thomas woodsDe kans is groot dat u nog nooit gehoord heeft van de depressie van 1920-1921.

Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog had de centrale bank van de US (de Fed) de geldhoeveelheid aanzienlijk opgeblazen. Toen de Fed eindelijk begon het verhogen van de rente remde de economie sterk af. Tegen het midden van 1920 was de terugval in productie ernstig geworden, 21 procent! De omstandigheden waren erger dan in 1930, het eerste jaar van de Grote Depressie. Maar bijna niemand weet dat. Waarschijnlijk omdat – in tegenstelling tot de Grote Depressie van de jaren 30 – de ellende van korte duur was.

In tegenstelling tot die verschrikkelijke jaren 30 (waarin de overheid besloot omte helpen’) werd de markt toegestaan ??om zichzelf te corrigeren en in een mum van tijd was de economie terug naar het oude productie niveau.

Veel moderne economen die de depressie van 1920-1921 hebben bestudeerd zijn niet in staat geweest om uit te leggen hoe het herstel zo snel kon zijn ondanks dat de overheid en de Fed geen gebruik maakten van de gangbare macro-economische ingrepen zoals verhoogde uitgaven aan publieke werken, hogere overheidstekorten, inflatoir monetair beleid etc.

De Keynesiaanse econoom Robert A. Gordon gaf toe dat:

het regeringsbeleid om de depressie af te wenden was minimaal. De Fed was grotendeels passief …. Ondanks het ontbreken van een stimulerend overheidsbeleid liet het herstel niet lang op zich wachten. “

Vergelijk de Amerikaanse (non) reactie met die van Japan. De Japanse regering introduceerde in 1920 de fundamenten van een planeconomie, met als doel om de prijzen kunstmatig hoog te houden. Econoom Benjamin Anderson: “De grote banken, de industrie en de overheid kwamen bij elkaar, vernietigden de vrije markt, bevroren de daling van de grondstofprijzen, en hielden het Japanse prijsniveau zeven jaar ver boven de wereld marktprijzen “

Gedurende deze jaren kampte Japan met chronische industriële stagnatie en aan het eind, in 1927, had ze een enorme bankencrisis. De VS daarentegen liet de economie met rust om zichzelf aan te passen. Anderson zegt:

we namen onze verliezen en corrigeerden onze financiële structuur, we ondergingen de noodzakelijke depressie en in augustus 1921 konden we weer groeien …. De rally in het bedrijfsleven, de productie en de werkgelegenheid die begon in augustus 1921 was gebaseerd op een drastische sanering van niet kredietwaardige partijen, een drastische vermindering van de kosten van productie en op vrije marktwerking.”

Maw

de regering deed juist NIET waar Keynesiaanse economen sindsdien keer op keer op hebben aangedrongen: overheidinterventie. Maar raadt eens welke economische theorie voornamelijk onderwezen wordt op Staatsuniversiteiten?

Uit het boek ‘Meltdown’ van Tom Woods.

Hijiseenberg

 

3 REACTIES

  1. @Hijseenberg [2]: Friedman kregen we wel aan de EUR. Zo was er een schijndebat: tekorten versus geld printen. M.a.w. op WELKE manier moet de overheid ingrijpen. Dat de overheid gewoon de markt op zijn beloop moet laten was iets wat alzo buiten schot bleef.
    En de eerste variante werd dan als links gezien en de tweede onterecht als rechts maar net zoals met overige topics was het dus een schijndebat links-versus rechts en werd zo de aandacht afgeleid van de fundamentele vraag: individu cq. vrije markt versus overheid(singrijpen).

Comments are closed.