Banen scheppenNiet helemaal. Ambtenarenbanen kunnen ze inderdaad maken. Ook kunnen er banen komen doordat er wetten of andere hindernissen worden afgeschaft; maar dat gebeurt niet veel. Veel meer gebeurt het dat er nieuwe controles of voorschriften worden ingesteld waar personen voor worden aangetrokken als ambtenaren.Bijna alles ten koste van de belastingbetaler.
Onderstaand mooi voorbeeld dat we kregen ingezonden.

Een banenplan is socialisme van arm naar rijk
Sujan Lahiri

Het achterliggende idee is dat de overheid banen schept om de werkloosheid een halt toe te brengen. De resultaten? Uit onderzoeken (van de overheid zelf notabene) blijkt dat het rendement zeer mager is. Maar misschien klinkt het ook te simpel en te mooi om waar te zijn. De wijze overheid die het wel beter weet dan de markt, even met z’n toverstokje zwaait, met andermans geld gaat strooien en hopla we hebben weer 1000 nieuwe banen erbij? Zo werkt het natuurlijk niet in de realiteit. Gesubsidieerd werk leidt zelden tot vaste banen. Zodra de subsidie op is, verdwijnt de baan. Tevens is er het effect van verdringing. Als iemand al door een banenplan, lees subsidie, aan ‘werk’ komt, kan iemand uit de vrije markt die plek niet innemen. Het is net stuivertje wisselen. Intussen moet de belastingbetaler bizar veel afdragen om dit schouwspel mogelijk te maken.

Maar als het effect zo nihil is, waarom zijn er dan zoveel banenplannen?

Mensen verwachten dat de overheid ‘iets doet’ om de hoge werkloosheid te tackelen, niet beseffende dat met name de overheid volledige werkgelegenheid tegengaat. Het komt direct uit het communistisch handvest, dat een wijze club ambtenaren het veel beter weet dan de markt. De realiteit is echter precies het omgekeerde. Helaas zijn er genoeg naïeve en onwetende politici die heilig geloven in het linkse maakbaarheidsideaal.

Maar wellicht spelen er krachten achter de schermen die stiekem wel beter weten maar toch een agenda van banenplannen blijven pushen. De bedragen die in deze industrie omgaan zijn gigantisch. Iemand moet er veel rijker van worden, want het zijn simpelweg geldverschuivingen, niets meer en niets minder. Het is duidelijk dat de belastingbetaler moet opdraaien, maar wie staan dan aan de ontvangende kant? Je zou zeggen diegene die een baan krijgen, maar het salaris is vaak niet veel meer dan minimumloon, en zoals gezegd, veel banen worden er niet mee gecreëerd. Een simpele rekensom leert dat ontstellend veel aan de beruchte strijkstok blijft hangen. Wie zijn dat? Consultants, vriendjes van de politici, de grote multinationals (gratis arbeid), etc. Ergo, socialisme van arm naar rijk.

En dan vragen mensen zich af hoe het kan dat de inkomensongelijkheid blijft toenemen

Ingezonden door L

19 REACTIES

 1. Is die ziekte nog niet over? Wat moet een mens met een baan? Er zal ECHTE winst gemaakt moten worden, WINST is iets waar mensen iets aan hebben, iets dat je kunt omzetten in goederen. Opgeklopte lucht heeft niemand wat aan.
  Als banen op de eerste plaats komen, dan verhef je een manier om -eventueel- winst te maken tot doel op zich, dat KOST geld in plaats van dat het wat oplevert.

  Vilseledd [6] reageerde op deze reactie.

 2. In mijn vakgebied, het transport, zijn veel oost Europeanen aan het werk, waardoor Nederlanders thuis kunnen blijven.
  Bedrijven kunnen zo goedkoper werken. Klanten weten dit, en verlangen hierdoor een lagere prijs. “Je hebt toch goedkope werknemers? Dan kun je ook een lagere prijs vragen.”
  Nu is het zo dat je als werkloze 3 maanden ‘op proef mag gaan werken’, met behoud van bijstandsuitkering. De baas zelf betaalt niks.
  Wat dacht je wat er gebeurt als ik bij een klant zeg dat ik niks meer krijg dan die uitkering, en de baas mij helemaal niks betaalt?
  Die klant hangt gelijk aan de telefoon, en eist een lagere prijs.
  De prijs verlagen is makkelijk. De prijs verhogen kost je de kop.

