Armoe wegGale Boetticher Automatisering wordt ook in de horeca steeds zichtbaarder. In veel Japanse restaurants kun je de sushi en andere gerechten tegenwoordig vanaf een tablet bestellen. McDonalds heeft de afgelopen jaren veel kassiers vervangen door bestelpalen, en experimenteert nu zelfs met gerobotiseerde burgerflippers. Deze ontwikkelingen hebben bij veel mensen weer de aloude angst opgeroepen dat robots snel hun banen zullen gaan afpakken. Ten onrechte. Automatisering is juist een feestje.

De angst voor automatisering is absoluut niet nieuw. Deze bestaat al zolang als automatisering zelf. Zo maakten Engelse boeren en ambachtslieden (de luddieten) aan het begin van de negentiende eeuw fabrieksmachines kapot uit angst voor het verlies van hun traditionele manier van werken. In de twee eeuwen daarna is onze welvaart echter alleen maar groter geworden en is de werkloosheid beperkt gebleven.

Dat banen verdwijnen als gevolg van nieuwe technologie is de normaalste zaak van de wereld. Wie kent er nog de schakelaars in telefooncentrales? Wie weet er überhaupt wat een porder is? Waar zijn de mannen die vroeger de lantaarns aansteken? En hoe vaak zie je nog weleens een liftjongen?

In werkelijkheid is het erg positief dat mensen vervangen worden door robots. Werkgevers doen dat namelijk niet zomaar. Automatisering maakt het productieproces sneller en goedkoper, waardoor ofwel de prijzen verlaagd kunnen worden, of de ondernemer de middelen krijgt om meer te investeren.

Als producten goedkoper worden dan kunnen consumenten meer kopen, waardoor er ook weer nieuwe banen ontstaan. Ter illustratie het volgende voorbeeld: als de inzet van snelle en efficiënte robots de prijs van een hamburger van €2- naar €1,50 laat dalen, dan kunnen consumenten 50 cent extra aan waterijsjes besteden. De man of vrouw die eerst hamburgers flipte zou nu  aan de slag kunnen gaan bij de snel groeiende ijsjesfabriek. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de nieuwe banen die gecreëerd worden in de robotsector, of over de nieuwe vacatures bij de fabriek die de schroefjes levert aan robotmakers.

Als de werkgever ervoor kiest om het geld dat hij bespaart met robots niet in het verlagen van prijzen, maar in het doen van nieuwe investeringen te steken, dan pakt dat net zo positief uit. Zo zou de McDonalds de overbodig geworden hamburgerbakkers kunnen inzetten voor bediening aan tafel. In plaats van 50 cent goedkopere hamburgers, krijgt de consument dan betere service als gevolg van automatisering. Daarnaast is de hamburgerbakker ook in dit voorbeeld dus niet gedoemd tot werkloosheid.

Het is kortom geen enkel probleem als de sushidame of de hamburgerbakker door automatisering verdwijnt. Net als de porders, de liftjongens, de dames in de telefooncentrales en de mannen die de lantaarns aanstaken, zullen zij gewoon ergens anders aan de slag kunnen gaan. De consument profiteert ondertussen van lagere prijzen en hogere snelheid, waardoor de welvaart stijgt.

Lang leve automatisering!

Gale Boetticher

29 REACTIES

 1. Dat u dit schreef was u wel lekker of had u een koorts (black out) aanval.
  Robotisering kost sowieso banen en de maatschappij is verzadigd.
  Vernieuwing en innovatie ben ik in ieder geval een beetje zat geworden daar luchtfietserij de kop op steekt met onzin verhalen die geen brood op de plank brengt en alleen maar geld en subsidie kost.
  Neem alleen al de geldverslindende windmolen parken en de steeds maar stijgende grondstofprijzen en de zakkenvullende beursgoeroes met hun niets zeggende marktprullaria van tijdelijke hebbedingetjes die in no time de prullenbak zien .
  De mensheid is druk !druk !druk ! veel bla bla bla door hun zogenaamde social-media en bezet door overbevolking , dus baantjes liggen niet opgescheept en gunnen een ander het licht in de ogen niet .
  Draghi zijn opkoop beleid van obligaties met 1.1 biljoen euro zorgt ervoor dat het geld niets meer waard is door zijn ECB geldpers 24/7 te laten draaien , hyperinflatie binnenkort in ieders portemonnee te voelen en te merken valt . Dan is elke baan een baan waar voor gevochten word , dus voorlopig geen robot a.u.b.

