De Nederlandse regeerders haalden 130 ton goud terug uit de VS naar vaderlandse bodem. Dit brengt het percentage van hun goud dat ze in hun eigen land hebben opgeslagen van 11% naar 31%.

„Het is niet langer verstandig om de helft van ons goud in één deel van de wereld te houden”, zegt de DNB-woordvoerder over de enorme operatie met goudstaven richting Amsterdam. „Misschien was dat tijdens de Koude Oorlog nog wenselijk, nu niet meer.”

Dit net op het moment dat er weer een koude oorlog begint doordat er een vliegtuig met Nederlanders uit de lucht is geschoten. Het is dat ik niet in complotten geloof, anders zou ik er wat van gaan denken.

Even wat historische context. Na de tweede wereldoorlog werd een systeem gebruikt waarbij de dollar aan goud gekoppeld was en vele nationale munten aan de dollar. Nadat de Vietnam oorlog gefinancierd werd door veel dollars te drukken, besloot vooral de Franse regering hun dollars om te ruilen voor goud. Dit deed president Nixon besluiten ‘tijdelijk’ het omwisselen van dollars voor goud stop te zetten. Dit is nooit meer goed gekomen.

De kostenschattingen van de Afghanistan en Irak oorlogen lopen uiteen, maar als je alles meerekent is een getal van 6000 miljard dollar niet onredelijk. Dit is grotendeels gefinancierd door leningen, voor een groot deel is het geleend van de drukpers.

Het is niet te hopen dat de aktie van de Nederlandse regeerders een lawine van repatriëringen oplevert. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

20 REACTIES

 1. @Jeff [1]:
  . . . . . ” Dus liefst zo snel mogelijk.”

  Ja, dat denk ik ook.
  Na de openbaring van dit transport is de tijd extra rijp dat de Tweede Kamer een controle eist van de totale goudvoorraad.
  Er wordt nog veel te veel getwijfeld of dat goed er echt ligt in New York. (en hier?)

  Duidelijk is wel dat de ” aandacht” en dus het belang van goud toeneemt. Duitsland dat zijn goud terug wil hebben en nu ook weer het Zwitsers referendum van 30 november. Vergeet ook niet de enorme goudaankopen van Rusland, China en India!!

 2. Wat ik vreemd vind is dat de Amerikanen dit toe staan. De duitsers kregen een anderhalf jaar geleden nog de deksel op de neus. Die konden voorlopig fluiten naar hun goud.

  Blijkbaar is deze terughaal actie geheim gehouden, tot alles in de kluis lag. Een hoop poeha voor een mizerig bedragje.

  Is dit nu puur een verhaal dat het vertouwen in de euro moet versterken, mensen de indruk moet geven dat de euro echt wel een gedekte munt is? Wat mij beterft riekt dit naar prodaganda.

  En wat is 18 miljard aan goud op een overheidsschuld van 464 miljard? 4% dus. Stelt geen fluit voor, en iedereen met een rekenmachine weet dat.

  Dat dit een lawine aan terughaal actie op zou kunnen leveren is dus ook pure kwats. Als dat risico werkelijk aanwezig was, had dit nooit gepubliceerd geworden.

  pcrs [5] reageerde op deze reactie.
  Tersteeg [11] reageerde op deze reactie.

 3. @Patrick [4]:
  Die staatsschuld staat echter in euro ‘ s. De waarde daarvan is niet gegarandeerd 25 keer die van 130 ton goud.
  De psychologie op bijvoorbeeld het Zwitserse referendum kan zeer groot zijn, denk ik. Ik denk ook dat de heersers heel goed weten dat schuld niet altijd wordt terugbetaald. Naar de prijs van vandaag kijken, is niet juist.
  In een wereld na de euro, zou je goud wel eens hard nodig kunnen hebben omdat geen enkele vorm van schuldgeld nog op vertrouwen kan rekenen.

  Patrick [6] reageerde op deze reactie.

