Waar hier de verkrampte roverheid zelfs de hardware voor cannabisteelt Cannabisstrafbaar stelt, zijn in de VS de meeste staten tot legalisering overgegaan. Daarmee komen er ook talloze innovaties los. Niet in de laatste plaats vanuit Silicon Valley en gefinancieerd door durfinvesteerders. De wietmarkt is booming en niet alleen de teelt.

In januari stak investeringsfonds Founders Fund – durfinvesteerders achter Facebook, SpaceX en Airbnb o.a. – 75 miljoen dollar in Privateer en daarmee in de cannabusiness. Dit geld laat drie bedrijven onder de Privateer paraplu stevig groeien: Tilray, een online medische marihuana distributeur uit Canada, Leafly, een Yelp-achtige site voor marihuana beoordelingen en Marley Natural, een New Yorkse startup die in samenwerking met Bob Marley’s familie een assortiment cannabis-gerelateerde producten op de markt brengt.

Sasha Robinson (ex-Juniper Systems en Silicon Graphics) en Mark Williams (ex-Apple) brachten de FireFly uit. Een marihuana high tech vaporizer met een subliem uiterlijk en gebruiksgemak. Gizmodo roemde de FireFly als ‘portable perfection and the best portable vaporizer’. Naast de FireFly en de Spyre van Uptoke is de Pax van Ploom in dit segment marktleider.

Justin Hartfield, een investeerder bij de op cannabis gerichte Ghost Group: ‘Er zijn honderden miljoenen dollars te verdienen in software, hardware en ondersteunende diensten. Alleen al de vaporizing markt is gigantisch’. Voor de jonge techinvesteerders is het de ultieme markt om te verstoren. Vroeger illegaal en het domein van hippies en gangsters.

De Google Maps voor cannabis is er ook: WeedMaps. Dit bedrijf doet een omzet van 30 miljoen per jaar en groeiend. Naast de verkoop, distributie en hulpmiddelen is er ook een specifieke industrie ontstaan rond de teelt en veredeling van cannabis. De Stanley’s Bio Pharma onderneming is een voorbeeld van hoe techniek en wetenschap ieder aspect van de – eens amateuristische – teelt transformeren.

Het kweken van marihuana kost veel energie. Daar bedacht Surna wat op. Zij kwamen met een energie-efficiënt klimaatcontrolesysteem dat gekoeld water gebruikt. Zodoende kunnen ze de planten 40% luchtvochtigheid en de juiste hoge temperatuur geven wat niet haalbaar is in een normale kas. Surna brengt een uitgekiende mix van software en hardware om zodoende de opbrengst te maximaliseren.

Het proces van oogsten en drogen luistert ook nauw. Telers moeten dit proces nauwkeurig volgen. Daar speelt Agrisoft op in waarbij scanners en RFID sensoren ingezet worden om een zo groot en kwalitatief hoogstaand mogelijke opbrengst te krijgen.

Met hun expertise in agrotechniek en zaadveredeling zouden Nederlandse bedrijven in deze business zeer goed kunnen floreren. Neem daarbij de – illegale – ervaring van het kweken en je hebt een gouden combinatie. Maar helaas vinden politici het belangrijker om van alles te verbieden, boycotacties (Rusland) af te dwingen, hun EU meesters te gehoorzamen en complete bedrijfstakken te vernietigen. Dat heet prioriteiten stellen.

 

2 REACTIES

  1. Behalve het verhinderen van nieuwe economische activiteiten kost het honderden miljoenen euro’s aan drugs-gerelateerde gevangen. (€ 202 per dag per persoon. Opsporing en justitie erbij en de schatting van een half+ miljard zal niet ver mis zijn.

Comments are closed.