furyDeze recensie over de film ‘Fury’ bevat spoilers.

Vrijspreker: U vindt de film ‘Fury’ een prachtig voorbeeld van hoe een goed stuk oorlogspropaganda moet werken.

Opperdienaar: Inderdaad. De film gaat over de 2e wereldoorlog en Brad Pitt (het goede) die tankcommandant is en de nazi’s te lijf gaat (het slechte).

Brad Pitt wordt met een pacifist opgezadeld om een overleden bemanningslid te vervangen. Het (jonge knulletje) benadrukt dat hij niets van tanks weet en alleen was aangenomen op zijn typevaardigheid.

De pacifist brengt het team goede makkers ogenblikkelijk in gevaar door even te aarzelen bij het schieten op nazi kinderen die de tanks vanuit de bosjes onder vuur nemen. De pacifist wordt er op gewezen dat zijn makkers dood zijn omdat hij niet direct op de kinderen in de berm schoot. Hem wordt duidelijk gemaakt dat hij zijn werk niet goed doet.Herman_Goering

 

Bij de volgende werkweigering van de pacifist grijpt Brad Pitt in. Hij dwingt hem een ongewapende krijgsgevangene in de rug te schieten. Dit punt in de film is de openbaring voor de hoofdpersoon. De hoofdpersoon heeft zijn zwakte en tekortkoming overwonnen, hij zal daarmee in traditie van een grieks drama de film overleven. De krijgsgevangene wapperde wat met foto’s van zijn kinderen en hij smeekte wat, maar het mocht niet baten

Hierna wordt de pacifist een echte man in plaats van zo’n overgevoelige homo. Weldra haalt hij met een verbeten gezicht de trekker over en vallen de nazi’s bij bosjes dood neer. Complimenten van zijn makkers natuurlijk. Zijn eerdere zonden zijn hem vergeven. Brad had het ook best moeilijk in het begin.

Maar de moeilijkheden beginnen nu pas goed. Brad geeft al aan dat er nog heel wat gemoord moet worden voordat het over is. En ja hoor de profetische woorden van Brad komen uit. De tank gaat stuk en verdomd als het niet waar is, net als er 300 SS elite troepen (Super Slechteriken) aankomen.

Een normaal mens zou de benen nemen, maar niet Brad. Brad zegt tegen de anderen: lopen jullie maar weg, dan offer ik me wel op voor het algemeen belang en voor jullie belang.

Hier zien we de man in zijn ultieme glorierijke rol als offerdier en kanonnenvoer.

Dat laten de anderen niet op zich zitten. Eén voor één komen ze terug en klimmen in de tank om zich ook op te offeren voor het algemeen belang. Hierna volgen 10 minuten waarin de SS elitetroepen massaal het mitrailleurvuur tegemoet rennen om neergemaaid te worden door Brad die op het dak van de tank staat. De Super Slechteriken schieten voornamelijk mis, maar als het donker wordt duikt er tussen rookwolken en vuur een zorgvuldig gecamoufleerde scherpschutter op die Brad lafhartig van grote afstand neerschiet.

De schotwond houdt Brad echter niet tegen en hij schiet rustig nog een paar nazi’s neer. Dan wordt er een handgranaat in de tank gegooid. Ze kijken elkaar aan. Hop, 1 van de makkers offert zich zelf op voor de groep en gooit zich op de granaat om de anderen te redden. Wat een prachtig offer karkas. Een voorbeeld voor de jongeren die de film kijken. Zo moet je je dus gedragen als man: opofferen.

Alleen Brad en de bekeerde pacifist zijn nu nog over. Brad weet dat hij het niet lang meer gaat maken. Hij zegt de voormalig pacifist weg te kruipen door een gat in de bodem van de tank.

Hierdoor overleeft de voormalige pacifist het drama. Op de brancard terwijl hij afgevoerd wordt fluisteren de dragers vol bewondering in zijn oor: “Weet je dat je een held bent?”

Vrijspreker: Inderdaad prachtig, mannen die zich continu aan flarden laten rijten voor het algemeen belang en de strijd tegen het kwaad. Ze vechten bijna onderling om het voorrecht zich op die granaat te mogen werpen. Maar wat moet de gewone man tussen oorlogen door doen om een held voor het algemeen belang te zijn?

Opperdienaar: De beste opoffering voor algemeen belang is 52% van je leven op offeren om voor de overheid te werken. Of schrijf een artikel zoals “ode aan de blauwe envelop“. Betaal braaf belasting aan degenen die dat dankbaar in ontvangst nemen. Ga vrijwilligerswerk doen in sectoren waar de overheid steken laat vallen. Benadruk de achtergestelde rol van vrouwen in deze maatschappij.

