democracy-freedom-for-your-own-dictators ZONDER PLAATJEGale Boetticher: De VVD, PvdA, PVV en GroenLinks hebben gisteren de verkiezingen voor de Provinciale Staten verloren. Vooral de sociaal-democraten gingen hard achteruit, met bijna een halvering van het aantal stemmen. Toch is de PvdA niet de grootste verliezer; dat bent u.

Zoals bij iedere verkiezingen gaan sommige partijen er wat op achteruit en andere winnen weer een paar zeteltjes. Een paar jaar geleden was het CDA nog één van de grote verliezers, nu horen zij juist bij de winnaars. Voor de VVD geldt het omgekeerde. Maar verandert er ook echt iets?

Het antwoord op die vraag is uiteraard negatief. Er zullen wat regeltjes veranderen, nieuwe politici verschijnen op het toneel en er komt weer wat nieuwe symboolpolitiek, maar verder blijft alles hetzelfde. Vrijwel alle partijen zijn nagenoeg hetzelfde.

Ze zijn het erover eens dat de overheid recht heeft op zeker de helft van uw inkomen, dat zij mensen die niemand kwaad doen mag laten arresteren in naam van het algemeen belang en dat zij zal blijven bestaan om te dicteren hoe uw leven eruitziet. Ook zal de Europese centralisatie gewoon doorgaan.

Het enige wat de verkiezingen van gisteren dan ook echt bereikt hebben is dat de politieke elite onterecht weer de legitimiteit kan claimen om te blijven regeren. Met de steun van de bevolking kunnen zij doorgaan met wat ze al heel lang doen: heersen.

Wat is dan de oplossing om echt meer vrijheid te bereiken? Hoe kunnen we mensen uit hun ketenen bevrijden en zorgen dat niemand meer hun inkomen afpakt, dat niemand meer bepaalt wat goed voor hen is en dat niemand hen meer als melkvee behandelt?

Een gewelddadige revolutie om het systeem omver te werpen is geen goed plan. De geschiedenis wijst uit dat zoiets zelden tot meer vrijheid leidt. Vooral bloedvergieten en het in gevaar brengen van onze veiligheid is dan het resultaat.

Wat we veel beter kunnen doen om meer vrijheid te bereiken is doorgaan met mensen te onderwijzen. Schrijf artikelen, praat met mensen en leg uit dat alleen de vrije markt ons meer welvaart en vrijheid kan brengen, en juist niet de overheid. Vertel dat het niet nodig is dat we ieder jaar weer de helft van ons inkomen af moeten staan voor een goed functionerende samenleving.

De verkiezingen voor de Provinciale Staten waren winst voor de politieke elite, voor de status quo en voor alle gevestigde belangen. Ze waren verlies voor iedereen die naar meer vrijheid streeft. Als we echter doorgaan met het delegitimeren van de overheid dan komt er een dag dat wij zullen winnen, en dat de hele club in Den Haag naar huis kan.

Gale Boetticher

7 REACTIES

 1. Goed stuk. Educatie is voor vrijheidstrevers een goede, veilige en nuttige weg.
  Is daar meer mee te doen? Is er een systeem denkbaar om dit (nog) beter te organiseren? Naar resultaten toe te werken?

  Parallel daaraan wegen zoeken om taken en bevoegdheden bij de overheid weg te halen. En zeker uitbreiding van taken voorkomen.
  Zo lees ik gisteren dat de Amsterdamse overheid 300 watertappunten in de stad gaat bouwen en beheren! Om het waterdrinken te bevorderen.
  Moet dat nu echt door de overheid?

 2. Door te stemmen legitimeer je het systeem en geef je je eigen beslissingsrecht aan een politicus.
  Daarmee legitimeer je de ondergeschiktheid aan de EU, het bombarderen in Irak en andere militaire interventies over de wereld, belastingen, enz. enz.
  De overheid houdt en vermeerdert haar macht.

  Dit is allemaal tegen libertariers!

  Harrie Custers [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [2]: Tegen Libertariers? Het is gewoon tegen de menselijkheid. Onmenselijk.

  Ik las gisteren weer een stukje over de Frankfurterschule. De verbazing dat de voorspelling van Marx niet uitkwam (ook de arbeiders in de rijke landen zullen voor de sociale revolutie kiezen. Not), omzetten naar een nieuwe strategie: het overnemen van de instituties. En dat laatste is gelukt. Ambtenaren, politici, medewerkers van universiteiten, scholen etc. zijn merendeels “links, socialistisch en in ieder geval collectivistisch” gekleurd. Zij delen het geloof in een overheid als bewaker van het algemeen lees hùn belang.
  Zij hebben hier offers voor gebracht, want het is een strategie van de lange adem. Maar het is dus wel succesvol gebleken.

 4. Weet niet of het wel even over winning van de huidige politieke /elite was. Uiteindelijk was de opkomst 47%, dus de minderheid!
  Als ze echt zo democratisch waren, is het dus eigenlijk weg gestemd. Daarom moeten we doorgaan met mensen wijzen op hun verantwoordelijkheid en dat er steeds meer mensen niet stemmen!
  Als straks (bijna) niemand meer stemt en dus niet het systeem legitimeert, zal het uiteindelijk toch opgeheven worden en kunnen we naar een samenleving waar elk individue zichzelf regeert.
  In goed overleg kunnen we zaken in het belang van individuwen samen regelen. De personen die we hiervoor aanwijzen moeten dan op vrijwillige en onbezoldigd de zaken regelen. Politicus moet sowieso geen beroep zijn!

 5. Helaas hebben de partijen die dit vreselijke systeem instant houden weer gewonnen met deze verkiezing.
  De PVDA is dan inderdaad bijna gehalveerd maar daar in tegen is D-66 die Nederland in de uitverkoop doet aan de EU verdubbeld,aangevuld met het CDA gaat dit afbraak beleid vrolijk verder.
  Blijkbaar geloofd een te grote meerderheid van Nederland in deze politiek.
  Met als gevolg,nog meer belastingen,de verdere afbraak van het sociale systeem,de veramerikanisering van de maatschappij waarin je het of heel goed hebt of alles verliest.
  En een vreselijk EU parlement van geld verslindende ambtenaartjes die gewoon volledig de dienst van miljoenen Europeanen gaan uitmaken waarin de bevolking niets meer te zeggen heeft.
  Dat het grootste gedeelte van Nederland dit beleid wil heb ik mij maar bij neergelegd !
  Want zolang zij op deze politiek blijven stemmen verandert er toch niets en woord Nederland verder afgebroken en worden we steeds meer de slaven van de EU politiek en de groepering die boven de politiek staat en de touwtjes in hadden hebben.

  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Fred [5]:
  Dat het grootste gedeelte van Nederland dit beleid wil heb ik mij maar bij neergelegd ! ”

  Oh, Fred, ga toch niet aan hun voeten liggen!!
  Blijf trouw aan jezelf en blijf wegen (weggetjes) zoeken om alternatieven te ontwikkelen.

  Liever strijdend ten onder dan toegeven aan het kwaad.
  Ende despereert niet !!

 7. Het systeem zit slim in elkaar: de machthebbers houden de macht. Pech als je tot de underdogs behoort, blaffen helpt niet. NIET!

Comments are closed.