Supreme Court Washington
Supreme Court Washington

De anti oorlog roman Catch 22 gaat over een aantal mannen in het leger van de VS tijdens de 2e wereldoorlog. Ze moeten gevaarlijke missies vliegen en ze proberen daar op allerlei manieren onderuit te komen. Ze kunnen het leger echter niet verlaten vanwege catch 22. Catch 22 is een regel die stelt dat je het leger uit mag als je gek bent, maar als je je gek voordoet om het leger uit te komen, dan bewijst dit dat je gezond verstand hebt en mag je er dus niet uit.

Waar het in Catch 22 ondoenlijk was het leger uit te komen, wordt het nu steeds moeilijker om uit de Verenigde Staten te emigreren. Als een Amerikaanse onderdaan in het buitenland gaat wonen, moet hij zowel aan zijn nieuwe als aan zijn oude heersers belasting betalen. Het opzeggen van zijn burgerschap wordt ook steeds duurder gemaakt en het kan zijn dat hij een emigratiebelasting moet betalen. Als bedrijven proberen het hoogste belastingtarief in de wereld te ontwijken door hun hoofdkantoor naar buiten de VS te verplaatsen via een zogenaamde ‘inversie’ dan worden ze als ‘corporatieve deserteurs‘ neergezet.

Dat is allemaal gebruikelijke gang van zaken in een empire. In het artikel “The ancient suicide of the west” wordt al beschreven hoe dat in het Romeinse keizerrijk ging:

“Als ze [coloni, curale en arbeiders in staatsfabrieken] verhuisden naar een nieuwe stad, werden ze verplicht tot een dubbele belasting in zowel hun oude als nieuwe lokatie”

Wat eerst begeerlijke burgerrechten waren, aanvankelijk een offer waard, veranderde steeds meer een plicht en tenslotte een straf. Vruchtbare landerijen ontvolkten (agri deserti) vanwege de ondraaglijke belasting, ondanks een verbod te vertrekken. ‘Eigendom’ werd een plaag. Beroepen waren erfelijk geworden (geen vrije beroepskeuze) en goederen werden gekocht, getransporteerd en verkocht in prijzen en hoeveelheden vastgesteld door de staat.

In Catch 22 valt nog een andere overeenkomst op, de afkeer van handelaren en industriëlen. Neem dit fragment:

“Onthoudt altijd”, herinnerde zijn moeder hem vaak, “Je bent een Nately. Je bent geen Vanderbilt, die zijn fortuin verdiende als ordinaire sleepboot kapitein, noch een Rockefeller, wiens welvaart vergaard werd door meedogenloze speculatie in ruwe petroleum; noch een Reynolds of Duke, wiens inkomen voortkwam uit de verkoop aan een niets vermoedend publiek van producten die kankerverwekkende hars en teer bevatten en je bent zeker geen Astor, wiens familie, als ik het juist heb, nog steeds kamers verhuurt. Je bent een Nately en de Natelys hebben absoluut niets gedaan voor hun geld.”

In het Romeinse rijk was senator worden het toppunt van succes, met als resultaat dat succesvolle mensen verboden werd te handelen. Cicero omschreef dat als volgt:

“Handel is een walgelijke bezigheid, onwaardig voor een man van eer. We verafschuwen het beroep van douane beambte en woekeraar en het onterende werk van ongeschoolde arbeid. Even verachtelijk zijn de zaken van de verkoper; want die kan niet slagen zonder oneerlijk te zijn …… Het werk van de mecanicien is ook vernederend; er is niets nobels aan de werkplaats.”

Een zakenman kon alleen respect verdienen door er mee op te houden:

“Als een zakenman tevreden is met het fortuin dat hij verdiend heeft, zich uit de have terugtrekt en een landhuis binnenstapt, zoals hij ooit in de haven terugkwam van de zee, dan verdient hij het hoogste respect.”

Vrijspreker: Het is kennelijk belangrijk dat je je geld met niets doen verdient. Waarom is dat zo?

Opperdienaar: De adel en aristocratie en alle heersers hebben altijd neergekeken op werk, handel en productie. Het is eervol om je geld uit mensen te belasten en oneervol om het op vrijwillige basis te verkrijgen. Je overlaadt de vrijwillig handelende onderdaan eerst met schuldgevoel en daarna biedt je ze verlichting tegen een vergoeding. Meestal met een kleine dreiging er bij. De heerser ziet de onderdaan natuurlijk net zoals de boer zijn koe ziet: Je kunt er aan verdienen, maar het is een minderwaardig wezen dat je in je macht hebt.

Vrijspreker: Heersers eisen ook altijd het hoogste respect, waarschijnlijk omdat ze dit juist niet verdienen.

