Ayn Rand complimenteerde Amerikanen omdat die de term “To make money” hebben bedacht. Dit houdt in dat men begreep (toen!!!) dat geld geen statische hoeveelheid is, maar verkregen kan worden door iets van waarde te produceren.

.ayn rand make money

Door te produceren wordt de totale “koek”  groter en kan men meer consumeren. Er komt meer welvaart. 
De gedachten dat in totaal meer welvaart komt door geld te stelen, erven, verdelen of drukken en dergelijke handelingen is onjuist. Al kan een enkele persoon of groep door dergelijke processen zelf wel meer welvaart verkrijgen, het gaat dan altijd ten koste van een ander, die dan minder heeft.

Dat geldt ook voor het belastinggeld.
De staat pakt geld (welvaart) van de belastingbetalers die daardoor minder hebben. Dat de staat dit doet met (bedreiging van ) geweld, verergert dit proces nog extra.

Eveneens ontstaat door het bijdrukken euro’s door overheden en (centrale) banken ook geen nieuwe welvaart. Al kan door dit( valse) geld mogelijk een tijdelijke stimulatie van de economie optreden.Tegelijkertijd veroorzaken deze nieuwe euro’s, waar geen waardes tegenover staan, een waardevermindering van de bestaande euro’s, en daarmee ook van die nieuwe zelf.
Zie bvb de waardedaling van een dollar vanaf 1900 tot nu:
Grafiek dollar 100jr.De dollar van toen heeft nu nog maar dezelfde waarde koopkracht) als toen 5 cent.

Honderd jaar geleden kon je voor $ 35 een troy ounce kopen. Nu moet je voor datzelfde stukje goud $ 1200 betalen.

Het lijkt daarom prachtig als ene meneer Draghi van de ECB even € 1.400.000.000.000 in zijn computer intypt, maar het zal duidelijk zijn dat hij daarmee niet een nieuwe  waarde creëert die even groot is als de huidige € 1.400 Miljard.

Ook zal het duidelijk zijn dat door al dat gezwendel (wereldwijd) een steeds groter gevaar komt van een crash. En dat punt komt steeds dichterbij.

5 REACTIES

 1. @Armonicus [2]:

  het basisinkomen is geen investering. Het is ook geen uitkering, of salaris.
  Het is gratis geld zonder tegenprestatie of voorwaarde.
  Hopen op een groeiende welvaart hierdoor, geeft hoop voor Afrika, waar we straks misschien iedere maand met vliegtuigen geld droppen.

 2. Sta geheel achter de filosofie van Ayn Rand. Het voorbeeld van 5 cent in 1900 en waar je nu 1 dollar voor betaald is erg betrekkelijk. Je zou haast gaan denken dat er negatief geproduceerd is. Er is natuurlijk gigantisch geproduceert sinds 1900. We hebben nu allemaal een auto, huis, enz. Vergeleken met 1900 zijn we nu schatrijk. Helaas hebben regeringen en niets producerende organisaties enz. (zg. parasieten) veel van die rijkdom verkwanseld en om dat te compenseren veel geld in de markt gegooid en dus de waarde (papiergeld) is daardoor verminderd.
  Of te wel we hadden nog veel rijker kunnen zijn.

 3. Ik had laatst een discussie over belastingen met een collega. Hij vond dat we niet zo moesten klagen want wij hadden het zo goed. Toen zei ik dat hij dan ook niet zo had moeten klagen toen zijn fiets was gestolen, want hij had het immers toch zo goed. Goed genoeg om een nieuwe fiets te kopen. En die arme fietsendief had waarschijnlijk géén geld om er zelf een te kopen. Hij liep vervolgens weg om de discussie te ontlopen.

Comments are closed.