7 REACTIES

 1. @peter [1]:
  nog genoeg, want het politieke systeem trekt zich niets aan van de onthouding bij het stemmen van enkelen op dit forum

  waarom zouden ze ook, alle 150 of 75 zetels worden toch gevuld
  en waarom is dat eigenlijk, zou een mooie opmaat zijn als het percentage dat niet stemt ook met lege zetels in de kamers worden vertegenwoordigd

  en dan wordt ook over degene die niet stemmen geregeerd, desnoods met uitvoering van de toegeeigende machten

  Kortom : wat is nu echt het alternatief? Het wordt in de video niet benoemd. Dat ik niet moet bedelen snap ik nu wel. Maar hoe verder? Vertrouwen op de mensen? Dacht het niet. Teveel meegemaakt van de ware aard van de mens. Enkel te beteugelen met macht, bv in werkgever/werknemer relatie of bij het stelen door fysiek sterkeren (of door groepen kwaadwillenden). Wie komt mij dan te hulp? Het toeval, pre-emptief?

  Wat is het alternatief?

  peter [3] reageerde op deze reactie.

 2. @peter [3]:
  Nee. Mijn vraag betreft een blik op het einddoel in de vorm van een opzet die zou kunnen werken. Niet het herhalen van uitleg.

  In algemene termen: na educatie dat er een probleem is (en dat weten we nu wel op dit forum) een mogelijke oplossing aangeven. De verstandige luisteraar zal hier naar vragen. Wat is ons antwoord? Het uitblijven van een antwoord zal onmiddellijk vragen of hoon oproepen.

  Seneca [5] reageerde op deze reactie.
  peter [6] reageerde op deze reactie.

 3. @js mill [4]: Het libertarisme biedt geen panklare oplossing voor ieder zijn of haar probleem zoals anderen stromingen wel ‘aanbieden’ (ten koste van anderen). Het stoelt juist op eigen initiatief en verantwoordelijkheid. Een paar steekwoorden: een zo groot mogelijke persoonlijke en economische vrijheid, non-agressie-principe, onafhankelijkheid en technologische vooruitgang, persoonlijke ontwikkeling plus leven en laten leven. Zodra ‘iemand’ voor een ander wat moet organiseren, zit je voor je het weet in een collectivistische dwangmatrix zoals nu het geval is.

 4. @js mill [4]: Wat ik begrijp na bestudering van vele filosofieen is dat er geen is die je vrij gaat maken…steeds weer zal er 1 gaan overheersen en de ander proberen te dwingen…mijn inzicht is kleine stads/dorp verbindingen waarin men elkaar kent en iets voor elkaar over heeft zonder dat daar op gewezen word (dwang,drang) los komen uit economisch denken en het leven op de eerste plaats laten komen, technologische vernieuwingen die ons alle ten goede laten komen…en heel belangrijk..veel…heel veel onafhankelijke munten die door de mensen zelf beheerd en uit gegeven word. Geen democratie meer=verdeel en heers….terug naar met elkaar overleggen in het klein…tja is niet veel maar een begin….NAP!

  js mill [7] reageerde op deze reactie.

 5. @peter [6]:
  Beste Seneca en Peter,

  Dank voor de duiding dat er geen panklare oplossing is. Dat werd me al een tijd geleden duidelijk. Toch meen ik dat puur libertarische uitgangspunten niet door iedereen gedragen kunnen worden, bv omdat een groep mensen een stricte ideologie aanhangt die andersdenkenden wil onderwerpen. Wat rest dan een individu anders dan om zich via een collectief te verweren? En daarmee geen zuivere NAP zal aanhangen, omdat het collectief dat niet doet.
  Daarnaast zijn er ook zwakkeren in de samenleving die niet de eigen verantwoordelijkheid van een libertarier zullen kunnen dragen. Daarvoor zo lijkt me zal toch iets georganiseerd moeten worden. Zo’n organisatie zal een vorm van collectivistische dwangmatrix introduceren. Maar heiligt het doel de middelen dan niet, bv in het geval ve verstandelijk gehandicapte, die mogelijk anders aan zijn lot wordt overgelaten?

Comments are closed.