De roemruchte ‘darknet’ website Silk Road was de werkelijke vrije variant van eBay of Marktplaats. Hier kon je anoniem en via Bitcoinbetaling o.a. drugs en wapens kopen. Dat feest duurde tot eind 2013 toen de Amerikaanse overheid de op IJsland (!) geplaatste servers in beslag nam en de site lamlegde. Maar net als met PirateBay is ook deze online handel onstopbaar.
Gelijk als bij Amazon of Yelp was Silk Road rijk gevuld met recensies en commentaar van kopers. Die leiden de consument naar verkopers met een goede reputatie en producten van een hoge kwaliteit. Online forums informeerden je over o.a. drugs, veiligheid en de beste koopjes.
De FBI schat dat van januari 2011 tot begin oktober 2013 Silk Road 1,2 miljoen drugstransacties afhandelde. Duizenden kilo’s werden verplaatst en qua commissie zou het 80 miljoen dollar in het laatje gebracht hebben. De klanten waren ‘doorsnee werkzame personen van 30 tot 40 jaar die met respect behandeld wilden worden’. Â De website was een veilige haven niet alleen voor het straatgeweld van lokale dealers maar ook voor de agressie van de politie.
De 950.000 geregistreerde Silk Road gebruikers waren overwegend tevreden over de site. Een onderzoek in mei 2014 van het magazine Addiction meldde dat 89% van de klanten de site koos voor de uitgebreide keuze. 77% waardeerde de hoge kwaliteit van de drugs en 69% koos voor het gemak. In een onderzoek door Nicolas Christin voor Carnegie Mellon zou 96% van alle Silk Road verkopers een score van 5 uit 5 halen.
Deze hoge klanttevredenheid motiveerde FBI alleen maar om Silk Road zo snel mogelijk te sluiten. Na maanden onderzoek hadden ze de servers gelokaliseerd in IJsland. De politie uit Reykjavik deed een inval en gaf kopieën aan hun Amerikaanse collega’s. Op 2 oktober 2013 sloot de Amerikaanse justitie Silk Road en nam bijna 30.000 Bitcoins in beslag met een waarde van toen $ 13 miljoen.
De FBI maakt een eind aan Silk Road maar ze kunnen geen eind maken aan de praktijk van vrije anonieme verkoop op het Dark Web. Volgens een recente studie zijn er nu 47.000 drugsverkopers in Dark Web markten actief. Dat is het dubbele aantal toen Silk Road gesloten werd. Andere websites zoals de nieuwe marktleider Agora zijn opgekomen sinds de verdwijning. Twee maanden nadat Silk Road offline werd gehaald, kwam Silk Road 2.0 op. Blijkbaar gerund door mensen die bij de eerste versie betrokken waren.
De Amerikaanse overheid is nu druk bezig met het proces tegen de Silk Road mensen. Ze vinden het erg belangrijk om een strenge veroordeling binnen te halen als jurisprudentie voor volgende zaken. Maar in feite heeft de staat al verloren. Cryptografie en digitaal cryptogeld zijn uit de fles en het concept van Silk Road is definitief aangeslagen. Verdere technologische ontwikkeling doet de rest.
En het enige dat voorkomt dat de stekker uit het internet getrokken wordt is dat de belanghebbenden, die initiatieven als silk road en bitcoin de nek om willen draaien, er zelf goed aan verdienen.
Kees closet.
Comments are closed.