EuropolDe regeringen van Duitsland, Frankrijk en Italië hebben een brief gestuurd naar eurocommissaris Pierre Moscovici. De zwaargewichten willen dat de Europese Unie meer gaat doen voor belastingharmonisatie. Dat komt erop neer dat de belastingtarieven in heel Europa steeds meer hetzelfde moeten worden.

Op het eerste oog lijkt dit misschien een goed idee, het maakt de internationale handel tenslotte wat makkelijker. Het is echter een catastrofaal plan op de lange termijn.

Belastingconcurrentie tussen staten voorkomt dat zij de belastingen sterk kunnen verhogen. Bedrijven en talentvolle individuen kunnen vrij eenvoudig naar andere landen verhuizen als zij niet nog meer willen betalen.

Dat is ook precies wat gebeurde toen Frankrijk twee jaar geleden het hoogste tarief van de inkomstenbelasting verhoogde naar 75%. Veel rijke Fransen verhuisden vervolgens naar Londen, waardoor zij de Franse staat juist minder geld opleveren. De bekende acteur Gérard Depardieu vertrok zelfs naar Rusland.

Om dit soort zaken te voorkomen willen staten als Frankrijk, Duitsland en Italië niets liever dan belastingconcurrentie afschaffen. Voor hun burgers wordt het dan veel minder aantrekkelijk om bij belastingverhogingen naar het buitenland te vertrekken. Voor de staat wordt het juist makkelijker om meer geld van hen af te pakken.

Het voorstel voor belastingharmonisatie moet dan ook vooral gezien worden als een poging om de belastingen verder te kunnen verhogen. Het is tot nu toe nog niet gelukt, maar door de Europese Unie te gebruiken wordt het steeds waarschijnlijker dat het einde van Europese belastingconcurrentie nu echt in zicht is.

Opnieuw een reden om tegen het Brusselse monster te zijn.

Artikel met toestemming overgenomen van Gale Boetticher

12 REACTIES

 1. Dat de EU een belastingkartel is, is geen nieuws. Die dikke bonus voor die natte dweil moet ergens van betaald worden. En dat gaan zij niet betalen door de gratis maaltijden (inclusief gratis wijn) in Brussel af te schaffen.
  Maar zo lang het plebs het accepteert, zullen de klaplopers in Brussel de belastingen blijven verhogen. Net als in het Romeinse Rijk in zijn einddagen.

 2. Als bedrijven onderlinge prijsafspraken maken krijgen ze hoge boetes van de EU omdat het de marktwerking tegen gaat maar als landen belasting tarief afspraken maken dan heet het harmonisatie…… Dit laatste gaat net zo hard de concurrentie tegen, maar dan van landen onderling,

  Bertus [7] reageerde op deze reactie.

 3. Belastingverschillen tussen verschillende staten zouden moeten leiden tot uniforme belastingen binnen de EU. Wedden dat die belastingen dan progressief en flink omhoog gaan en zeker niet omlaag?

  De enege maner om dat te doen in de EU is door belastingschalen af te spreken die voor de hele EU gelden.
  Dat zal dan beteken dat de lage oostblok-inkomens vrijwel geen belassting meer betalen en de hogere westerse inkomens aanzienlijk veel meer om het verschil op te hoesten.
  Zelfs ons minimumloon zal dan flink belast worden, laat staan een modaal inkomen en daarboven. De huidige tarieven zullen met vele procenten omhoog gaan.

  De volgende stap naar de communistische heilstaat.

  Jeroenymus [9] reageerde op deze reactie.

 4. Ik hoop dat mensen nu eens door krijgen dat de EU er niet is voor de burgers maar vooral voor de grote bedrijven en de politieke en bedrijfselite.
  Ik ga steeds meer geloof hechten aan de Bilderberg-samenzwering.

 5. De volgende stap is dat elke ondernemer offshore gaat buiten de EU. Er zijn talloze bureaus die je daarbij kunnen helpen.
  Afgezien daarvan zou NL er meer dan verstandig aan doen om te vertrekken uit de spons die in Brussel zetelt.

 6. @Ratio [2]: Precies. Het is juist goed dat overheden concurreren op bijvoorbeeld de hoogte van belastingen. Iets voor in de grondwet. Zorgt voor een rem op verspilling van gelden.

 7. @Bertus [7]: Grondwet??? welke grondwet.. Die van Nederland is al sinds het verraad van Lissabon al ondergeschikt…

 8. Brussel is een niet te stillen monster en alles wat dat monster vreet komt er als stront weer uit. We worden kaal gevreten en worden daarna ook nog eens ondergescheten, dat zijn nog eens mooie voeruitzichten. Dit monster is nog maar een klein monster en moet groeien, want het is niet alleen actief in de EU, maar knoopt ook nog eens verbindingen aan met de rest van de wereld die onder macht staat van een globaal opererende fascistische macht, het monster der monsters, en wie zich niet onderwerpt aan deze macht is een schurk, een gevaar en bedreiging en moet worden vernietigd, zie Rusland die zich verzet en eist soeverein te blijven van de rest van de wereld.

  Het monster is sluw en listig en poept zo even een vliegtuig uit de lucht en geeft degene die zich niet wil onderwerpen daarvan de schuld. Is er niet ooit gezegd dat men een nieuwe wereld orde wilde scheppen? Hoe mooi is deze nieuwe wereld orde met ieder mens als slaaf die nog steeds bezig is dit tot stand te brengen. Geen complot, maar bittere waarheid. Binnenkort zijn we allen gelijke arm of gelijke dood, want wie niet wil of kan mag eruit stappen, zo makkelijk kan men het maken. Alleen stom dat de Russen of misschien India of China zelfs roet in het eten van het monster kan gooien. Maar daar zal het monster ook wel een oplossing voor hebben klaarliggen. De wereld is zieker dan ziek en gekker dan gek aan het worden en dat kan nooit, maar dan ook nooit een goed einde krijgen. Stukje bij beetje worden we gaargestoomd voor een chip in het lijfje en al wat nog meer hoort bij een leven als moderne slaaf zonder rechten en zonder geld en zal ieder (individueel) protest of opstand worden gesmoord met geweld of achter gesloten deuren.

  Musjes [11] reageerde op deze reactie.

 9. @Musjes [10]:

  En ik denk nog wel eens na over het leven als vrij mens die uit het corrupte systeem stapt en leeft van wat er zo voor de voeten komt, maar ook dat zal onder de nieuwe wereld orde niet meer mogelijk zijn en zal een mens die zich los wil maken van het systeem gezien worden als grote bedreiging, ook omdat je dan niet langer productief en dienstbaar bent, een potentiële misdadiger of terrorist kunnen zijn en iemand die geen invulling en ondersteuning geeft aan het systeem of geen deel meer uitmaakt van de onderdrukte maatschappij zoals men dat wenst en kunnen worden bestempeld als outlaw of profiteur en zal men hoe dan ook verplicht worden zich te onderwerpen aan het fascistisch systeem, met een chip in het lijf die het mogelijk maakt te sturen en te controleren. Zonder een chip zal men niets meer kunnen aanvangen en buitengesloten zijn. Zodra men dit controle middel weigert dan is men verloren en is er geen toegang meer tot welke primaire levensbehoefte dan ook en zal men verhongeren en sterven van koude en ellende.

Comments are closed.