In een recent interview met The Daily Bell sprak Bill Murphy over de goudbaargrootscheepse manipulatie met de goudprijs. Bill Murphy is voorzitter van de GATA, de Gold Anti-Trust Action Committee. GATA wil de manipulatie van de goudprijs door het goudkartel openbaar maken en waar mogelijk aanvechten.

DB: Wat is GATA en waar zijn jullie op dit moment mee bezig ?

BM: De Gold Anti-Trust Action Committee (GATA) werd in januari 1999 opgericht door Chris Powell en mijzelf met als doel de manipulatie en onderdrukking van de goudprijs bloot te leggen.

In eerste instantie dachten we dat de manipulatie van de goudmarkt werd uitgevoerd door bepaalde edelmetaal banken, zoals JP Morgan Chase Bank en Goldman Sachs die hiermee federale staat en de anti-trust wetgeving schonden. Maar we snel leerden wij dat het veel groter was. Het zgn. goudkartel betreft de US Treasury, Exchange Stabilization Fund, de Federal Reserve, de Bank voor Internationale Betalingen en andere – internationale – Centrale Banken en handelsbanken.

GATA heeft vier internationale goud conferenties georganiseerd. In 2001 in Durban, Zuid-Afrika en in 2005 in Dawson City Canada met 100 afgevaardigden uit 14 landen.  In Washington in 2008 met 180 man uit 17 landen en in 2011 in Londen waar 400 deelnemers uit 38 landen kwamen.

Verder informeren we het Congres continue en onderhouden goede banden met Congreslid Ron Paul. Op dit moment proberen we Duitsland wakker te maken over hun goud dat in de VS opgeslagen zou zijn. Duitsland heeft – na eindeloos navragen – een schamele 5 ton van de in totaal 300 ton gekregen. Ons idee is dat het grootste deel verkocht is als onderdeel van het goudprijsonderdrukkingsplan.

DB: Voel je je gesterkt door het onderzoek in Engeland naar de goudprijsfix en steeds meer publieke uitspraken dat de goudprijs wordt gemanipuleerd?

BM: Het is een stap in de goede richting, maar slechts het topje van de ijsberg. GATA’s Adrian Douglas en GATA adviseur James McShirley, evenals Dimitri Speck, hebben het al jaren over deze kwestie. De – Engelse – fix is ??slechts één aspect van de manipulatie geweest. Het grote verhaal is het totale plan om de goudprijs te onderdrukken. Het was een regeling bedacht door de Verenigde Staten om redenen die te maken hebben met de dollar, de Amerikaanse rente en hun internationale prestige. Het is het grootste financiële schandaal in de Amerikaanse geschiedenis en overtreft met ruim gemak de  Madoff en Enron schandalen.

DB: Hoe pakken zij dit aan ?

BM:  Bij een stijgende goudprijs verkoopt men via Plan A, B en C operaties goud totdat de prijs stagneert of – bij voorkeur – daalt. Er mag geen opwinding rond een stijgende goudprijs ontstaan dus dat wordt direct de kop ingedrukt. Zodra de goudprijs met minimaal 1% stijgt, komt dit mechanisme in actie. Deze 1% regel is pure prijscontrole omdat de markt nooit vrij en zelfstandig de uiteindelijke goudprijs kan bepalen.

DB: Hoe is het mogelijk dat met zoveel vraag naar goud in o.a. China en India de prijs toch blijft waar hij is?

BM: Vanwege het goudkartel. Ze blijven het beschikbare goud van de Centrale Bank gebruiken om de prijs te manipuleren. Mijn inschatting is wel dat hun aanbod snel opraakt. Ze zullen gedwongen worden om zich weer terug te trekken zoals eerder dit jaar het geval was. Het goudkartel is in de problemen en de prijs van goud zal stijgen dit jaar.

DB: Vreest het goudkartel een mogelijk onderzoek ?

BM: Nee. Waarom zouden ze ? Er is geen onafhankelijke wetgeving in de VS. We hebben geen vrije pers en geen vrije markten. Dat is een illusie. Ik werd in 1999 geïnterviewd door CNBC’s Ron Insanna en toen men wist wat GATA te zeggen had, kwam er in feite een ban. Waarom we tegen de communisten en in Vietnam gevochten hebben en nu nog in oorlogen bezig zijn, is mij een raadsel. Amerikanen verloren hun levens zodat bankiers en hun bondgenoten rijker en rijker kunnen worden.  Er is een aardig citaat van Bill Clinton die zegt dat hij niet wist dat hij het land niet zou runnen toen hij president werd. Het gaat allemaal om het geld en de macht achter de schermen !

DB: Waarom is de SEC niet actiever tegen goud- en zilverprijs manipulaties?

