443px-Remarque_All_Quiet_NL_9e_druk_aDe verkiezingen zijn geweest. Mooi, denk ik dan. Libertariërs kunnen weer dat gaan doen waarmee momenteel het grootste rendement te halen is: het publiek voorlichten over wat er werkelijk aan de hand is.

We worden immers iedere dag overstroomd met clichéverhalen van vertegenwoordigers van de gevestigde politieke en bestuurlijke orde die gewoon niet waar zijn.

Zoals wijlen Ronald Reagan ooit eens famously zei: ‘The trouble with our Liberal friends is not that they are ignorant, it’s just that they know so much that isn’t so.’ Daar hoeven we niets aan toe te voegen.

Nu het stof van het verkiezingsgevecht is opgetrokken kunnen we twee majeure issues onderscheiden: in het binnenland zien we een coalitie die haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijt is, terwijl de politiek leider van een van de coalitiepartijen politiek gezien reeds overleden is, ook al zit (of staat) hij er nog. In het buitenland zien we het staatsbankroet van Griekenland naderen, hetgeen betekent dat de Eurozone voor het eerst in haar geschiedenis op de proef wordt gesteld.

Als de huidige coalitie iets meer wil dan alleen maar de rit uitzitten, zal het D66 en het CDA moeten paaien. Samen met deze partijen is er weer een meerderheid in de Senaat. De partijen die de rol van uitdagers van de gevestigde orde vervullen, de SP, de PVV – en uiteraard de LP – staan buitenspel.

Ben benieuwd hoe Mark Rutte dat bij Alexander ‘wegkijker’ Pechtold aan gaat pakken na zijn stoere taal over jihadisten.

Het aanstaande failliet van Griekenland kon weleens extra druk op de ketel gaan zetten, al is het maar vanwege de onvermijdelijke afschrijving van de vorderingen op dat land. Wordt het toch weer belastingen verhogen en bezuinigen, net als de afgelopen twee jaar.

Kortom, van het Haagse front geen nieuws, ook al sneuvelt er iedere dag een stukje toekomst.

Paul Verhaegh

7 REACTIES

 1. “. . . . ook al sneuvelt er iedere dag een stukje toekomst…”
  Mooi gezegd! Het betekent ook dat dit gesneuvelde stukje dan “heden” wordt.
  En in dat nieuwe heden zijn er ook weer nieuwe kansen.
  Libertariers kunnen die kansen pakken, en ” iets” doen!

 2. Iemand schreef hier “stemmen staat net iets boven bidden” en zo is het. Ineens verschenen er paginagrote interviews van lachende politici. “’s Ochtends voer ik mijn varkens in pak en rij daarna direct door naar de vergadering” (Dijselbloem). Nu hebben ze de buit binnen en terug naar de orde van de dag. Dat circus is gelukkig achter de rug.

  Dat de LP langzaamaan steeds serieuzer wordt is hoopgevend. Dat ze nog niet in de buurt van een zetel zijn is niet zo van belang. LP stemmen is voor mij meer een statement dan een serieuze poging om het beleid te veranderen.

  Een eenmaal overtuigd libertarier zal niet zeggen “ach, ik heb me vergist, eigenlijk ben ik toch meer VVD/PVV/SP oid”. Mijn stelling is “eenmaal libertarier, altijd libertarier”. Ik voorzie voor de libertarische beweging dan ook een gestage maar zekere groei.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Prepperoni [2]:
  “”. Mijn stelling is “eenmaal libertarier, altijd libertarier”.

  Niet alleen jouw stelling!!
  Het is een soort logica. Als je eenmaal de feiten goed begrepen hebt, zul je daar niet meer van afwijken!!

 4. Het is inderdaad nog niet de tijd voor libertarisme. De volgende generatie zal misschien de volle wasdom meemaken. Ik merk op de basisschool dat kinderen aan alle kanten geconditioneerd worden om slaafs te zijn en niemand die het inziet of zich daartegen verzet. Echter, zojuist heb ik vernomen dat ik dit jaar niet de enige ouder meer ben die een dagvullende tandartsafspraak voor de kinderen heeft gepland op Koningsdag(24 April). Op de dag van de heerser gedragen wij ons als soeverein burger. En dat voelt heerlijk! Tenzij we gaatjes hebben natuurlijk.

 5. “Onbekend maakt onbemind” geldt zeker voor het libertarisme (in brede zin).
  Zit er een handige reclame- of PR-expert onder de lezers die wat (low budget) tips wil geven? Want een betere communicatie en -presentatie zal zeker meer mensen overtuigen.

  Mensen hebben in het algemeen een hekel aan verandering en het onbekende. Zelfs als het aantrekkelijk over komt. Dat is een barriere die moet worden neergehaald. Een interessant voorbeeld daarvan is de VVD. In de peilingen deed men het slecht maar in het stemhokje viel dat weer reuze mee.

  opt-out [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Naam * [5]: Mensen in mijn directe omgeving zijn niet onbekend met de Libertarische Partij maar zullen er nooit op stemmen. Dit omdat ze het te ideologisch vinden overkomen. Op mijn vraag of ze wel op de Partij van de Slavernij zouden stemmen was het antwoord unaniem ‘ja’ terwijl ze geen idee hadden wat het was. Met proteststemmen kan je dus een eind komen, wellicht wel een zeteltje. Lijstverbinding LP en PvdS lijkt me een goede zet voor de volgende verkiezingen:)

  Naam * [7] reageerde op deze reactie.

 7. @opt-out [6]:
  “Libertarisch” klinkt te academisch en te elitair. Dat signaleer ik in mijn eigen omgeving al is dat niet bij iedereen.

  Mocht iemand geld teveel hebben is een daadwerkelijke lancering van de Partij voor de Slavernij inderdaad een leuk experiment. De gemiddelde PVDA/VVD/CDA/D66/GL/PVV/SP/SGP/CU-er lijkt toch niet al te veel om vrijheid te geven, dus het heeft potentieel. Opperdienaar kom er maar in…

Comments are closed.