  Individualist [20] reageerde op deze reactie.

 2. In werkelijkheid is het erg positief dat mensen vervangen worden door robots. Tot dat de auteur van dit overigens toffe artikel óók weggejorist wordt. Na nivelleren wordt zeker robotiseren een feestje…

 3. 5000 ambtenaren belastingdienst overbodig door de automatisering om maar een voorbeeld van afgelopen week te noemen. Wordt deze mevrouw betaald door de ict ? Ondanks alle digitale speeltjes van de afgelopen 10 jaar kan ik niet zeggen dat het er beter op geworden is! Nieuwe tijden , maar beter ?

 4. Winst en eigenbelang is het echte probleem. Meer, meer, meer. Ik schrik soms van de complete domheid van mensen die dit nog toejuichen ook. Het leven is veel meer dan enkel consumeren, en dan ook nog zo ongezond mogelijk… Alles is omgedraaid in realiteit. Bureaucratie, papierwerk dient niemand, toch is het er. Deze beperkte realiteit is gewoon frustrerend geworden, waarbij domheid zegeviert. Egoisme wordt gepromoot, en mensen zijn klanten, clienten en consumenten geworden, zonder de echte diepere zin van het leven maar enigzins te mogen proeven. Want daar valt geen winst aan te behalen..bah..

 5. We kunnen ons hoofd in het zand steken maar Digitalisering, Automatisering, Robotisering, is niet te stoppen. Maar de vraag is: hoe daarmee om te gaan? Het antwoord daarop is soms moeilijker dan gedacht. Maar we mogen het ons niet ‘laten overkomen!’

  De atoombommen die Enola Gay op Japan dropte (6-8-45) maakte een onmiddellijk einde aan de oorlog. Die atoombom was in feite een stuk ’technisch vernuft’ dat wist te doen wat honderdduizenden troepen niet voor elkaar konden krijgen, en nog veel sneller ook: een vrijwel onmiddellijk einde aan de oorlogshandelingen.

  De ‘uitvinder’ van de atoombom Jacob Oppenheim sprak na het afwerpen van de bommen de historische woorden: ‘Ik ben de dood geworden, de vernietiger van werelden’

  Edoch,

  De piloot van het vliegtuig, Paul Tibbets, die de bommen vloog en afwierp dacht daar anders over. Kort voor zijn overlijden in 2007 geïnterviewd in een documentaire, zei geheel geen spijt te hebben van zijn atoommissie. Hij meende oprecht de mensheid een dienst te hebben bewezen. Argument: ‘Indien die bommen niet waren geworpen had de oorlog nog veel en veel langer geduurd, en was uiteindelijk het aantal slachtoffers ver over het aantal slachtoffers van de atoombommen uitgestegen’.

  Hij zei dus eigenlijk: ‘Ik heb honderdduizenden het leven gegeven’.

  En als je die twee visies naast elkaar legt, kun je nagaan hoe moeilijk deze discussie is. Dat er (daarom) ENORM stevig over nagedacht moet worden dunkt me zonneklaar!

  vrijwillig vrij [13] reageerde op deze reactie.

