450px-Heiligenhäuschen-BrandtKent u die grap? Een man werkt in een fabriek. Iedere dag, rond het middaguur, luncht hij in de bedrijfskantine. Hij maakt dan zijn broodtrommel open, kijkt wat er in zit en zegt dan: “Hè jakkes, boterhammen met kaas. Altijd maar weer boterhammen met kaas.” En zo gaat het iedere dag.

Een collega, die aan dezelfde tafel zit, is het ritueel na verloop van tijd helemaal zat en zegt: “Waarom vraag je niet aan je vrouw of ze eens iets anders op je brood doet? Het hoeft toch niet iedere dag kaas te zijn?”.

Waarop de man zegt: “Vrouw? Ik heb helemaal geen vrouw. Ik smeer mijn boterhammen zelf.”

Ik moet soms aan deze grap denken als je een willekeurige Nederlander hoort praten over de situatie in het land. Al snel begint hij te klagen over de regeldruk en de (te) hoge belasting- en premiedruk. Laat je zo’n Nederlander dan praten, dan merk je na een tijdje dat diezelfde Nederlander het toch wel erg belangrijk vindt dat alles goed is geregeld. En ook de rol van de overheid is belangrijk, want zaken die van waarde zijn kun je eigenlijk niet aan de private sector overlaten.

Maar waar zouden die regeldruk en die hoge belastingen en premies dan het gevolg van zijn, denk je dan.

Zo’n Nederlander klaagt dus over uitkomsten die het gevolg zijn van uitgangspunten die hij diep in zijn hart volledig onderschrijft. Zo iemand wil of kan kennelijk de causaliteit tussen uitgangspunten en uitkomsten niet zien.

In gewoon Nederlands: de Nederlander klaagt wel, en graag ook, maar hij zou niet anders willen. Hij smeert zijn boterhammen zelf…….

Paul Verhaegh

6 REACTIES

 1. @Johnny [1]: Juist! Lekker blijven klagen,wijzen naar anderen en vooral niet zelf nadenken! Lekker makkelijk toch…

 2. @Johnny [1]: Misschien dat nadenken voor verreweg de allermeeste Nederlanders veel te vermoeiend is, omdat ‘het gewone leven’ al zo vermoeiend en complex is? Dat denk ik echt.

  Maar wat kun je doen? Blijven informeren zodat men er (hopelijk) uiteindelijk niet meer omheen kan en in een soort van automatisme weerstand zal gaan bieden:

  “Willen wij méér of minder rokers”? “Minder, minder, minder”!!
  http://www.nachthemel.nl/index.php/32-democratie/278-willen-wij-meer-of-minder-rokers-minder-minder-minder

 3. aan alle kaas eters, rokers en klagers: like, of deel dan tenminste regelmatig de artikelen hier: wellicht dat een ‘ander’ ooit wel wat doet. Dat ene regelmatige clickje kan veel bereiken.

 4. De belasting- en premiedruk is in ons land zo hoog omdat wij onder het mom dat de Nederlanders vooral niet mogen discrimineren het toestaan dat bepaalde allochtonen onevenredig vaak van een uitwerking en andere subsidies profiteren. Zo moet ik straks tot mijn 67 ste levensjaar blijven werken terwijl 80% van de mannen van Marokkaanse afkomst van 45 jaar en ouder van een uitkering leeft.
  Ik en vele andere Nederlanders moeten extra belasting betalen zodat Marokkanen hier goedkoop kunnen wonen doordat zij huurtoeslag krijgen en in een huis wonen waarvan de huur kunstmatig laaggehouden wordt.

  Ik en vele andere Nederlanders moeten extra belasting betalen omdat het basisonderwijs aan kinderen van Marokkaanse afkomst bijna 2 keer zoveel geld kost als het basisonderwijs aan een echt Nederands kind.

  Ik en vele andere Nederlanders moeten extra belasting betalen omdat de criminaliteit ons miljarden per jaar kost.

  Ik en vele andere Nederlanders moeten extra belasting betalen omdat Nederland gelukszoekers brood, bed en bad moeten geven en we jaarlijks miljarden aan het buitenland weggeven.

Comments are closed.