Suez_CanalNaast de bombardementen dienen er 15 duizend gematigde opstandelingen getraind te worden om IS uit Syrië te verdrijven. Aldus generaal Dempsey. (RT). De bezorgdheid met betrekking tot het welbevinden van de bevolking van Syrië is hartverwarmend. De Verenigde Staten neemt in deze haar rol als altruïstische politieagent van de wereld eindelijk serieus. Of zouden er toch ook andere belangen meespelen?

1] Zouden deze rebellen niet nadat ze met IS hebben afgerekend doormarcheren naar hun eigenlijke vijand, Assad? Is dit niets anders dan een opzet om de eerder reeds gepoogde regime change in Syrië toch te bewerkstelligen?

2] Zou er een pijpleiding kunnen worden aangelegd na de regime change tussen Qatar en Europa over het grondgebied van Syrië?

3] Zou Hallliburton of andere financiers der president kans maken op het verkrijgen van het lucratieve contract deze pijpleiding aan te leggen?

4] Zou dit de EU niet veel onafhankelijker maken van Russisch gas en daarmee de invloed van Rusland inperken?

5] Zou Turkije niet een deel van Syrië kunnen gaan beschermen als het regime in elkaar klapt? Onder het motto dat er een stabiel gebied moet zijn om de vluchtelingen te doen terugkeren? En dat Turkije bereid is daar medewerking aan te verlenen?

6] Zou dit door Turkije beschermde gebied niet kunnen dienen om aldaar de eerder vermelde gasleiding aan te leggen?

7] Zou de training van de rebellen gebeuren door onderhandse gunning aan private contractors die toevalligerwijze ruimhartig aan de verkiezingskas van Obama hebben bijgedragen?

8] Zou de bewapening van de rebellen gebeuren door onderhandse gunning aan bedrijven die toevalligerwijze ruimhartig aan de verkiezingskas van Obama hebben bijgedragen?

9] Zou dit in mogelijk grotere plannen passen om de invloed van Rusland te beperken?

Of zijn dit alu hoedjes gedachten? En moeten we de Verenigde Staten in deze dankbaar zijn voor hun menslievende instelling? Ben ik te achterdochtig? Ik weet niet de motieven, en kan geen gedachten lezen. Ik acht de plotselinge interesse in het welzijn van de Syrische bevolking toch wel een beetje verdacht. Ik weet niet wat waar is, maar het welzijn van de burgerbevolking van bijvoorbeeld Lybië is na de dood van Gadaffi plotseling van de agenda verdwenen. Het welzijn van de bevolking van een ander land is sowieso een binnenlandse aangelegenheid waar je niets mee te maken hebt.

Het argument van het bieden van een vrijplaats aan terreur is ook niet geldig. Natuurlijk is het lokale gebruik onthoofding weer toegepast. Zowel op de eigen bevolking als op enkele westerlingen. We moeten niet vergeten dat onthoofdingen tot het wetboek van strafrecht van Saudi Arabië behoort en dat aldaar jaarlijks beulen de nodige mensen publiekelijk onthoofden. Dit soort wrede gebruiken is geen excuus om een gebied binnen te vallen.

Het is schipperen tussen naïviteit en complotdenken. Waar de grens ligt moet ieder voor zich uitmaken. Ik ben er vrij zeker van dat enige van de door mij opgesomde punten meespelen in de beslissing om in Syrië verder te escaleren. Welke punten dat precies zijn en wat het onderlinge gewicht is in de afweging durf ik echter niet te zeggen.

15 REACTIES

 1. Vooruitlopend op misschien meer commentaar al vast een generale opmerking:
  “. . . . . . .Welke punten dat precies zijn en wat het onderlinge gewicht is in de afweging durf ik echter niet te zeggen.. . . . ”

  Dat komt voor een groot deel omdat het zo moeilijk is de FEITEN te kennen.
  Zeker is dat roverheden dingen geheim houden. Zeker is dat roverheden onbekwaam zijn, zeker is dat roverheden niet streven om NAP na te leven.

  Zou het daarom de moeite waard kunnen zijn om wegen te bedenken waardoor het beschikbaar maken van de echte feiten verbeterd wordt?

  Brainstorm: Een systeem opzetten waardoor gecoördineerd (gecentraliseerd??) concrete vragen worden gestel aan politici (minister-president?) en die antwoorden dan samen te stellen en te publiceren?

  Pendragon [2] reageerde op deze reactie.
  avr [8] reageerde op deze reactie.
  mike [12] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [1]: Vooral je laatste opmerking spreekt me heel erg aan. Gecoördineerd vragen stellen aan de roverheid. Het handigst lijkt me dan dat we slimmerikken om ons heen verzamelen die per aandachtsgebied de vragen stellen en de antwoorden aan de hand van hun deskundigheid toetsen. Ik denk aan de werkvelden: Belastinghervormingen, zorg, veiligheid, infrastructuur, regelgeving in algemene zin. Er zijn tal van andere werkvelden te bedenken, maar dit is een opzet. Ik ben benieuwd naar de reacties op je initiatief tot brainstormen.

