Sjiieten en Soennieten vechten elkaar nu de tent uit maar in 1920 trokken ze Maude_in_Baghdadeensgezind op tegen de Britten. De Iraakse revolte of Grote Iraakse Revolutie van 1920 werd ontstoken door de introductie van een nieuwe begrafenisbelasting door de koloniale macht.

In het voorjaar van 1920 ontstond groeiende ontevredenheid in Irak over de veranderde landeigendomsrechten. Daarnaast kwamen de Britten met een nieuwe belasting die betaald moest worden bij een begrafenis in Najaf. In Najaf werden Sjiieten van heinde en verre begraven dus het zou aardig wat gaan opleveren voor de Britse staatskas.

In mei 1920 barstte de bom met het uitbreken van massale bijeenkomsten en demonstraties in Bagdad. Dit waren vreedzame protesten met grote bijeenkomsten in soennitische en sjiitische moskeeën. 15 vertegenwoordigers presenteerden de zaak voor Iraakse onafhankelijkheid aan de Britse vertegenwoordiger Arnold Wilson die hun eisen onmiddelijk verwierp.

Eind juni brak de gewapende opstand uit waarnaj Ayatollah al-Shirazi een fatwa uitriep en de Britse autoriteiten een sjeik arresteerden van de Zawalim stam. Prompt bestormden een gewapende groep tribale strijders de gevangenis en bevrijden hem. De opstand kwam snel in een gewelddadige stroomversnelling. Britse garnizoenen in de regio Midden-Eufraat waren relatief zwak en de gewapende stammen sterker.

Tegen eind juli controleerden de gewapende tribale rebellen het grootste deel van de regio midden-Eufraat. Het succes van de stammen verspreidde de opstand naar het onderste deel van de Eufraat en rondom Bagdad. Tijdens de gevechten braken er in Noord Irak ook opstanden uit door Koerden die streefden naar onafhankelijkheid.

De Britse oorlogssecretaris Winston Churchill stuurde versterkingen vanuit Iran. Onder andere twee squadrons van de Royal Air Force. De luchtsteun tipte de balans in het voordeel voor de Britten. Ook Britsgezinde stammen – erkend door de Britten en voorzien van privileges – namen het op tegen de rebellen. Uiteindelijk liepen de voorraden, fondsen en munitie van de opstandelingen terug terwijl de Britse troepen effectiever optraden.

De opstand eindigde in oktober 1920 toen de Iraqis Najaf en Karbala opgaven aan de Britse autoriteiten. De ongeregeldheden duurden echter voort tot 1922. Tijdens de opstand verloren 6 tot 10.000 opstandelingen het leven en sneuvelden rond de 500 Britse en Indiase soldaten. De RAF dropte 97 ton aan bommen en 11 vliegtuigen werden vernietigd.

De opstand kostte de Britse overheid 40 miljoen pond ofwel het dubbele van het jaarlijkse budget voor Irak. De begrafenistaxrevolte was duurder dan de hele – door de Britten bekostigde – Arabische opstand tegen het Ottomaanse Rijk in 1917-1918.

 

6 REACTIES

 1. @Hijseenberg [1]:
  Ik denk dat de Nederlandse belastingslaaf steeds weer elke 4 jaar braaf zijn onderdanig aan zin heerser betuigt, een gevolg is van de succesvolle brainwashing.
  Ik zie vaker dat mensen die ik “overtuigd” heb om niet te stemmen en het geweld dat de democratie oproept, als puntje bij paaltje komt toch het stemhokje in gaan!!

  Wat kunnen libertariers daar tegen doen beter dan nu?

 2. @Scrutinizer [3]:

  WimLex en aanhang kosten een paar centen maar die poppenkast is meer een afleidingsmanoeuvre. De echte parasietenklasse is veel groter en rooft een veel groter gedeelte van de productieven die bijna door hun hoeven zakken.

 3. @Hijseenberg [5]:
  Inderdaad is “democratie” slechter.
  Vooral door het inherente toepassen en toejuichen van het geweld dat de ene burger tegen de ander (de theoretische meerderheid tegen de rest) “juridisch rechtvaardig” mag gebruiken.
  En geweld creëert nieuw geweld, tot oorlog toe.

Comments are closed.