 

8 REACTIES

 1. Blijft grappig Nazi’s tegen Nazi’s…investeren in 2 kampen is winst maximalisatie!

  groetjes Henry Ford & the robber Barons

 2. Disgusting Hollywood jew propaganda deze film.

  Maar toch nog een vrolijk beeld in de video; de Charlie Hebdo aanslagen. Een mooie dag was het toen 🙂

 3. Goed artikel. Het wordt nu in de realiteit opgevoerd in de Oekraïne. De “goeden” dat zijn “wij” met Frans Timmermans en de EU als vooruitgeschoven post onder patronage van Obama.
  De “slechten” zijn de separatisten, met de Russen en vooral gepersonifieerd door Poetin. Poetin is de echte “slechterik”. Wat hij ook doet wordt hier door politici en media omschreven als de ultieme misdadiger.

  De objectiviteit is in het westen en vooral de EU verdampt.
  Regelmatig wordt je als pro-Russisch beschouwd als je probeert objectief te zijn. ” Iedelen weet toch dat Poetin een boef is!”

  BSN [5] reageerde op deze reactie.

 4. Actueel artikel mbt Ukraiene en ISIS.
  Enne wat klagen ‘wij’ hier dan nog over 52% belasting terwijl anderen hun leven geven: hoppa laten we 60% belasting gaan betalen als afkoop dat wij niet hoeven te sterven.

 5. @Hub Jongen [3]:

  “De “slechten” zijn de separatisten, met de Russen en vooral gepersonifieerd door Poetin. Poetin is de echte “slechterik”. Wat hij ook doet wordt hier door politici en media omschreven als de ultieme misdadiger.”

  Vervang de ‘slechte’ separatisten, Russen en Poetin door nationaal socialisten, Duitsers en Hitler.

  “De objectiviteit is in het westen en vooral de EU verdampt.
  Regelmatig wordt je als pro-Russisch beschouwd als je probeert objectief te zijn. ” Iedelen weet toch dat Poetin een boef is!” ”

  Regelmatig wordt en werd je de afgelopen 50 jaar als nazi beschouwd als je probeert objectief te zijn en/of kritiek hebt op massa derde wereld immigratie en de multicultuur. ” Iedereen weet toch dat zulke mensen/Hitler (een) monster(s) zijn was!” ”

  Niet dat dit tot jou door zal dringen maar toch.

  “De strijd tussen volkeren of onderlinge haat wordt door bepaalde belanghebbenden in stand gehouden. Het is een kleine, nergens gewortelde internationale kliek die de volken tegen elkaar ophitst, die niet wil dat ze tot rust komen. Het zijn mensen die overal en nergens thuis zijn, die nergens een plek hebben waar ze zijn opgegroeid, maar die vandaag in Berlijn wonen, morgen desnoods in Brussel, overmorgen in Parijs of in Praag of in Wenen of in Londen, die zich overal thuis voelen. Het zijn de enigen die je werkelijk ‘internationale elementen’ kunt noemen omdat zij overal zaken kunnen doen. Maar het volk kan hen niet volgen. Het volk is geketend aan z’n grond, geketend aan z’n vaderland, is gebonden aan de levensmogelijkheden die zijn staat, zijn natie hem biedt.”

 6. Het meest storende van deze film vind ik dat de vijand in deze film zeer oppervlakkig wordt weergegeven. Ze waren slecht, en moesten worden gedood, maareh ze waren ook dom en nog watjes ook. De elitetroepen van het 3e rijk worden namelijk als een stelletje lemmings afgebeeld. De film stelt ze eerst (kort) op als heldhaftig en krijgslustig wanneer ze zingend marcheren. Vervolgens worden deze 300 zeer ervaren en in realiteit tactisch onderlegde mannen kapot geschoten als eendjes in een schietkraam. Geen verrassing want de boodschap van Hollywood is altijd: hoe groot en sterk je ook bent, Amerikanen kunnen alles. Later, wanneer de wehrmacht soldaat onder de tank de overgebleven Amerikaanse soldaat ziet krijgt deze Duitse soldaat opeens zo’n respect voor deze verstopte (laffe) Amerikaan dat hij hem laat leven. Hij, deze Amerikaanse soldaat heeft de dood van 300 elite soldaten op zijn geweten, zijn landgenoten én vijanden!

  Net als Inglorious bastards worden oorlogsmisdaden gebagatelliseerd en aangemoedigd. In deze film word o.a een veronderstelde SS’er ter plekke doorzeefd met kogels en een andere krijgsgevangene vermoord om andermans zwaktes bloot te leggen.

  Hijseenberg [7] reageerde op deze reactie.
  pcrs [8] reageerde op deze reactie.

 7. @jt [6]:

  inderdaad. Hoe makkelijk deze SSers zich laten afschieten is werkelijk nog ongeloofwaardiger dan de belofte van JK de Jager dat we het geld dat we aan Griekenland hebben geleend terug krijgen.

 8. @jt [6]: Rare tegenstrijdigheid inderdaad. Aan de ene kant een gevreesde vijand waarop een eervolle overwinning kan worden gehaald, aan de andere kant een stel sukkels, drowning puppies meer dan een gevecht tegen een waardige vijand.

Comments are closed.