  Namaste.

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.

 3. Zeer goed artikel. Feitelijk maak je duidelijk dat je met deze stellingen op eieren moet lopen, want anders bestaat de kans niet alleen voor complotdenker te worden uitgemaakt maar ook nog eens voor gestoord of vriend van de terrorist.

  Om kort te blijven, voor mij is duidelijk; de VS is gangmaker in het geheel en schuwt niet als het doel niet wordt bereikt om onschuldigen om te brengen (gebeurt nu al volop onder de noemer ISIS bestrijden) en als men niet voldoende medewerking krijgt van de westerse partners (zo zie en lees ik het) zullen hier bijv. burgertoestellen worden neergehaald http://freedombytes.info/magazine/algemeen/khorasan-vormt-directe-bedreiging-voor-luchtvaart/ of mensen worden omgebracht (dreigende taal genoeg) om duidelijk te maken dat wij de VS niet in de weg moeten staan in hun strijd tegen terrorisme (terrorisme die zijn zelf financieren en ondersteunen) en dat we volledig dienen mee te werken bij het opknopen van Assad en het brengen van de ‘changes’ in het MO. Ja, ik durf te zeggen dat we worden gechanteerd door de VS. Doen we niet mee, dan zal er meer angst worden gekweekt, doen we dan nog niet mee zal er geslachtoffert worden, doen we dan nog niet mee zal men hardere middelen inzetten, net zolang tot wij geloven en niet anders kunnen dan geloven dat het echt is en we verder mee moeten in de waanzin van economische sancties en oorlogvoering.

  De VS laat zien wie heer en meester is in de wereld en naar wiens pijpen wij hebben te dansen. Totdat misschien Rusland of China zullen zeggen dat de maat vol is! En een derde wereldoorlog binnen handbereik ligt.

  Het hele MO conflict is niet anders dan proberen met geweld de macht te verschuiven, macht over banken, dollar in stand houden als wereldreservemunt, doorvoer van olie en gas en als dot room het brengen van meer soennitische invloed.

  Ziek, zieker ziekst. http://www.youtube.com/watch?v=Fgcd1ghag5Y We came, we saw, he died We? De VS had er toch niks mee van doen.

  Musjes [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Musjes [3]:

  …geslachtofferd.

  In de wereld lijkt alles onder controle te zijn, maar als het rationele niet meer onder is en landen die soeverein zijn mogen worden kapot geschoten en uitgemoord, wat is NL of zijn wij dan nog waard voor de toekomst?

  Als het daar mag en wij met lede ogen moeten toezien en ondergaan wat voor bestiale en barbaarse praktijken er toegepast mogen worden, wat hebben wij dan van de toekomst nog te verwachten? Persoonlijk zie ik niet meer dan de wereld staat in brand en zullen wij financieel of fysiek kapot gemaakt -gaan of kunnen- worden zonder dat ook maar iemand daag nog maar iets tegen in kan brengen. Wij moeten mee in de vaart van geweld een oorlog.

 5. Een laatste opmerking en velen weerleggen ‘t, maar Barack Hussein Obama II is deze man niet ‘gewoon’ een islamiet en lopen niet miljoenen burgers annex slaven gewoon richting afgrond met deze “nobel prijs van de vrede” winnaar? Tja, what’s in a name?

  mike [13] reageerde op deze reactie.

 6. Weet je nog wie Hitler aan de macht hielpen?
  Er is echt niets veranderd in de wereld.

 7. Oorlog of niet wordt uiteindelijk door degene bepaald die schiet, bommen gooit, raketten lanceert of wat voor gezelligs dan ook. Net als de politieman die toch de uitvoerder is van b.v. het bekeuren (ook al zoiets barbaars!) is de militair uitvoerder van “bevelen”. Wanneer een militair werkelijk zou beseffen dat hij een man of vrouw, of een heleboel mannen of vrouwen doodt die net als hij of zij allemaal familie hebben, een geliefde, kinderen, vaders, moeders, vrienden, zou hij / zijn dan nog het dodelijk werk doen? Het lukt alleen maar las de persoon geïndoctrineerd is en de “vijand” tot een afschuwelijk “iets” is geworden door ophitserij.
  Laat niemand zich gek maken en zie dat wat je zaait, je 100 voudig zal oogsten.

  “Het werd oorlog, maar niemand ging er naar toe”.

 8. @Hub Jongen [1]:

  “Brainstorm: Een systeem opzetten waardoor gecoördineerd (gecentraliseerd??) concrete vragen worden gestel aan politici (minister-president?) en die antwoorden dan samen te stellen en te publiceren?”

  Hub dat zijn mensen die onderdeel zijn van het systeem waarover je zegt:
  “Zeker is dat roverheden dingen geheim houden. Zeker is dat roverheden onbekwaam zijn, zeker is dat roverheden niet streven om NAP na te leven.”

