In Nederland is het eens redelijk functionerende zorgstelsel vervangen door ObamaCare-review-boardeen corpo-bureaucratisch moloch dat daalt in kwaliteit en stijgt qua kosten. Ook in de VS volgt men hetzelfde pad met Obama(don’t)Care.  Hoog tijd dus om deze voortvarende aanpak internationaal uit te rollen. Onlangs gingen er in Genève de Trade in Services Agreement (TiSA) onderhandelingen van start.

De 23 deelnemende landen (waaronder de EU, VS, Australië, Taiwan, Japan, Mexico e.a.) praten daar over ‘uitgebreide hervormingen in het publieke gezondheidsstelsel wereldwijd’. Volgens een uitgelekt document is er een voorstel om een vorm van offshore gezondheidszorg te ontwikkelen om medisch toerisme te bevorderen.

Het naar buiten gebrachte idee achter TiSA is dat de diensten in de gezondheidszorg efficiënter en marktgerichter moeten werken. Tegelijkertijd houden de overheden volledige controle en breiden die zelfs uit. Dat gaat dus de vertrouwde kant op van nepkapitalisme. De illusie van ‘marktwerking’ en in de praktijk nog meer overheidsmacht middels een beperkt aantal marktspelers.

Het rapport schetst een beeld alsof men op zoek is naar meer vrijheid voor de patiënt via privatisering. Maar het tegendeel wordt nagestreefd in een sector doorspekt met regelgeving. Het opofferen van nationale soevereiniteit plus lokale mogelijkheden voor centralisatie leidt niet tot meer welvaart en welzijn voor de mensen. De EU is hier het voorbeeld; een collectief dat door centralisatie de zwakste schakel in de wereldeconomie geworden is.

Zoals met alle hervormingen en moderniseringen weet u welke kant dit opgaat: de doodlopende weg van corporatisme en bureaucratie. De onzalige kongsi tussen een handvol multinationals en de staat met de burgers als melk- en belastingvee. Het centraal organiseren van gezondheidszorg (of wat dan ook) werkt niet, heeft nooit gewerkt en zal nooit werken.

Voor een verhoogde efficiëntie in de gezondheidszorg en lagere kosten moeten we naar decentralisatie en minder overheid. Simpelweg: de patiënt beschikt over geld (dat niet afgenomen wordt direct of indirect door de staat) en koopt zelf zijn zorg zo goed mogelijk in waarbij hij een zo groot mogelijke keus heeft. Dat geeft resultaat, in welvaart, in welzijn, in ontwikkeling van de zorg en bovenal voor het gezonde gevoel van onafhankelijkheid.

 

5 REACTIES

 1. Als een overheidssysteem lokaal niet werkt, moet het landelijk uitgerold worden. Als het dan nog niet werkt moet het op EU niveau geregeld worden en als dat ook niet werkt, moet het dus internationaal geregeld worden.
  Ondertussen een prachtige carrière voor lokale experts, die naar het landelijke-, EU- en het internationale front mogen. Cynisch: naar mate het eerste systeem niet werkt, zijn er meer mogelijkheden om hoger op te komen!

 2. Laatste stuiptrekkingen van Rome. Het rijk zal vallen, de vraag is alleen wanneer.
  Eigenlijk houden wij het rijk in stand door een rem op haar veranderingen te zetten. Indien we echt het systeem om zeep willen helpen, zullen we er met 110% aan mee moeten werken.
  Zo verkorten we haar levensduur aanzienlijk.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. Medisch toerisme is juist prima! Het is bevorderlijk voor concurrentie. Eigenlijk zou je gedekt horen te zijn voor wat je zelf wilt, en niet voor een of ander voorgeschoteld pakket wat alleen gaat over hetgene wat Nederland te bieden heeft (of niet). Als iemand in het buitenland mij voor de helft een kunstgebit kan bezorgen (goedschiks welteverstaan) dan zou dat juist OK moeten zijn voor verzekeraars, als het puur om het rekensommetje gaat, lijkt mij. Als dat mijn wens als klant voorziet, én een verzekeraar minder geld kost, dan is niets daar op tegen. Als men dus over zo’n systeem praat, dan heeft dat mijn goedkeuring.

  Seneca [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Pteranodon [4]: Dit is exact hoe het spelletje gespeeld wordt, dank voor je reactie ! De zorg in Nederland zou door marktwerking goedkoper, beter en klantvriendelijker worden. Het resultaat mag duidelijk zijn. Met het medisch toerisme gaat het – in de handen van de TiSA leden – precies hetzelfde. Overigens doet Turkije al aan medisch toerisme sinds een jaar of tien. Niets mis mee maar hier wordt het misbruikt om een andere uitslag te krijgen.

Comments are closed.