China en Rusland hebben de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) aiib-logoopgezet. Officiële oprichting: 31 maart in Almaty, Kazachstan. Deze investeringsbank wordt als een rivaliserende organisatie voor de WereldBank, het IMF en de Asia Development Bank gezien. Deze drie organisaties worden gedomineerd door de VS, Europa en Japan. Hoe zit dat met de AIIB ?

Lou Jiwei, China’s Minister van Financiën, ziet dat anders en noemt de AIIB een aanvulling naast de gevestigde internationale leensystemen. Daarnaast geeft het China meer globale verantwoordelijkheid en Azië in zijn geheel een eigen instrument.

21 landen waaronder China, India en Singapore tekenden een Memorandum of Understanding (MOU) vorig jaar oktober in Peking om de financiële structuur in Azië te verbeteren. De steun voor de AIIB groeit want ook Frankrijk, Duitsland, Italië en Engeland tekenden onlangs. Mogelijk doet Australië en Nieuw-Zeeland ook mee voor 31 maart. De VS ziet dit tandenknarsend aan.

Lou Jiwei meldde dat hoewel de deadline voor de oprichtingsdeelneming 31 maart 2015 is, andere landen zich na die datum bij de bank kunnen voegen als normale leden. De AIIB werkt met de ervaring van bestaande banken en heeft een drievoudige organisatiestructuur met o.a. een Raad van Bestuur.

Het geopolitieke belang werd gelijk duidelijk door de negatieve Amerikaanse reactie toen het Verenigd Koninkrijk deze week aankondigde mee te doen met de AIIB. China en Rusland hebben handig de VS uitgespeeld door zowel landen uit de NAVO als de Amerikaanse Pacific allianties bij zich te halen.

De opbouw naar de vorming van de AIIB is als volgt verlopen:

• In 2002 starten China en Rusland formeel met de oprichting van de Shanghai Cooperation Organisation, een economisch blok dat tegenwoordig circa 35 % van de wereldbevolking omvat. Dit wordt meer dan 50% wanneer India, Mongolië, Pakistan, Iran en Afghanistan deelnemen – wat ze van plan zijn. Rusland heeft de grondstoffen en China de productiecapaciteit om daarmee de grootste markt ter wereld te worden.

• In oktober 2013 ging George Osborne (UK, Min.v.Financiën) naar Peking omdat China wilde dat Londen de basis werd voor Renminbi gerelateerde financiële instrumenten. Engeland heeft eerder de eerste Renminbi staatsobligaties uitgebracht dus de betrekkingen zijn prima op dat punt. De Renminbi is nu onderweg om een volwassen internationale munt te worden.

• De oprichting van deze infrastructuur bank, de AIIB, zorgt voor fondsen die de snelle ontwikkeling van wegen, spoorwegen, electriciteit en electronische communicatie in Azië mogelijk maken. Hierdoor krijgt de economische ontwikkeling een flinke push. Het beginkapitaal wordt 50 miljard dollar dat in een later stadium omhoog gaat naar 100 miljard. Fondstechnisch gezien kan de AIIB het equivalent van biljoenen dollars in kas krijgen.

De landen die meedoen met de AIIB realiseren zich dat ze toegang krijgen tot wat de grootste interne markt ter wereld gaat worden. De VS wordt opzij gezet en de Amerikaanse bondgenoten in Zuid Oost Azië en Europa gaan door de grote commerciële belangen in zee met China en Rusland.

De oprichting van de AIIB is wat dat betreft een meesterzet. Nu moeten China en Rusland komen met een doordacht plan om hun valuta snel tot een wereldalternatief voor de dollar te maken. Bekend is de rol die goud in dit verhaal speelt waar China in de afgelopen jaren veel van heeft opgekocht.

Naast de AIIB heeft China ook de leiding van het project voor de New Development Bank (NDB).  een bank waarvan de BRICS landen deel gaan uitmaken met standplaats Shanghai.

Azië kan op die manier de economische grootmacht worden waar Japan en Europa economisch voortmodderen en de VS zucht onder een ondraagbare schuldenlast.

6 REACTIES

 1. Deze ontwikkeling is al een tijdje aan de gang en Amerika wordt behoorlijk met de rug tegen de muur gezet. De dollar/USA is al jaren failliet (meer dan 18 biljoen dollar schuld) en toch blijft met met QE honderden miljarden per jaar bijdrukken. Alles met het idee: “De dollar is toch de wereldreservemunt, dus wie maakt ons wat”. Nu begint men wereldwijd toch behoorlijk tegen te sputteren en het zal niet lang meer duren voordat de dollar/USA volledig instort. Dit levert twee scenario’s op: 1. WOIII of 2. De invoering van een nieuwe munt / economisch systeem. Ik vermoed dat de oorlogszucht van de USA alles op alles gaat zetten om scenario 1 uit te voeren, waarbij ik hoop dat ze door de rest van de wereld op hun plek worden gezet.
  Spannende tijden!!

 2. Dit is het loon van de arrogantie. Jammer voor de gewone en doorgaans vriendelijke amerikaan in the streets, ze hebben meestal geen notie van wat er in hun eigen land speelt laat staan in de rest van de wereld.
  The house of representatives heeft net goedkeuring gegeven aan het leveren van zwaar wapentuig aan Ukraine. De voorbereiding tot WOIII gaat door. Een kat in het nauw………

 3. OORLOG IS GEEN OPLOSSING MAAR VERNIETIGING, VAN
  ALLES WAAR VOOR WIJ NU ONS BEST DOEN!!!!

  De zaken op een intelligente manier aanpakken wel!!!

  Het probleem is, wie kan je daar op aanspreken.
  De één weet het nog beter, dan de ander!

  SAMEN WERKEN DAT IS DE ENIGE JUISTE HOUDING
  OM TOT EEN AANVAARDBARE, SITUATIE TE GERAKEN!!!

Comments are closed.