 6. ‘Automatisering’ is slechts, maar wel een heel belangrijke, schakel. in de keten van georganiseerde ‘domheid’ welke wij ‘democratie noemen. Eén van de belangrijkste ‘bijverschijnselen’ van automatisering is schaalvergroting, zie bijv. ziekenhuizen en onderwijsinstellingen, waarvan de nadelen zolangsamerhand toch wel als bekend verondersteld verondersteld mogen worden. ‘De mens’ is nu eenmaal een kleinschalig wezen en daarom zal hij/zij bij een steeds toenemende automatisering daarvan bepaald niet ‘gelukkiger’ worden. Integendeel, hij/zij ‘vervreemt’ van het werk waarmee de kost verdiend moet worden, meldt zich vaker ziek en is niet langer de gewaardeerde ’teamspeler’ zoals we die van vroeger kennen. Kortom; aan automatisering kleven heel wat nadelen; tijd dat die eens ‘in kaart’ worden gebracht!

 7. m.a.w. als je de menselijke arbeidskracht wilt vervangen door een robot dan moet je ook de overgebleven menselijke arbeidstijd gaan verdelen. m.a.w. werktijdverkorting. en als we hiermee in de jaren 90 waren gestart dan zaten we nu niet zo in de shit.

 8. De man of vrouw die eerst hamburgers flipte kan vrolijk naar de snel groeiende ijsjes fabriek om te horen te krijgen dat er ook daar geen werk meer voor hem of haar is… Een artikel van een beetje laag niveau…

  Robotisering is de toekomst en zal vele banen gaan kosten. (6 miljoen alleen hier in Nederland word al geschat)
  Ja, er zullen banen terug komen. Iemand zal er voor moeten zorgen dat de robots blijven werken. Maar dit soort werk is niet aan iedereen besteedt.

  Is het erg dat er zo veel werk verdwijnt? Eiegenlijk niet. Zolang de regering maar voorziet in een onafhankelijk basisinkomen.
  Als er geen werk meer is voor het gros van de Nederlanders moet er voor hen een inkomen waar geen arbeid tegenover staat komen. Met moet ook eten. Maar moet ook dingen kunnen kopen. Dat is goed voor de economie.

  Een ander voordeel van het basisinkomen voorziet mensen in werk; werk dat mensen met hart en ziel willen doen, maar nu in het huidige systeem onmogelijk zijn, door te weinig winst om er je boterham mee te verdienen worden mogelijk.
  En nee het is geen communistisch systeem, want geld dat je verdient komt bovenop je basisinkomen. Je kunt dus kiezen om meer te gaan verdienen door te gaan werken. En mensen zullen minder of helemaal niet meer gaan werken. Prima! Meer banen voor die dat graag wilt!
  Eigenlijk is er helemaal niet zo veel mis met de robotisering, niet waar?

  Corné [11] reageerde op deze reactie.
  vrijwillig vrij [12] reageerde op deze reactie.

 9. @W [10]: Basisinkomen, juist!
  En zij die tegenstander daar van zijn komen er vanzelf wel achter als met ingang van 1 juli aanstaande met de WET WERK en ONZEKERHEID de verdere afbraak op de “arbeidsmarkt” gaat plaatsvinden en dat geldt dus ook voor de “vaste” baan. Naast de voort ijlende robotisering en digitalisering zal de crisis in de ECHTE economie zijn tol gaan eisen. En met tijdelijke uitzend flex flutbanen gaat men het hoofd dus echt niet boven water houden. Het Haagse debielencircus verkeert nog steeds in staat van ontkenning en denkt mensen tot slaaf te kunnen maken in de “participatiewet” terwijl de MSM propagandamachine zich de keel schor schreeuwt over de “herstellende” economie. Hoe malende kun je zijn!

 10. @W [10]:
  Wil je me aub vertellen waar het geld vandaan komt?

  In gedachten houdend dat de overheid geen geld heeft van zichzelf.

  Als ik je goed begrijp ben je voor een soort communistisch systeem waar kapitalisme is toegestaan, klopt dat?

