avatar-MMAPU heeft het vast gelezen, afgelopen week. In o.a. het AD (klik hier): nieuwe uniformen voor de Nederlandse strijdkrachten ter waarde van 10 miljoen euro. Voor alle strijdkrachten? Neen, voor de eerste 80 uniformen…

… want per stuk kosten deze uniformpjes maar liefst € 125.000,-. Tsja, dat krijg je blijkbaar als er een vrouw minister van defensie is. Dit zijn prijzen die niet misstaan bij de freubeltjes van Gucci of Versace, nietwaar?

Waarom zo duur? Omdat deze uniformen bol staan van de techniek (touchscreen, per GPS te volgen door de eigen strijdmacht zolang de vijand het nog niet hackt, zelfs in elk uniform een dieselgenerator ter grootte van een colafles om alle gadgets 48 uur van stroom te voorzien) en vooral omdat deze uniformen de soldaten beter beschermen tegen zelfmoordterroristen en bermbommen. Oh ja, ze schrijven er niet bij wát voor een colafles; 0.33 liter, 1 liter, 1½ liter? En maakt die dieselgenerator herrie? Vragen, vragen.

De strijd is in de loop der jaren veranderd. Met kogelwerende vestjes zijn de Nederlandse huurmoordenaars (want opleiding gekregen en betaald worden om mensen te doden in opdracht van iemand anders) niet meer genoeg beschermd tegen de andere moordenaars, in een oorlog die er tegenwoordig anders aan toe gaat. Op basis van de ervaringen van de inmiddels 200 gewond geraakte soldaten in Afghanistan zijn de eisen aan uniformen veranderd.

Oorlogen (oh nee, “vredesmissies”, “interventies” en “trainingsmissies om de politie aldaar te trainen”), waarbij Nederlandse soldaten als dom kanonnenvoer braaf komen opdraven als “de baas” dat zegt. Deze ideale producten van de staatsopvoeding zijn perfect getraind in het, zonder zelf te denken, dom opvolgen van orders waarvan een mens dat wél over een minimaal denkvermogen beschikt zou zeggen: “hey meneer de politicus, als jij zo graag oorlog wilt voeren, ga je er zelf maar naartoe”.

Die oorlogen kosten u en mij al genoeg geld. Geld dat wij gedwongen zijn om te betalen, voor iets dat wij niet veroorzaakt hebben (of heeft u persoonlijk ook ruzie met Afghanen, Syriërs, e.d.?) en waarvan de meeste mensen die ik spreek zeggen: “wegwezen uit die achtergebleven zandbaklanden”.

Het kost ons bakken met geld om die “culturele hoogstandjes van mensen” hierheen te halen en te verzorgen, te laten integreren en aan hun eisen en wensen te voldoen, en het kost bakken met geld om ze in hun eigen landen te bestrijden. Snapt u het nog?

Mij lijkt de beste methode om die Nederlandse soldaten te beschermen heel simpel en goedkoop: HAAL ZE TERUG.

Maar nee, onze wijsheid in Den Haag laat ze daar lekker zitten op een plek waar “wij” niets te zoeken hebben. En “wij” gaan 10 miljoen extra betalen voor 80 uniformpjes. Om ze te testen. En wat als ze goed bevallen? Hoeveel gaan “wij” er dan nog bestellen? Van hoeveel extra geld gaat politiek Den Haag ons dan nog beroven?

6 REACTIES

 1. Het rare is dat er een poosje dat weer bezuinigd werd op pakken voor sodaten die naar een “vredes-zone” werden gestuurd. NL militairen kregen goedkope pakken uit China en Amerikaanse militairen kregen betere pakken die nota bene in Nederland worden gemaakt. Maar uitgaande van de vredeszone en het mooie weer daar, zou zwemkleding en wat slippers voldoende moeten zijn.

 2. als junior en aankomend vertegenwoordiger ga je toch ook niet op acquisitie in een versleten oud pak.

 3. iedereen heeft het in de media over een pak maar het lijkt me eerder een uitbreiding van de PSU. Persoonlijke standaard uitrusting. De hele Nederlandse krijgsmacht bestaat uit bijna 50 duizend man (incl reservisten). Als ze allemaal een PSU krijgen van 1 ton dan kost dat tegen de 5 miljard. Op een begroting van 7,5 miljard per jaar.

 4. Oorlogen….pardon: “vredesmissies” zijn er voornamelijk om mensen binnen Defensie aan het werk te houden, en om op die manier het binnenharken van belastinggeld ook te rechtvaardigen door allerlei nieuwe “snufjes”, via die missies, te kunnen rechtvaardigen.

  Missie: niet nodig maar ZIJ zeggen van wel.
  Personeel: nodig volgens hen vanwege die missies
  Nieuwe snufjes: nodig volgens hen vanwege het personeel

  De “noodzaak” van overheidsdepartementen wordt gegarandeerd door die overheid zelf, door problemen te creëren die deze departementen “noodzakelijk” maakt (circulaire rechtvaardiging).
  Daarom creëert de overheid problemen in plaats van ze op te lossen. Wie wil zichzelf immers overbodig maken?

Comments are closed.