 3. Zoals de Goddelijke Kale aan Melkert vroeg : “Waar staat die banenmachine, in de kelder van het binnenhof?”
  Die machine is al heel lang kapot dan. Of heeft slechts 1 doelgroep.

 4. Ik snap niet dat mensen zo hard roepen: “Overheid, doe iets!”. De overheid doet namelijk NIETS! Het produceert niet, creëert niet en innoveert niet. Sterker nog, door hoge belastingen op te leggen creëert de overheid werkloosheid. En dat is nu juist het spelletje; Creëer het probleem (werkloosheid door hoge belastingen) en geef de domme burger vervolgens een oplossing (nog meer belastingen waarvan een paar nepbaantjes worden gecreëerd).

 5. over the new deal, banen en overheid

  We are spending more than we have ever spent before and it does not work. . . . We have never made good on our promises. . . . I say after eight years of this Administration we have just as much unemployment as when we started. . . . And an enormous debt to boot!”
  Henry Morgenthau Jr
  secretary of the Treasury to President Franklin D. Roosevelt.

 6. Van de andere kant: in deze onze tijd zetten we mensen op de maan, voeren we complexe medische operaties uit, kunnen we een huis uitgraven en verplaatsen, 3D-printen, de wereld informatietechnisch aan elkaar knopen, vliegen, noem maar op. Dan lijkt het me toch geen onoverkomelijk iets om alle werkzoekenden aan een baan te helpen. Inventariseren, wat er nodig is, kantoor of fabriek opzetten, directie erin, chefjes en mensen tegen een fatsoenlijk loon (een, waarvan je zelfstandig kunt leven) aan een baan tot zijn pensioen helpen.

  Johnny [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Vilseledd [7]:
  Als mensen niet continue onzeker gemaakt zouden worden zouden ze net iets te veel vrijheid proeven en de overheid zo de noordzee in duwen. Dus hou ze kort, hou ze bang, hou ze ongezond, dreig met wat je maar bedenken kan, neem ze hun geld af. Het zijn de miezerige christelijk-achtige nette heertje in nettte pakjes met nette nietszeggende taal die de echte vies-vies-vies-vuile teringpeuken zijn. Zo, dat was no maar een understatment.

 8. Waarom willen werkgevers geen personeel? DAT zou de vraag moeten zijn die de plucheplakkers moeten stellen. Als je daar dan eerlijke antwoorden op gaat geven en die gaat toepassen op te vormen beleid zou het wel eens heel verrassend zijn hoe snel er weer banen beschikbaar komen.

  Door de huidige wet- en regelgeving is er geen werkgever meer die personeel in (vaste) dienst neemt. Daar waar personeel vroeger werd gezien als het belangrijkste bedrijfskapitaal, zo wordt er nu gekeken naar de enorme risico’s die je loopt als ondernemer wanneer je personeel aanstelt.
  De regels ten aanzien van ziekte, van ontslag, ja zelfs de verplichting om mensen van werk naar werk te begeleiden werkt verlammend op de werkgelegenheid.

  Bonne Rook [18] reageerde op deze reactie.

 9. @Vilseledd [6]:
  Wel, iemand zei ooit: “Als er geen goederen de grens over gaan, doen militairen dat”. In die context valt er nog wat voor te zeggen: als je geen stuiver hebt om je reet te krabben, je regering wordt geboycot door Het Westen en je gezin heeft honger, dan ga je vanzelf wel dingen doen die het daglicht niet kunnen verdragen om toch je primaire levensbehoeften te vervullen.

  @de rest
  Het Grote Anti Werkloosheids Plan van de overheid bestaat vooral uit het smijten met geld. Ze kunnen zelf immers niets, maar willen wel goede sier kunnen maken met bedragen en geholpen werklozen. Dan krijg je de absurde situatie dat reïntegratiebureautjes 10.000 euro krijgen voor elke werkloze die ze een cursusje geven en kunnen plaatsen als vakkenvuller. Gebeurde een jaar of zes geleden écht en zal nu ook nog steeds plaatsvinden.

  Bonne Rook [19] reageerde op deze reactie.

 10. Tja het Rijk en Gemeenten en het UWV doen helemaal niets. Zij slurpen enorme subsidies op en verdelen dat onderling met re-integratie bureaus. Die re-integratiebureaus schoten als paddenstoelen uit de grond en profiteren ook van die subsidies. Zelfs vanuit de EU worden er subsidies gegeven voor scholing aan die werkelozen. Paar jaar terug werd er voor een afgekeurde WAO’er en mensen in de bijstand (Want die kunnen ook afgekeurd zijn) gigantische subsidie bedragen geleverd tot wel 35.000 euro per afgekeurde per jaar.