  W [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Sander [7]:

  Deze man heeft duizenden gewone mensen vermoord door een order op te volgen. En praat net alsof hij de beslissing nam, met een rede erbij waarom het goed was.
  Maar de order kwam van zijn heersers…… die heersers hebben dus door een bom op de bevolking te gooien ervoor gezorgd dat de keizer aftrad en Japan capituleerde. Het is mij nog altijd een raadsel waarom de ene heerser de andere niet rechtstreeks uitschakeld.

  De bommen die gegooid zijn zijn gewoon een terroristische aanslag net zoals 9-11 dat was. De heersers sparen elkaar altijd behalve als het ze niet uitkomt.

  ISIS is ook zo’n geval, hoe moeilijk is het om de leiders uit te schakelen. Die lui zitten op facebook en al, rijden met jeeps door de woestijn in een lange stoet.
  Niemand maakt mij wijs dat met alle technologie deze groep niet uit te schakelen is, of met een infiltratiemissie van geheime diensten. Om de bevolking te sparen. Maar goed misschien zijn geheime diensten niet zo machtig als ze pretenderen te zijn. Ik weet het niet.

 12. Het is mij nog altijd een raadsel waarom de ene heerser de andere niet rechtstreeks uitschakeld. Heb ik in de vorige reactie geschreven.

  Dit is eigenlijk geen raadsel voor mij, dit is hoe de staten en de heersers elkaar in het zadel houden. Om macht te houden en te vergroten.

 13. @vrijwillig vrij [12]:

  Iedere maand betaalt de overheid vele uitkeringen, toeslagen en aow. Met het basis inkomen vervallen deze maatregelen.
  Een uitkeringsgerechtigde ontvangt om en nabij 1000 euro per maand, maar vergeten word vaak dat deze uitkeringen veel meer kosten. Er zijn mensen die moeten kijken of je inderdaad wel recht hebt op een uitkering, controleren of je niet stiekem, zonder het te melden bijklust, etc.
  Een basis inkomen is veel minder fraudegevoelig. Iedere Nederlander vanaf 18 jaar, die ook in dit land geboren is heeft recht op dit inkomen. Je mag ook gewoon werken bovenop het basisinkomen, zonder consequenties in basisloon vermindering.

  Geld dat door het basisinkomen bij de mensen komt word ook weer uitgegeven. Iemand die iets koopt betaald hier over 21% belasting. De winkeleigenaar koopt van het ontvangen geld ook weer iets en betaalt weer 21% belasting. Zo komt een deel weer terug bij de overheid. Bovendien vaart de economie er wel bij.

  Je zou het inderdaad een systeem met zowel communistische als kapitalistische eigenschappen kunnen noemen. Basisinkomen; iedereen start financieel vanuit dezelfde basis en heeft daarnaast de vrije keuze om meer inkomen te verwerven.

  vrijwillig vrij [17] reageerde op deze reactie.
  Individualist [22] reageerde op deze reactie.

 14. Kunnen we eindelijk de grenzen dicht gooien want de robots nemen op termijn een hoop werk van ons over. Robots realiseren zelfs complete auto’s op de lopende band. Dan kunnen we binnenkort met veel minder mensen in ons huidige overvolle landje eindelijk in alle rust gaan vergrijzen

 15. @W [15]: @<a
  Wil je me aub vertellen waar het geld vandaan komt? was mijn vraag.

  Iedere maand betaalt de overheid vele uitkeringen, toeslagen en aow. Met het basis inkomen vervallen deze maatregelen.

  Is dit je antwoord?

  Dan is dit mijn antwoord.
  Iedere maand betalen de vele belastingslaven de loonslaven de vele uitkeringen.
  en hoe zit het met subsidies dan en toeslagen.

  en 21 % belasting dan wordt het bedrag dat je extra verdient ook nog eens met meer dan 20% gekort.

  Ik zou iedere werkende afraden te gaan werken en ik denk dat ondernemers die nu al door regeltjes, door de bomen het bos niet meer zien, het ook op zullen geven.

  Je hebt het communisme opnieuw uitgevonden.

