Als tegenwicht voor het eeuwig bewaren van gegevens en privacymisbruik is meerkatthe ephemeral net in opmars. The ephemeral net is tijdelijke content op internet. Services als SnapChat en Meerkat veroveren de markt en trekken met name jongeren die het gespioneer en dataverzamelwoede zat zijn.

Ephemeral is afgeleid van het Griekse woord ‘ephemeros’ dat ‘één dag durend’ betekent. Het is de naam voor informatie op het internet die niet wordt opgeslagen maar na een vastgestelde tijd automatisch wordt vernietigd.

Bij SnapChat kan je foto’s, video’s en berichten versturen die zichzelf na het bekijken automatisch vernietigen. En via de streamingdienst Meerkat kunnen live videobeelden worden gedeeld die niet kunnen worden opgeslagen.

Periscope is dienst à la Twitter met het verschil dat de beelden maximaal 24 uur bewaard worden. Via apps als Xpire kan je tweets versturen die na 10 minuten voorgoed verdwijnen. Twitter trok aanvankelijk zijn beleid bij waardoor je bijvoorbeeld via Twitter search kan je geen tweets ouder dan een week meer kon vinden. En in maart nam Twitter Periscope voor $ 100 miljoen over.

De populariteit van ephemeral apps trekt groot geld aan. Snapchat sloeg een $ 3 miljard overnamebedrag van Facebook in 2013 af en kreeg onlangs een investering van Alibaba ter waarde van $ 15 miljard.

‘Meerkat, Snapchat, TigerText en andere startups spelen in op een groeiende behoefte onder internetgebruikers. Ze willen hun ervaringen delen zonder zich zorgen te moeten maken dat zoiets eeuwig blijft staan en later tegen hen gebruikt kan worden’,  zegt Michael Fertik, CEO van Reputation.com

Zo laat The Ephemeral Net zien dat de markt ongekend veel beter in staat is om nadelen op te lossen dan dat de politiek ooit kan. Jongeren die met elkaar communiceren in hun eigen wereld en daar geen ouders, leerkrachten of potentiële werkgevers bij nodig hebben, installeren apps. Daar heb je geen Tweede Kamer, Europees Parlement of welke wetgevende bureaucratie dan ook voor nodig.

 

 

7 REACTIES

 1. de markt lost alles op, maar onnodige en lastige overheidsdiensten blijven bestaan. Dus nog even en je betaalt >75% van je inkomen voor diensten die je niet nodig hebt danwel je het leven zuur maken.

  Het wordt tijd voor een anti parasieten app.

  Andre [5] reageerde op deze reactie.

 2. “de markt lost alles op, maar onnodige en lastige overheidsdiensten blijven bestaan.”

  = de markt lost op, maar lost niet alles op.

  Da’s een tegenstrijdigheid.

  Ik verwacht dat de markt het probleem van onnodige- en lastige overheidsdiensten op termijn wél oplost. Het geheim: Moore’s Law + Pareto principe.

  Andre [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Easymoney [4]:

  Volgens @Hijseenberg [1] kan de markt onnodige en lastige oveheidsdiensten niet oplossen. Volgens mij wel.

  De andere optie is dat “de markt lost alles op” niet waar is. Dat is volgens mij niet waar: niets is minder waar dan het tegendeel.

 4. De stelling: de markt lost alles op. Het lijkt op een absolute en fundamentele stelling.
  Het zijn allemaal stellingen, maar stellingen zijn geen argumenten.
  Economen hanteren deze stelling niet. Economen geven een andere stelling namelijk: de markt is beter in staat om goederen en diensten te leveren dan de overheid ooit zou kunnen.
  Ik denk dat de opmerking van Hijseenberg een andere is. In de markt zullen onnodige en overtollige goederen en diensten verdwijnen, omdat de consument deze niet koopt.
  Maar in de overheidsmarkt blijven zij gewoon bestaan. Erger nog, nog even en je bent zelfs 75% van de geld kwijt aan die onnodige diensten. Zo lees ik zijn bijdrage. Tenzij ik het fout heb geïnterpreteerd.

  Andre [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Easymoney [6]:

  Zo kun je het inderdaad lezen.
  Als je over een wat langere tijd kijkt, dan zul je zien dat de inefficiënties veroorzaakt door overheidsmaatregelen uiteindelijk geen stand houden. De natuurlijke gang van zaken is dat een markt altijd gecleared wil worden, ondanks dat een overheid dat (soms lang) kan tegenhouden.

Comments are closed.