Opperdienaar: Meestal kwamen de heersers aan een gewelddadig einde. Cicero werd uiteindelijk zelf in de naam van de staat vermoord.

Vrijspreker: Blijft de mensheid eeuwig in hetzelfde cirkeltje ronddraaien? De deterministische mallemolen?

Opperdienaar: Het gaat in ieder geval al duizenden jaren hetzelfde, dus ik denk niet dat het snel verandert. Maar zeker weten doe je het niet, want er zijn altijd nieuwe elementen.

12 REACTIES

 1. De geschiedenis herhaalt vaak zich maar is nooit een kopie van zichzelf. De Romeinen konden zichzelf slopen en wat mensen en landen er omheen. De huidige heersers hebben wapens waarmee men potentieel de hele planeet onbewoonbaar kan maken, en ze zijn gek genoeg om die te gebruiken.

  “Heersers eisen ook altijd het hoogste respect, waarschijnlijk omdat ze dit juist niet verdienen.”
  Dat is een ware constatering. Kijk maar naar Kaiser Wimpie en zijn uitvretende familie. Je moet er zo veel respect voor hebben van hun lakeien (wetten m.b.t. grajesteitsschennis). Maar enige verdienste heeft deze familie nauwelijks. En afstammen van Willem van Oranje (hun ‘claim to fame’) doen ze al helemaal niet.

  Andre [2] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.
  Hijseenberg [5] reageerde op deze reactie.

 2. @Naam * [1]:
  “. . . .en ze zijn gek genoeg om die te gebruiken.. . . ”
  De situatie in Oekraïne zou zich zodanig kunnen ontwikkelen dat de huidige generatie dit nog meemaakt!!

 3. De VS en de EU hebben de rol overgenomen en zijn nu de nieuwe Sovjet Unie geworden. Beide zijn totalitaire systemen, waarvan mensen niet beseffen dat deze een lange tijd in ontwikkeling zijn geweest.

 4. Ik zie -t.a.v. de ontwikkeling van de EU- een bijna 1 op 1 parallel met het Communistisch Roemenië van na Wo2 tot aan het EU lidmaatschap. De verwachting dat gelijke processen zich derhalve eveneens binnen de EU zullen gaan voltrekken acht ik ingevolge bepaald niet ondenkbaar.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Roemeni%C3%AB

 5. @Andre [2]:

  Die term kwam laatst ook in mij op. Niet zozeer in de context van ‘onze’ Kaiser (het is min of meer het officieuze hoofd van de zwartekousenkerk) maar vanwege het hysterische gedram van de multiculiti’s.

  Zodra iemand iets over een neger, moslim, vrouw, of linksmensch zegt dat niet prijzend of bewonderend genoeg is, dan krijst men ‘racisme’ (of vergelijkbaar). En met echt racisme (of vergelijkbaar) heeft het weinig te maken, maar met spastisch gedrag van de schreeuwer des te meer. Het doet mij denken aan een moderne versie van blasfemie, zij het dan met betrekking op de onzichtbare führer van de multicultikerk. Lees voor de aardigheid maar eens een stukje + commentaren op Joop.nl, de uitlaatklep voor zuurbekkend Nederland.

  Naam * [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Naam * [8]:

  lol

  Bedankt voor de link.

  Voor de iedereen-bemoeit-zich-met-iedereen-menigte een waar walhalla, die site. Geen hand vol, maar een willie-land vol dus succes is gegarandeerd.

 7. “Vrijspreker: Het is kennelijk belangrijk dat je je geld met niets doen verdient. Waarom is dat zo?”

  Niet alleen in het Roomse Rijk speelde dat; ook hier in ’t Gooi moet je als übermensch uitkijken, dat je niets doet, wat verdacht veel op werken lijkt. Zelfs de kinderen worden ermee besmet. Maar ook in bredere zin stampen opleidingen erin, dat je zo hard mogelijk moet studeren en zo hoog mogelijk grijpen om niet in ‘geestdodend’ werk achter de lopende band te eindigen. En heeft Den Uyl de mijnen niet gesloten met de smoes, dat dat ‘mensonterend’ werk niet past bij deze onze tijd?

  pcrs [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Naam * [8]:

  Mwah, is dat zo erg, als de jooplezerd eens een ander geluid leest ende warempel blijf hangen ook nog?

 9. @Vilseledd [10]: Die smoes van den Uyl doet een beetje denken aan die smoes van Kamp over het dichtdraaien van de Gronings gaskraan.
  aarbevingen, right
  word nu bekend dat ze gas uit …. de VS gaan inkopen. Via Rusland met een pijplijn was waarschijnlijker geweest, maar shit komt Poetin net in een kwaad daglicht te staan.

Comments are closed.