  Ik heb wat tegen collectivistische systemen met hun armoede, democides en oorlogen. (democratie is ook collectivistisch)

  Wat mij een beter idee lijkt is dat de overheid het zwartwerken morgen toestaat en dat ze vervolgens alle verstikkende regels, diploma's en vergunningen opheft om iedereen die iets wil ondernemen de ruimte te geven en door dit alles de economie weer aan laten trekken en de armoede op te heffen.

  Zodat vervolgens de mensheid zich afvraagd; "Waar zijn we ook al weer regering voor nodig?" om vervolgens te zeggen: Ach nergens voor, de wegen worden gebouwd door wegenbouwers, de ziekenhuizen door bouwvakkers specialisten en doktoren. en we hebben zelf een soort politie bekostigt die alleen mag doen wat wij ook mogen.

  Dan zeggen de mensen tegen elkaar Het gaat zo goed met mijn handeltje, zullen we vanavond een joint roken ipv een biertje drinken, bier is wel zo slecht voor je. hahaha. Weet je nog toen we nog geloofden in het hebben van een regering? Ja joh man oh man wat een fascistische bende werdt dat. gelukkig is dat slavernij systeem verdwenen uit de hoofden van de mensen. Ja we zijn vrij man. hahahaha

 16. Ik snap niet dat we met zijn allen nog steeds niet VRIJ zijn!

  Automatisering was in de jaren ’80 al het toverwoord. Maar nog maken we het elkaar allemaal zo moeilijk. Alles moet geld kosten en daar moet keiharde arbeit voor geleverd worden ook al is dat vaak nog het meest milieuonvriendelijke wat je kunt doen.
  Nee, die werkdoctrine zit er stevig in verankerd bij de bevolkung. En dan nog die illusie van VRIJE markt KAPITALISME en onderwijl gunt de één, de ander het licht in de ogen niet. Niet realiserend dat uiteindelijk iedereen de hoer zal moeten spelen.

  En we zijn nog lang niet thuis, nog lange niet, nog lange niet… En we zijn nog lang niet thuis, nog lange niet, nog lange niet… En we zijn nog lang niet thuis, nog lange niet, nog lange niet… enz. tot in het oneindige?

  Corné [19] reageerde op deze reactie.
  Individualist [21] reageerde op deze reactie.

 17. @dZvZtKm [1]: @De nadenker [2]:

  Jullie hebben er duidelijk helemaal niets van begrepen.
  Automatisering heeft NOOIT op langere termijn werkloosheid veroorzaakt, slechts een verschuiving van arbeiders naar andere taken of banen.

  Nieuwe technologie betekent nieuw werk en nieuwe banen.

  Zo zijn smart-telefonen ook een vorm van automatisering evenals elke nieuwe technologische ontwikkeling. Is het je misschien opgevallen dat dit betekent dat er in die sectoren enorme werkverschaffing is? Silicon Valley, de IT wereld?

  Toen paardenkoetsen verdwenen kwamen de auto’s en sindsdien heb je autofabrieken.

  Automatisering zorgt ervoor dat je geen tonnen wegende keien meer hoeft te slepen die je rug kapot maken. Het is beter voor de productie maar ook voor de gezondheid.

  Ik zou je aanraden het hoofdstuk over automatisering in Henry Hazlitt’s “Economics in One Lesson” te lezen, waarin bewezen wordt dat juist MEER mensen kwamen te werken in sectoren waar automatisering plaatsvond (want meer productie betekende meer winst, betekende meer investeringen, betekende meer werkgelegenheid) maar ik ben bang dat jullie niet verder kunnen denken dan 1 stap en om die reden gevoelig zullen blijven voor linkse propaganda en leugens.

  De rest van je betoog heeft niets met de markt of automatisering te maken maar met de overheid en met centrale banken.