  De re-integratiebureaus Lieten die mensen opnieuw keuren door hun eigen ingehuurde nep artsen en de afgekeurde werd meteen weer voor 100 procent goed gekeurd. Zo konden de Gemeenten die mensen aan de slavenarbeid zetten in de bekende plantsoenendiensten en hun diverse werkvoorzieningen.

  Soms werd er een cursus gegeven, zoals ik dat heb gedaan. Een cursus wat veel beloofde en dat we zelfs het Europees Computer Rijbewijs konden gaan halen. Nou staat dat computer rijbewijs uit 14 modulen en wij moesten dat in 20 weken gaan halen. De cursus zelf bevatte 4 dagdelen in de week, waarvan we maar 2 keer anderhalf uur computerles zouden hebben. De computer leraar vertelde ons dat we dat wel konden vergeten en dat als we erg snel zouden zijn misschien twee modulen konden halen. Maar ze had het lesmateriaal niet.

  Verder werd er nog Nederlands gegeven aan ons. We moesten eerst een test maken en twee van onze groep hadden die test glansrijk gemaakt zonder fouten waaronder ik. De leraar vond het niet nodig dat we het Nederlands zouden volgen en dat we maar iets anders met die tijd moesten gaan doen. Want zij kon ons niets meer leren gezien de rest van het niveau van de groep. Toen we vroegen of we die uren extra op de computer wilden gaan doen, werd er gezegd dat dat niet kon. Want er waren andere cursisten op die pc’s aan het werk.

  Eigenlijk had ik er niets te zoeken qua leren en ben dus gestopt. Dat gaf weer heibel met mijn uitkering. Maar had een goeie arts en die heeft me geholpen en samen besloten we om de Gemeente voor de rechter te trekken. In eens werd het verhaal toen heel anders. Want ik was wel goedgekeurd door dat re-integratiebureau maar die hadden bij mijn reguliere artsen helemaal geen gegevens opgevraagd.

  Kortom Ze geven flut-cursussen , keuren mensen van 100 procent afgekeurd weer goed en alleen maar door subsidies aan te kunnen vragen. Echt werk voor je zoeken doen ze niet. En al die re-integratiebureaus pikken een lekker graantje mee.

  peter [15] reageerde op deze reactie.

 11. Tegenwoordig lees je ook veel dat werkelozen veel op verplichte sollicitatie cursussen moeten. Onderscheid tussen jan met geen opleiding en een hoog opgeleide niet wordt gemaakt. Lariekoek dus. Het is zuiver subsidie binnen halen over de rug van elke werkeloze. Trouwens het is natuurlijk van de zotte dat iemand hoog of laag met een werkervaring niet zou weten hoe je een sollicitatiebrief zou moeten schrijven.

 12. Banenplannen is een fout woord. Het zijn bezighoud plannen, de betrokken patienten leren er ook niets anders dat als ze maar naar de ruif gaan dan zal de overheid zorg voor hun dragen. Dit heeft niets met een baan en al helemaal niets met werken van doen.
  Nu is werken in NL ook eigenlijk helemaal iets achterlijks dat doen alleen uitbuiters.

  Yourke [14] reageerde op deze reactie.

 13. @WijRos [13]: ik denk dat u deels gelijk heeft. Het probleem is/wordt dat mensen niet meer nodig zijn. robots repareren robots en mensen zijn niet meer nodig, de overheid weet dat en zal mensen bezig proberen te houden totdat we gewend zijn aan het nieuwe normaal. https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU

  we moeten goed kijken naar wat voor toekomst we willen en snel actie ondernemen. het gaat niet alleen maar over “lage” banen, maar ook over gespecialeerde banen (chirurg etc) een robotcomputer kan 1000000 keer sneller denken dan een mens. de synapsen van een mens werkt ongeveer 1 voetbalveld per 1 seconde, een robot computer de snelheid van het licht. wetenschap is altijd eerst in handen van de overheid, leger inlichtingsdiensten etc.

  mario [17] reageerde op deze reactie.

 14. @L: er staat geen banenmachine op een zolder van het Binnenhof. De politiek gaat NIET over banen maar over de collectieve sector.
  Nee, da’s niet mijn wetenschap.
  Van wie dan wel?
  http://tinyurl.com/n55d5zr

Comments are closed.