De bedrijven van Elon Musk – Tesla Motors, SolarCity en SpaceX – hebben Elon Muskvoor bijna 5 miljard dollar aan overheidssubsidies binnengeharkt. Tesla en SolarCity zijn al tien jaar verliesgevend maar Musk en zijn investeerders genieten van de voordelen terwijl de belastingbetalers het gelag moeten betalen.

De enorme staatssteun bewijst een overeenkomstig thema binnen Musk zijn opkomende rijk: een publiek-privaat financiëringsmodel voor grootschalige en uiterst riskante – lees verliesgevende – start-up bedrijven. ‘Hij weet precies waar het overheidsgeld zit’, zegt Dan Dolev, analist bij Jefferies Equity Research. ‘De hamvraag is of zijn bedrijven richting financiële zelfstandigheid gaan en of hij zijn enorme ontwikkelingskosten kan terugbrengen ?’

‘Overheidssubsidies zijn de rode draad van deze drie bedrijven en zonder dat bestonden ze niet’, aldus Mark Spiegel, hedgefund manager bij Stanphyl Capital Partners. Hij gaat ‘short’ in Tesla aandelen, een gok die zich uitbetaald als de aandelen zakken.

De steun omvat een verscheidenheid aan stimuleringsmaatregelen van de overheid met inbegrip van subsidies, belastingvoordelen, fabrieksbouwtoelagen, scherp geprijsde leningen en milieucredits om Tesla’s te kunnen verkopen. Het bevat ook belastingkredieten en kortingen aan kopers van zonnepanelen en elektrische auto’s. In Nevada plant Tesla een ‘superfabriek’. Super is in ieder geval het belastingvoordeel van 1,3 miljard dollar.

De staat New York besteedde $ 750 miljoen om een zonnepanelenproductie in Buffalo op te zetten. Musk’s bedrijf SolarCity gaat deze fabriek leasen voor $1 per jaar. De federale overheid geeft ook subsidies of heffingskorting om 30 % van de kosten van zonne-installaties te dekken. SolarCity zelf meldde de ontvangst van $ 497,5 miljoen in directe subsidies van het ministerie van Financiën.

SpaceX – Musk zijn raketbedrijf – kreeg $ 20 miljoen in ‘economische ontwikkelingssubsidies’ van Texas om daar een lanceerplatform te bouwen. Qua overheidsopdrachten sleepte SpaceX voor meer dan $ 5,5 miljard aan orders binnen van de NASA en de US Air Force. Die betaald worden door….u weet wel.

Het van de burgers – desnoods met geweld – afgenomen belastinggeld komt ten goede van een paar handige jongens die de 1% kunnen gaan versterken. Dit verhaal is slechts een illustratie en voorbeeld van de talloze – niet levensvatbare – bedrijven en industrieën – die op deze schandalige manier worden gespekt ten koste van de bevolking. Twee woorden: crony capitalism.

 

 

21 REACTIES

 1. Goed dat dit aan de kaak wordt gesteld.

  Zijn Tesla accu’s zijn laatst enorm gehypet, maar als je het rekensommetje maakt dan valt het voordeel zwaar tegen.

  De uitspraak in de foto is nauwelijks te lezen, maar het komt er geloof ik op neer dat hij Armageddon predikt als we niet snel zijn CO2 besparende produkten gaan kopen. De energie en grondstoffen die nodig zijn voor zijn accus en zonnepanelen laat hij consequent buiten beschouwing. Elon is niet dom dus het is pure manipulatie. Zou een prima politicus zijn dat baasje.

  Overigens heeft de aarde al veel hogere CO2 gehalten overleefd. Sterker nog, daar plukken we nu de fossiele vruchten van, maar dat geheel terzijde.

 2. Die katalisator in onze auto’s was ook al zoiets moois. Met de productie er van werd meer schade aan het milieu aangericht dan dat het gebruik ervan kon voorkomen maar deze wetenschap bleef slechts in beperkte kring bekend.

  Ja beste mensen, het gaat de elite alleen nog maar om geld en onze ziel.

 3. Grappig dat er dan aan de zijkant van dit artikel een advertentie staat van opdezon (elektrische auto’s op zonne energie “Écht duurzaam en helemaal groen”. Nog even het woord bewust er aan toevoegen en je hebt alle drie de hypewoorden om de milieudriehoek te vormen..

