Ware veranderingen in de maatschappij komen via de markt en toegepaste centralisationtechnologische ontwikkeling. Een groeiend aantal van die ontwikkelingen geeft concreet meer macht aan het individu en werkt decentraliserend. Dit past goed bij het libertarisme en het non-agressie-principe dat zo effectiever gepromoot kan worden.

Uiteindelijk draait meer vrijheid om meer macht voor het individu en minder macht voor het centrale systeem. Decentrale en open source systemen als 3D printing, Bitcoins, Ethereum en deeleconomiemogelijkheden als Airbnb, SnappCar en Kickstarter geven daadwerkelijk een vergroting van de persoonlijke macht en daarmee meer vrijheid. Zij brengen – bewust of onbewust – de libertarische waarden van vrijheid, onafhankelijkheid en non-agressie in de praktijk.

Het libertarisme wil een zo groot mogelijke soevereiniteit voor iedere persoon en eerbied voor het non-agressie-principe. Echter de middelen om dat doel te bereiken zijn beperkt. Daarnaast zijn begrippen als ‘vrijheid, kapitalisme en vrije markt’ sterk verwaterd en in sommige gevallen gekaapt. Neem de zorg in Nederland bijvoorbeeld waarbij een corporatistisch bureaucratiemodel gepresenteerd wordt als vrije-marktwerking.

Echter de woorden ‘centraliseren en decentraliseren’ zijn a-politiek. En het libertarisme werkt uitstekend in een gedecentraliseerde samenleving. Bij decentralisatie is er geen monopolist die een ijzeren greep op de markt heeft. Er is meer keus en meer persoonlijke verantwoording. Schending van het NAP in een gedecentraliseerde samenleving is onmogelijk zonder dat er consequenties volgen als reputatieschade, wegblijvende klanten en juridische vergelding.

Met decentralisatie als een nieuwe definitie van vrijheid kan er ook praktisch gewerkt worden aan de opbouw van een vrijheidlievende en gedecentraliseerde samenleving. In plaats van oeverloze discussies met collectivisten het stimuleren en promoten van mensen en bedrijven die peer-to-peer en open source waarmaken bijvoorbeeld.

Als je een hekel hebt aan intellectueel eigendom en patenten, ondersteun en gebruik je open source software. Als je centrale banken haat, ga je niet met een bord lopen protesteren maar je benut Bitcoin. Heb je weinig op met advocaten en tussenpersonen ? Gebruik Ethereum.  Een verder voordeel van het werken met mensen bij decentralisatieprojecten is dat je verschillende politieke standpunten kan hebben zonder dat dit van enige invloed is op het gezamenlijke doel.

Iedere markt waarin de regels van bovenaf worden opgelegd door een centrale autoriteit is geen vrije markt. Door technologie en innovatie worden dit soort markten op hun kop gezet. Daarbij kan de empowerment van de mensen toenemen, afhankelijk natuurlijk van hun acties en initiatieven. Het zou goed zijn om de libertarische boodschap hand-in-hand te laten gaan met deze niet-ideologische praktische aanpak.

 

4 REACTIES

 1. Een mooi Vedisch principe, waarvoor de mensheid, die voor het overgrote deel in schaarste denkt (de politici voorop), nog niet gereed is. Alles is er om niet en in overvloed en dergelijke systemen dragen ertoe bij deze kosmische zee van energie te ontsluiten. Tesla had het al ontdekt met zijn nulpuntenergie, maar moest het met de dood bekopen.

 2. inderdaad mooie ontwikkelingen. nog even en energie wordt ook volledig decentraal opgewekt. hebben we daar ook geen overheid meer voor nodig (netwerkbedrijven, Tennet = 100% overheid)

 3. Inderdaad prachtige ontwikkeling en het is nuttig deze te stimuleren.
  Edoch het zou fijn als meer libertariers of NAPPERS (!) ook nog leren om daarbovenop beter samen te werken met andere libertariers of Nappers.
  Je eigen ding (kunnen) doen is geweldig. Maar laat de kansen van samenwerking niet liggen.

 4. Er is voor de mens maar een weg te gaan,
  in goede harmony met elkaar samen werken.
  En wel op een wijzen dat de aarde waar op wij leven, zomin
  mogelijk word belast!

  Dat zal er toe leiden, dat er voor een ieder genoeg is van
  alles, dat wij nodig hebben.

Comments are closed.