BM: De SEC? Je bedoelt dezelfde organisatie die Harry Markopolis TIEN jaar lang feiten stuurde over het  Madoff Ponzi schema ? Ze zijn lachwekkend net als de CFTC. Beide agentschappen zijn niets meer dan entiteiten die rijk en machtig Amerika vertegenwoordigen. En de mensen in deze agentschappen zijn bureaucraten. Het is duidelijk dat als je écht wat doet richting rijk en machtig je nooit meer een fatsoenlijke betaalde baan krijgt en op de zwarte lijst komt te staan.

DB: Hoeveel goud is er en wie heeft het meest ? De Chinezen ?

BM: Officiële rapporten zeggen dat de Centrale Banken 29.000 ton goud hebben maar dat is gewoon niet waar. Veel van dat goud is uitgeleend of gewisseld … en vervolgens verkocht. De Centrale Banken mogen blij zijn als ze 10.000 ton zouden hebben.  De Chinezen kopen inderdaad goud als een dolle. Wie weet hoeveel ze hebben opgebouwd nu ? (red. volgens Matt Insley rond de 7.000 ton) .

DB: Waarom is goud zo belangrijk?

BM: Omdat het al sinds 5.000 jaar als geld en waardebepaler beschouwd wordt. Keer op keer sneuvelen en falen fiat valuta maar goud blijft. Het goudkartel beschouwt goud als zo’n sterke concurrent voor de dollar dat ze zich gedwongen voelen om de prijs te onderdrukken en controleren.

 

11 REACTIES

 1. .Twee zinnetjes uit dit interview:
  .
  .”Het is het grootste financiële schandaal in de Amerikaanse geschiedenis en overtreft met ruim gemak de Madoff en Enron schandalen.”

  ” Er is geen onafhankelijke wetgeving in de VS. We hebben geen vrije pers en geen vrije markten. Dat is een illusie.”

  Laat die eens bezinken en vraag je af waar men mee bezig is.
  Die mensen willen een stuk Schiphol hebben, en met die mensen gaat de EU en “Nederland” in de Oekraïne een volgende wereldoorlog uitlokken.

 2. Maar waarom hanteren partijen als Prakken Edelmetaal en andere goudverkopers dan de gemanipuleerde officiële prijs?

 3. Als men de goudprijs loslaat krijg je een goudrun, want iedereen wil erbij zijn als de prijs stijgt en zal de goudprijs daardoor ongekend hoog gaan stijgen. Het effect zal zijn dat niemand meer geïnteresseerd is in geld en het vertrouwen in geld weg is, want goud is dan the place to be en zal zelfs de aandelenbeurzen lam kunnen leggen. De chaos zal compleet zijn en niemand heeft (mooi bijkomend effect) meer macht over het -waardeloos geworden- monetaire systeem.

  Men had nooit prijzen van welk financieel product moeten sturen, tot aan de aandelenbeurzen alles wordt gestuurd en kunstmatig in een richting gemanipuleerd. De idioterie ten top.

  Dit komt nooit meer goed, tenzij en heel misschien als men heel voorzichtig stopt met manipuleren (afbouwen) maar daar is het denk ik ook al te laat voor en staan er te veel psychopaten aan het roer van de macht en financiële inrichtin….instellingen te scheuren. Were doomed!

  MMAP [4] reageerde op deze reactie.

 4. @IIS [3]: Correcte visie, denk ik.

  Daarom: blijven kopen, maandelijks een beetje wat het eigen budget toelaat. Ongeacht de gemanipuleerde kleine stijgingen en dalingen van edelmetaal t.o.v. valuta. En dan heel hard hopen dat het tot vrijgave van de goudprijs komt als je wilt cashen. Dan is de eigen voorraad opeens ECHT “goud waard”. 🙂

 5. Goed artikel, ik kan me helemaal vinden in de teneur ervan.

  Mijn tip :
  bekijk bijvoorbeeld eens de prijzen in de zogenaamde ruilhandel. Bijvoorbeeld hoeveel goud je moet betalen voor een vat olie, en de prijs op die manier gezien van 1915 – 2015.

  Dan de prijs in US $ voor een vat olie 1915 – 2015.

  Dan leg je er een inflatietabel naast.

  En je komt tot de conclusie dat de prijs van een vat olie al 100 jaar daalt. Dat je er nu meer dollars voor betaalt wil dus niet zeggen dat de olieprijs stijgt, het is de dollar die steeds waardelozer word. Je betaalt dus steeds meer voor een product dat -relatief gezien- steeds goedkoper word.

  Het fiat-geldsysteem in een notendop.

 6. Misschien (te) ver gedacht, maar wat zal er gebeuren indien cashgeld zou verdwijnen? Cashgeld zal nooit uit zichzelf verdwijnen want in dat geval zou het al lang verdwenen moeten zijn door marktvraag uitval. Uit een Telegraaf enquête deze week gaf 83% aan cashgeld onmisbaar te vinden.

