In Schotland zorgde een koe voor een belastingopstand. Kort voor de Eerste Turra_coo_statue_in_turriffWereldoorlog braken er rellen uit vanwege belastingverhoging en – verplichte – nationale verzekeringsafdracht. De boerenbevolking keerde zich tegen de lokale overheid en de melkkoe werd een passend symbool.

In 1910 introduceerde de regering onder leiding van David Lloyd George een verplichte nationale verzekering voor alle werknemers tussen 16 en 70 jaar oud. Deze regeling was gericht op personeel in de industrie maar de agrarische sector moest – uiteraard – verplicht meebetalen aan deze regeling waar voor hen praktisch geen voordeel aan zat.

In het landelijke Turriff kwam het tot protesten. Robert Paterson, een boer uit Lendrum, weigerde om de verzekeringskaarten van zijn personeel af te stempelen. Paterson werd opgepakt en kreeg een boete van £ 15 plus het betalen van de achterstand in de verzekeringspremies. Hij betaalde de boete maar weigerde de premies te betalen. Dat resulteerde op 13 november 1913 in een bezoek van sheriff George Keith die voor £ 7 aan waarde van zijn boerderij kwam opeisen.

Het meest mobiele object met waarde bleek Paterson’s witte melkkoe die in beslag werd genomen. De koe werd met grote moeite meegenomen naar Turriff waar de bevolking het beest ging versieren. Toen de veiling uiteindelijk begon, braken er rellen uit waarbij de politie bekogeld werd met rot fruit en roet. De koe zag kans te ontsnappen en werd later in een schuur teruggevonden. Paterson en nog 7 anderen werden gedagvaard voor openbare ordeverstoring maar werden wegens onvoldoende bewijs vrijgesproken.

Uiteindelijk werd de koe naar Aberdeen gebracht waar het aan boer Alexander Craig voor £ 7 werd verkocht. Qua kosten en baten van de operatie was dit al een verliesgevende zaak voor de autoriteiten. Maar Bryony Miller, vrouw van Paterson’s knecht John Miller, zamelde geld in onder de bevolking van Turriff en kocht de koe terug.

De terugkeer van de koe op 20 januari 1914 werd een groots spektakel. Meer dan 3.000 mensen zagen de met linten en gedroogde bloemen gedecoreerde koe paraderen door Turriff. Geschilderd met de slogan: ‘Free !! Didn’t ye wish that ye were me’ en begeleid door een band die ‘See the Conquering Hero Comes’ speelde.

De koe kwam terug naar Paterson’s boerderij en overleed zes jaar later waarna ze in het weiland begraven werd. Een monument langs de weg werd in 1971 opgericht waarop de woorden: ‘The Famous “Turra Coo” incident took place in 1913 when Robert Paterson headed resistance to injustice to farm workers in the insurance act.’  In 2010 volgde een beeld van de Turra Coo in het centrum van Turriff.

 

2 REACTIES

  1. Een prachtig stuk van Händel. Ik vind dat wel passen bij libertariërs. Mooi strijdlied. Doet me denken aan “appocalypse now” met die helicopters waar speakers aan hingen om de vijand angst in te boezemen. Ik zie al een optocht auto’s naar het Malieveld gaan met van die toeters erop waar dit stuk uit galmt….

    Dat zal de roverheid angst inboezemen.

Comments are closed.