  Vernieuwing en innovatie ben ik in ieder geval een beetje zat geworden

  Oh? Dus voor jou geen genezingsmiddel voor kanker? En je hebt geen mobiele telefoon? En je gaat op de bakfiets naar het werk? En je doet de was in de rivier?
  Grappig hoe innovatie niet meer hoeft als je eigen behoeften voldaan zijn. Maar hoe dan ook, het is helemaal niet relevant wat JIJ zat bent geworden. Jouw persoonlijke mening is subjectief en niet relevant voor de feiten over automatisering.

 18. @pietje puk [18]:

  Heb je ook nog iets inhoudelijks te melden, of alleen een abstracte, wollige klaagzang over de realiteit van het bestaan?

  Ik heb een oplossing voor je:
  Neem ontslag (en teer dan ook niet op de inkomens van anderen via uitkeringen), trek naar het woud, wordt afhankelijk van noten, bessen en andere milieuvriendelijke voorraden. Met andere woorden, houd op met leven in de normale wereld, en zie hoe het je bevalt. Want in de echte wereld moet je werken om brood op de plank te krijgen en te kunnen eten. En dat werk is soms vies en misschien milieuonvriendelijk. En jouw brood is misschien de ander zijn dood (er is nu eenmaal schaarste aan banen).

  Lekker kluizenaar worden in het bos. Dan heb je jouw vorm van “vrijheid”.

 19. @W [15]:

  Iedere maand betaalt de overheid vele uitkeringen, toeslagen en aow. Met het basis inkomen vervallen deze maatregelen.

  Goed plan. Zou jij vanaf nu iedere maand een basisinkomen op mijn rekening kunnen storten zodat ik kan ophouden met werken EN met uitkeringen aanvragen? Bij voorbaat dank.

  Een basisinkomen is een FULL TIME UITKERING, vriend.
  En wie betaalt dat? Iedereen, via belastingen, en zo krijgen wij dus niet meer dan een sigaar uit eigen doos. Dit schijnt dan een “oplossing” te zijn voor “uitkeringen” e.d.

  Want als er iets is dat een belastingbetaler liever doet dan bijdragen aan de uitkering van een beperkte groep mensen, dan is dat wel bijdragen aan de uitkering van IEDEREEN.

  Weet je wat ook heel leuk is? Als dankzij dat basisinkomen veel meer mensen genoegen nemen hiermee en ophouden met werken, waardoor datzelfde basisinkomen moet worden betaald door een steeds verder krimpende groep sukkels die door blijven werken, TOTDAT ook zij hier het nut niet meer van inzien en stoppen, waardoor een nog kleinere groep moet opdraaien voor het basisinkomen van iedereen, ad infinitum.

  Zie je de uitkomst al? Blijkbaar heb je nog steeds niet geleerd *waarom* communisme niet werkt.

 20. Het dient overigens ook gezegd dat automatisering een gevolg kan zijn van stijgende werknemerskosten. Als van overheidswegen het minimumloon dusdanig wettelijk wordt verhoogd, dat het een bedrijf simpelweg niet meer loont om werknemers voor bepaalde functies aan te nemen of aan het werk te houden (omdat hun productiviteit niet langer in verhouding staat tot hun loon), zouden zij kunnen overgaan tot automatisering als dit goedkoper is.

  In deze zin kan het minimumloon dus leiden tot werkloosheid, en het introduceren van kostenbesparende automatisering. In dit geval ligt de schuld in het geheel sowieso niet bij het bedrijf, maar bij de overheid die door het wettelijk verhogen van het minimumloon de werknemers “uit de markt prijzen.”