  Ik begrijp wat je wilt bereiken en mogelijk kan je ook met veel tijd, inspanning en geld er wat uithalen. Maar het resultaat zal hoogstwaarschijnlijk bedroevend zijn. Ik denk dat je het beter over een andere boeg kan gooien. Namelijk: bounties.

  Zet bounties op voor mensen die specifieke informatie kunnen verschaffen over deze onderwerpen. 10, 100, 1.000, 10.000 of 100.000 euro voor die persoon die informatie kan verschaffen over X. Doe het op basis van crowd funding (vrij eenvoudig tegenwoordig) en je kunt zo een grote hoeveelheid geld bij elkaar krijgen.

  Informatie/antwoord op vragen zoals die in het artikel worden gesteld zijn niet zonder gevolgen. Dus is het belonen van mensen die de tijd en risico nemen om dit te ‘onderzoeken’ belangrijk. Voor de meeste mensen is het simpelweg niet waard om hun tijd en geld hierin te steken omdat er alleen maar financiële nadelen aan zitten (opportunity costs).

  De vrouw die bijvoorbeeld fed tapes heeft gelekt (http://rt.com/usa/191092-fed-goldman-sachs-leak/) heeft hier 0,0 financieel voordeel bij en waarschijnlijk alleen maar financiële nadelen. Als we dit financiële probleem (deels) weg kunnen nemen dan zullen er veel meer van dit soort dingen naar buiten komen, simpelweg omdat de barrière lager wordt.

  Het ruimen van deze puin gaat niet vanuit het systeem komen. Daar is het systeem niet bij gediend, dus moeten er van buitenaf incentives komen (checks and balances) die ervoor zorgen dat het puin aan het licht komt. Met bounties kan dit vrij eenvoudig worden gerealiseerd.

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.

 9. Beste avr [8]: Het belonen kan nu al maar gebeurt te weinig. Hoeveel van ons hebben Toine een substantieel bedrag gegeven van meer dan een paar tientjes om hem te steunen? Ik denk dat onderlinge steun heel belangrijk is en je een goed punt te pakken hebt. Zelf heb ik een overweging gemaakt. De overheid pakt tienduizenden euro’s van me af per jaar. Dan is het opzij zetten van een paar honderd of zelfs duizend euro per jaar om tegengas te geven geen slecht idee.

  Ik voel er overigens weinig voor om de vragende partij te zijn zoals Hub en Pendragon stellen. Waarom zou ik de heersers iets vragen? Dat ze toch niet willen vertellen? Er is een manier om ze te dwingen, dat is de WOB procedure. Die zouden we vaker kunnen hanteren.

  Beste Pendragon [2]: Je idee van specialisten spreekt me aan. Maar ik weet niet of ik de vragende partij zou willen zijn. Als die specialisten nu eens gemotiveerd de voorstellen van de overheid zo kunnen fileren en ridiculariseren dan wordt Vrijspreker lezenswaardig en zetten we de overheid stelselmatig in zijn hemd.

  Pendragon [11] reageerde op deze reactie.
  avr [14] reageerde op deze reactie.

 10. Als Wikileaks en Snowden iets duidelijk hebben gemaakt..is het dat de grote goe-gemeente niet op de waarheid zitten te wachten…al die documenten worden stelselmatig vermeden en verzwegen!

 11. @Ratio [9]: Beste Ratio, Ongeveer honderd jaar geleden toen ik nog geen fosiel was heeft mijn docent mij ooit eens geleerd: Hij die de vragen stelt is leider van het gesprek. Nou ben ik natuurlijk vastgeroest in die manier van denken en ben dus erg benieuwd naar andere wegen. Zou je daar een gedachte over kunnen formuleren?

 12. deze man niet ‘gewoon’ een islamiet @Musjes [5]:

  Is dat erg belangrijk ……….. volgens mij werd dit verhaal de media ingepompt door vrouwtje Pamela Geller ten tijde van het verhaal Iran en zijn nuclair programma.

  En dus vervolgens gebruikt om Obama te downplayen … inzake Iran.

 13. @Ratio [9]:

  Eens het gebeurt te weinig. Ik denk dat dit onder ander komt doordat er geen platform beschikbaar is om dit te regelen.

  Bijvoorbeeld in het geval van Toine Manders. Ik heb geen idee of hij geld nodig heeft? En mocht hij geld nodig hebben dan weet ik niet waar ik het geld naar kan overmaken. Is er een bankrekening of bitcoin address waar het geld naar toe kan worden overgemaakt?

  Dit soort zaken kunnen met zo’n platform worden afgevangen.

  We kunnen heel simpel beginnen op vrijspreker.nl zelf. En dan om te beginnen met bijvoorbeeld Toine Manders. Artikel met achtergrond informatie en dan gegevens waar het geld naar toe kan worden overgemaakt. Uiteraard ook een bitcoin/crypto adres. Zo kan er werk van worden gemaakt.

  Ratio [15] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.