Mario_Draghi_signature.svgZomaar een bericht uit de media van gisteren: de koers van de Zwitserse frank vliegt omhoog tegenover de Euro.

Waarom willen beleggers liever Zwitserse Franken dan Euro’s? Misschien omdat ze meer vertrouwen hebben in de Zwitsere economie dan in de economieën van de EU-landen?

En waarom gebeurt het nu? Welnu, deze laatste vraag is makkelijk te beantwoorden. De Zwiterse autoriteiten hebben de opwaardering van de Frank tegenover de Euro een tijd lang kunnen stoppen door de Frank op een koers van circa 1,20 te koppelen aan de Euro. Zo’n koppeling kan alleen maar standhouden als de centrale bank van Zwitersland bereid is Franken te verkopen – en Euro’s te kopen – op een moment dat er meer vraag naar Franken is dan naar Euro’s in de markt.

Het probleem met een dergelijke monetaire politiek is dat deze alleen vol te houden is binnen een bepaalde marge. Du moment dat de hele wereld tegen zo’n koppeling speculeert gaat de vlieger niet meer op en moet de centrale bank vroeger of later de handdoek in de ring gooien. Het is een kwestie van volume. Denk maar eens terug aan de poging van de Bank of England, begin jaren negentig, om het Engelse Pond Sterling te verdedigen. George Soros maakte zijn fortuin door met grote marktmacht te speculeren op de val van het Pond Sterling, tegen de Bank of England.

Nu is de dus de verdediging van de Zwitserse Frank opgegeven. Het verschil is dat de Zwitserse Frank niet valt, maar juist opwaardeert tegenover de Euro.

Uitgaande van de veronderstelling dat de koers van een valuta de kracht van de onderliggende economie weerspiegelt, is de val van de Euro tegenover de Frank een duidelijk signaal dat het vertrouwen in de Eurozone afneemt.

Dat is nuttig om te weten. Tegenover de US Dollar daalt de Euro ook. Omdat olie in dollars wordt afgerekend betekent dat bijvoorbeeld hogere energieprijzen in Europa.

De ontwikkelingen tonen weer eens aan dat je op dit moment beter geen grote hoeveelheden liquide middelen aan kunt houden, althans niet in Euro’s. Beleggingsadviezen geef ik niet, maar duidelijk is dat beleggers die op safe willen spelen op zoek moeten naar activa die hetzij hun reële waarde houden, hetzij inkomsten opleveren die minimaal de inflatie (gevolg van de waardedaling van de Euro) overstijgen. Alleen dan is er geen verarming.

Ayn Rand wist het al: “You can avoid reality, but you cannot avoid the consequences of avoiding reality.”

Paul Verhaegh

3 REACTIES

 1. Zwiters stappen uit omdat de ECB €500.000.000.000,- in de economie wilen pompen, door staatsobligaties op te kopen.
  De waardedaling gaan ze niet in mee en pakken hun verlies nu, in plaats van een groter verlies in de toekomst.
  Slim.

 2. Deze stap op zich verbaast me niet. Wel dat het nu al en zo hard gebeurt.
  Immers zowel tijdens het Zwitserse referendum als nog pas enkele dagen geleden heeft de directeur van de SNB verklaart dat gij de koppeling gegarandeerd op 1,20 zou houden.
  Maar hij kon kennelijk niet op tegen de realiteit van de mart.

  De vraag is nu wat er verder met de euro gaat gebeuren. Daar heeft directeur Draghi ook nog onlangs beweerd dat hij ten koste van alles de euro zou steunen.
  Benieuwd hoe lang nog.
  Met de problemen die in Griekenland kunnen ontstaan en de plannen om nieuwe euro’s te maken uit blauwe lucht, en de controverse Draghi-Merkel kan er van alles gebeuren.

  We leven in interessante tijden. (Of dat leuk is, is een andere vraag)

 3. Het valt mij op dat er door de msm totaal geen aandacht wordt geschonken aan de val van de euro, alsof het de gewoonste zaak van de wereld betreft.
  En wat de energieprijzen betreft, die zullen alleen nog maar stijgen aangezien Rusland de gaslevering naar Oekraine definitief heeft gestaakt, waarschijnlijk als reactie op nieuwe sancties van de fascistische EU die er binnenkort aankomen.

Comments are closed.