  Dit dreigt bijvoorbeeld te gebeuren bij MacDonalds in de Verenigde Staten, waar in verschillende staten het minimumloon drastisch wordt verhoogd door de overheid, en waar werknemers van MacDonalds de straat op zijn gegaan om te eisen dat ook zij een hoger minimumloon krijgen (een verhoging van meer dan maar liefst 33% naar een uurloon van $15). Als gevolg bekijkt MacDonalds nu op welke manieren zij taken van werknemers over kunnen laten nemen door geautomatiseerde processen.

  http://www.cnbc.com/id/102588930
  http://conservativetribune.com/mcdonalds-responds-15-wage/
  http://www.ijreview.com/2015/05/330129-guy-wont-taking-mickey-ds-order-much-longer-might-surprised-reasons/

  Werknemers zonder verstand van economie vergeten dat het niet zij zijn die kunnen bepalen hoeveel zij horen te verdienen, maar dat vraag en aanbod, en de daarop resulterende winst dat bepalen.
  Als werknemers meer willen verdienen, moet een bedrijf de prijzen verhogen voor consumenten. Hierdoor zal de vraag kleiner worden, zal het bedrijf minder gaan verdienen en zal er juist minder geld zijn om te betalen aan werknemers.
  Een andere oplossing is, zoals gesteld, om werknemers te ontslaan of in ieder geval niet langer aan te nemen, en indien mogelijk te vervangen met robots of machines die hetzelfde kunnen doen voor evenveel of minder geld.
  In beide gevallen zorgt een te hoog minimumloon voor werkeloosheid. Iets waar vakbonden pretenderen tegen te zijn.

  Corné [25] reageerde op deze reactie.
  Corné [26] reageerde op deze reactie.
  Corné [27] reageerde op deze reactie.
  Corné [28] reageerde op deze reactie.
  appie b. broek [29] reageerde op deze reactie.

 21. ‘Automatisering’ kweekt vooral ‘domme’ mensen die niet meer nadenken bij hetgeen wat ze doen, maar geleerd hebben ‘willoos’ orders en instructies op te volgen. Dat hierdoor de meest rampzalige ongelukken gaan gebeuren of misschien al hebben plaatsgehad, ligt dan ook voor de hand. Daarom graag een instituut dat zich bezig houdt om de nadelen van de immer toenemende ‘automatisering’ in kaart te brengen en voorstellen tot ‘verbetering’ (van een ‘ongezonde’) situatie te doen!

 22. @Individualist [23]: En meneer de individualist, voordat je weer je dwangmatige hersenspinselen aan anderen gaat opdringen, laat eerst eens die tumor der verheerlijking van het “totale vrije markt denken” en het (groot)bedrijfsleven gecocksuck eens uit die weke massa van je bovenkamer verwijderen!

 23. @Individualist [23]: Dat een minium loon schadelijk is voor de werkgelegenheid, mag, wat mij betreft, best wel eens gezegd worden. Hoeveel werk is er niet naar lage lonen landen, waar ze niet eens weten wat een minium loon is, verdwenen. Dat begon, als ik mij goed herinner, met de textielindustrie waar met name steden als Enschede en Tilburg het van moesten hebben, maar nu vrijwel geheel verdwenen is. De voor 100% van de overheid afhankele producent van uniformen in Haulerwijk, Friesland was zo’n beetje de laatste en sloot de deuren begin jaren 80 van de vorige eeuw. De overheid, verantwoordelijk voor de instelling van het miniumloon, vond Nederland ook te duur en bestelde de orders in het goedkope buitenland. In België dreigde hetzelfde te gebeuren mar hebben de textielfabrikanten een proces tegen de staat aangespannen dat ze bovendien gewonnen hebben. Dit zijn n.l. je reinste MAFFIA praktijken! In Nederland deed men echter niks; hier ‘maft’ men lekker verder! Zie ook de Fyra en, om maar eens wat te noemen, de automatiseringsprojecten bij de overheid. Het kan allemaal veel beter, verhoging van het loon, en dan heb je helemaal geen miniumloon meer nodig, leidt dan tot meer consumptie en hogere belastingopbrengsten. Maar dan moeten wel de grenzen dicht voor ongeschoolde arbeiders en zo de balans tussen vraag en aanbod verstoren. Onze rode ‘vrienden’ die het vroeger altijd over de ‘arbeiders’ hadden zijn dan ook in wezen de ‘verraders’ van de arbeidersklasse, dus op naar 0 zetels PvdA!

Comments are closed.