  Maar als het gedwongen bij dictaat zou verdwijnen? Is het dan niet erg aannemelijk dat goud die functie van cashgeld als fysiek ruilmiddel zal gaan overnemen?

  In Japan staan al de eerste goudautomaten…

  IIS [7] reageerde op deze reactie.

 7. @Sander [6]:

  Als ‘ze’ fysiek geld willen afschaffen dan zal de burger toch ergens anders zijn heil gaan zoeken en dan kon fysiek goud wel eens heel groot gaan worden, groter dan bitcoins of flippo’s. Maar ‘ze’ zijn inventief en machtig en zullen, zeker bij een volgende crash die het noodzakelijk maakt een soort van -financiële- noodwet in te voeren, fysiek goud zeker gaan verbieden, eventueel zullen ‘ze’ dreigen met een zware gevangenisstraf of zelfs, als het moet, de doodstraf als men geen gehoor geeft aan de befehlen. Alles in deze totaal doorgedraaide wereld is mogelijk. Hoe dan ook, de overheid zal uit alle macht proberen goudbezit in tijden van grote nood te ontmoedigen of te verbieden met als reden dat goudbezit de noodzakelijke economische hervormingen ondermijnt of soort gelijke blabla…. Zo geestesziek als de macht is zo inventief en nietsontziend zijn ze ook. Even een paar fikse straffen uitdelen of lijken maken en de dunnen poep zal de goudbezitter langs de benen lopen en zal men als gewillige schapen het goud vriendelijk lachend als een boer met kiespijn afstaan.

  IIS [8] reageerde op deze reactie.
  ergo [9] reageerde op deze reactie.

 8. @IIS [7]:

  De mogelijkheid tot confiscatie en het verbod op het houden van fysiek goud is feitelijk ook het enige zwakke punt van fysiek goud, verder is goud een prima alternatief zodra fysiek geld uit de roulatie zal worden genomen. Hoewel ik denk dat het verdwijnen van fysiek geld nog wel eens heel slecht zou kunnen uitpakken voor het draaiende houden van het maatschappelijke verkeer en de economie. Fysiek geld werkt nu eenmaal als een soort van een laatste smeermiddel tussen de droge raderen van de economie en als deze verdwijnt zal de economie misschien even opveren, want men zal trachten mensen te dwingen geld uit te geven, omdat de banken maffia dan de totale macht heeft en mensen zal dwingen geen geld te stallen, maar uit te geven. Dat lijkt een heel mooi plan, tenminste als je bonusjager bent bij de bank, maar wat heb je aan mensen die geen reserves meer hebben en aan de goden zijn overgeleverd en ook nog eens met één druk op de knop alles afgenomen kan worden? Het enige wat daarnaast dan nog ontbreekt is een gechipt lijf. De perfecte slaaf in wording, hoezo sience fiction, want lees de mainstream berichten van de weledelgeleerde economen die pleiten voor het afschaffen van contant geld, dan zullen er ook nog wel een paar andere befehlshaber rondlopen die klaarstaan met het advies iedereen ook gelijk maar te chippen.

 9. @ Hub Jongen..

  Het probleem van goud is dat het makkelijk omgezet moet kunnen worden voor iets anders en is het voor de machthebbers een simpele oplossing om goud te verbieden zodat deze niet kan worden gebruikt als ruilmiddel. Er zal iets moeten komen naast goud en dat zal dan toch m.i. een fysiek aanwezige nieuwe soort van valuta moeten worden waarbij de macht van deze valuta ligt bij het gehele volk. En daar zit ‘m gelijk dan weer de zwakte in, want zodra er een nieuwe valuta of munteenheid is zal de gevestigde macht proberen de waarde of de veiligheid ervan te ondermijnen of te saboteren, zelfs mensen die het georganiseerd willen produceren zullen waarschijnlijk voor hun leven moeten vrezen. Een nieuwe valuta of munt die ook nog eens sabotagevrij is en waardevast in de handen van het gehele volk. Het lijkt me een schier onmogelijke opgave. Er zijn naast goud niet veel of helemaal geen alternatieven waar de overheid en banken geen invloed op zal kunnen uitoefenen. Al wat een mens bezit is te belasten of te confisceren, helemaal binnen het totaal corrupte systeem die ons wijsmaakt dat wij geen macht meer hebben over onze eigen levens of bezittingen. De zogenaamde war on terror en de kunstmatig in gang gezette collaps bood en biedt de mogelijkheid om ons te ontdoen van onze bezittingen, vrijheid en (natuurlijke) rechten. Nogmaals, were doomed!

  George Carlin ~ The American Dream https://www.youtube.com/watch?v=acLW1vFO-2Q

Comments are closed.