 4. @pcrs [5]:
  Als de euro valt, is het beetje goud dat Nederland nog bezit, laat staan binnen de landsgenzen heeft, veel te weinig om een eigen “gulden” weer binnen redelijkheid af te dekken. Dus tenzij de waarde van goud werkelijk explodeerd, is dit een schijnvertoning. Daarbij, de waarde van goud is de afgelopen periode alleen maar naar benden gegaan…

  De waarde van het nu getransporteerde goud is overigens maar 4,2 miljard.

  En zal dit bericht in Zwitserland doordringen? Staan de Zwitserse banken een JA toe?

  De BRIX en het Oosten kopen de laatste jaren vele veelvouden van dit beetje fisieke goud.

  Symbool politiek. Kijk eens, Nederland, het braafste jongetje in de Amerikaanse klas, krijgt een stikker van de meester. Om te kotsen!

 5. Is er enig bewijs dat dit verhaal waar zou zijn? En is er iemand dit het serieus neemt (afgezien van de pers-hoeren van de grijzemuizenmedia?)

  Het komt op mij over als een geval van propaganda en ‘spin’. Als er al echt goud geleverd is, hoe veel kilo/ton is dat geweest? Is dat goud er over een paar maanden nog steeds in NL? Of is het dan weer terug naar de kluis van de banksters in Wall Street?

  Ik kreeg gisteren namelijk 130 ton goud terug uit Lalaland. Want ik had het uitgeleend aan de toverfee die het op een geheim plekje bewaarde, zodat de boze tovenaar met de grote oren het niet kon stelen. Echt waar hoor!!1!

 6. Wolfraam, heeft dat nog waarde, los van het laagje goud wat erom zit? En wie heeft dit goud gezien of kan bewijzen dat het werkelijk hier is? En moest het goud terug, omdat de VS op instorten staat of de EU? En is dit het bewijs dat we wereldoorlog krijgen of juist wel?

  Musjes [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Musjes [9]:

  …niet een wereldblablabla…Volgens mij gaan de beurzen nog waanzinnig stijgen, volgens de aanstaande constellatie zou dat moeten en duurt deze stijging tot zomer 2016. Als je denkt dat er oorlog komt en de beurzen inzakken komt het wel, alleen een beetje later?

 8. @Patrick [4]: heb het cynische vermoeden dat dit MH17 zwijggoud is. De VS geven bij hoge uitzondering goud terug om de Nederlandse regering er toe te bewegen niet de ‘foute conclusies’ te trekken bij het ‘onderzoek’.

 9. “Het is dat ik niet in complotten geloof, anders zou ik er wat van gaan denken.”

  Grappig deze opmerking. Gisteren had ik een discussie met een Amerikaanse progressieve fundamentalist, die nadat zijn argumenten op waren, het gebruikelijke ‘name-calling’ begon.

  MH17 kwam ter sprake, en hij was stellig van mening dat de Russen het gedaan hebben, terwijl ik van mening ben dat er geen bewijs is en dat iedereen het gedaan kan hebben. Toen vroeg hij naar wie ik dacht dat het gedaan heeft, en ik zei: Oekraïne, want die hebben de middelen en een motief, namelijk de Navo in een oorlog betrekken. Kwam het toen: oh jij bent zeker zo’n ‘conspiracy theorist’. Waarop ik zei: hoe wil je het neerhalen van een vliegtuig anders noemen, if not a conspiracy?

  (Helaas, het had potentie, ik hou van discussie, en hij was goed geïnformeerd. Maar het respect ontbrak, want als men logisch niet een argument kan beslechten, dan gaat een progressief fundamentalist op de man spelen: ik was een racist, of een holocaust ontkenner, en hij was gelukkig veel meer open-minded.)

  Heeft verder niet met goud te maken, moest het even kwijt.

  Tersteeg [19] reageerde op deze reactie.

 10. @Marnix [18]: De wereld van 2014 heeft een klein Amerikanen-probleem. Die mensen gaan niet ophouden met pogingen om de wereld in brand te zetten totdat ze iedereen in hun virtuele imperium hebben ondergebracht. Geen wonder dat libertarische Amerikanen lopen te flirten met het idee van afscheiding. Dat is nog de enige mogelijkheid om WW3 te voorkomen.

 11. Goud terughalen? – Gaat niet gebeuren. Duitsland heeft het een paar jaar geleden ook geprobeerd.

Comments are closed.