SaulDe TV serie “ Better call Saul!’ is een prequel van de TV serie “Breaking Bad’ en schetst hoe de loser Jimmy McGill zich heeft ontwikkeld tot de dubieuze advocaat Saul Goodman.

Jimmy McGill staat laag in de voedselketen in het moeras van overheids regulering. Als een beginnend advocaat wordt Jimmy een creatie van het gerechtelijk systeem. Hij probeert het te exploiteren zoals het hem exploiteert. Hij werkt als advocaat voor mensen die geen geld hebben en hij krijgt daarvoor een kleine vergoeding van de Staat. Vanwege de sterk gejuridiseerde samenleving kan hij wat centen bij elkaar schrapen, normaliter zou hij werkloos zijn. Maar er is ook moordende concurrentie want er zijn veel te veel juristen in de US (die vervolgens weer lobbyen voor meer regelgeving = brood op de plank) en hij heeft een diploma van een slecht aangeschreven universiteit.

In slechts tien afleveringen zien we Jimmy worstelen met diverse uitwassen van de moderne bureaucratie. Met het gerechtelijk systeem, met een groot machtig advocatenkantoor en met een onverschillig bureaucratisch ziekenhuis, dat probeert zijn broer tegen zijn wil een psychiatrische behandeling op te dringen.

In Better Call Saul! komen we ook het achtergrond verhaal van Mike Ehrmantraut uit Breaking Bad te weten. Het blijkt dat hij in principe een eerlijke man was, die gedwongen wordt tot de criminaliteit vanwege corrupte politie.

Saul

Jimmy krijgt te maken met een bejaardentehuis dat haar bewoners op listige wijze de laatste centen afhandig maakt. In zijn pogingen om de oude mensen te helpen, stuit Jimmy op advocaten die hem bijna letterlijk bedelven onder papierwerk. De dozen met dossiers die Jimmy voortdurend rondsleept symboliseren de krankzinnige documentatie eisen die de bureaucratie oplegt. Uiteindelijk moet hij de zaak overdragen aan het grote kantoor dat hij haat. Met al zijn complexe regels, maakt de Staat het onmogelijk voor een kleine ondernemer om zelf zaken te behartigen.

Libertariërs neiging zich te concentreren op de klassieke vormen van overheidsingrijpen: belastingen, het monetaire systeem, de economische regelgeving. Better call Saul illustreert dat de overheid verraderlijker en doordringender is dan op het eerste gezicht. De moderne Staat als panoptische regime, zoals geanalyseerd door de Franse filosoof Michel Foucault. Een wereld die bol staat van de instellingen, zoals scholen, klinieken en gevangenissen, die ons in de gaten houden en monitoren voor de doeleinden van de overheid. Strafbladen en andere overheidsinformatie kunnen ons brandmerken voor het leven. Zo zien we dat Jimmy wordt achtervolgd door een onschuldig foutje dat uit proportie is geblazen en in de overheids archieven als een zeden misdrijf te boek is komen te staan.

Om elk aspect van ons leven te reguleren, kan de overheid niet alleen te werk gaan. Het werkt via een web van tussenpersonen. Veel van deze instellingen beweren voor ons te zorgen, maar gaandeweg eroderen ze onze vrijheid.

Gedeeltelijke vertaling van dit artikel

Hijseenberg, juni 2015

 

2 REACTIES

Comments are closed.