 4. @Michiel [4]: SpaceX geeft geen openheid van zaken omtrent de boekhouding. Dus een kostenbesparing van 80 % klinkt spectaculair en verder niet. De belastingbetaler kan slechts zijn verlies pakken want die heeft buiten de verplichte afdracht totaal niets in te brengen.
  Dat Musk ‘bijna al zijn geld’ in die drie bedrijven heeft gestopt is fantastisch. Feit is wel dat zonder de continue stroom afgeperst gemeenschapsgeld deze drie bedrijven al lang ter ziele waren.

 5. “SpaceX geeft geen openheid van zaken omtrent de boekhouding. Dus een kostenbesparing van 80 % klinkt spectaculair en verder niet.”

  Het klinkt niet, het is.

  “De belastingbetaler kan slechts zijn verlies pakken want die heeft buiten de verplichte afdracht totaal niets in te brengen.”

  Niet dus, want er wordt bespaard op raketlanceringen. SpaceX heeft trouwens ook bedrijven als klant, voor bijvoorbeeld satelietlanceringen.

  “Dat Musk ‘bijna al zijn geld’ in die drie bedrijven heeft gestopt is fantastisch.”

  Ja geweldig toch? In 2008 was hij bijna alles kwijt: nog 3 miljoen dollar op zak, eerste drie raketlanceringen mislukt, mevrouw Musk wilde scheiden, kas bij Tesla bijna leeg, en de kredietcrisis brak uit. Toch is hij er met zijn bedrijven bovenop gekomen.

  “Feit is wel dat zonder de continue stroom afgeperst gemeenschapsgeld deze drie bedrijven al lang ter ziele waren.”

  Toon het maar aan voor Solar City.

  Wat betreft SpaceX en Tesla heb je wel gelijk, dat die veel van overheidsgeld profiteren. Maar Tesla heeft bijvoorbeeld de lening 9 jaar eerder terugbetaald dan verplicht, en nogmaals, SpaceX heeft al veel bereikt met de verlaging van de ‘costs per launch’.

  Verder laat je ook nu weer de enorme innovativiteit van Tesla en SpaceX onbesproken.

  Dat overheidsgeld bijna altijd verspild wordt ben ik met je eens. Maar bij de bedrijven van Elon Musk is dat niet het geval.

  Seneca [8] reageerde op deze reactie.

 6. Je lijkt ook met je bericht ook te suggereren dat verliesgevende bedrijven niet financieel gezond kunnen zijn. Ook dat klopt niet.

 7. Men dient eenvoudigweg alle subsidies aan dergelijke groene flauwekul stop te zetten. Laat de vrije markt dit kletsverhaaltje over een zogenaamd klimaat- en energieprobleem maar oplossen.
  Elektrisch rijden: 3 liter olie verstoken om 1 liter uit te sparen. Hoe krijg je het bedacht!

  IIS [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Hetzler [10]:

  Heeft ’t iets met socialisme en corporatisme te maken? Hier in den lande doen ze drie zielen kapot maken om één gelukzoeker het leven meer dan aangenaam te maken.

 9. Het zijn twee zeer interessante bedrijven die mogelijk als “disruptive” beschouwd kunnen worden.
  Ik snap het punt wel van de subsidies van Tesla. De bail-out voor GM en chrysler tijdens de crisis was trouwens iets van 80 miljard, dus die markt is sowieso wel aardig verstoord.

  Maar wat betreft SpaceX. Voor het eerst kan een comercieel bedrijf het ISS bevoorraden. Lijkt me zeer goed wanneer overheid/NASA een stapje terug doet en meer overlaat aan private partijen. De ruimtevaart zou een boost kunnen krijgen bij meer commerciele initiatieven (de space shuttle bv was nodeloos ingewikkeld en duur). Zou libertariers aan moeten spreken toch?

  Seneca [12] reageerde op deze reactie.
  Michiel [17] reageerde op deze reactie.

 10. @Pierke [12]: Disruptive meer in de zin zoals de grote banken(-bailout) werkt. Dus onteigening van de burger en massale overheveling van privaat geld via de ‘publieke’ sector naar de 1%. Dat type verstoring van de markt is voor de burger, consument en belastingbetaler alleen maar negatief.

 11. Da’s nou grappig: de reactie van Seneca is vanaf mijn computer onleesbaar.

 12. Gaat Seneca zijn bewering dat Solar City zonder de continue stroom afgeperst gemeenschapsgeld al lang ter ziele zou zijn nog onderbouwen?

 13. @Seneca [14]:

  Michiel moet wel een ongelofelijk dik bord voor z’n hoofd hebben om de feiten niet te erkennen voor wat ze zijn: de vloer aanvegen met het Non-Agressie Principe. Deze post zal niet helpen om hem daar vanaf te helpen, maar het helpt mij wel mijn frustratie te uiten over figuren zoals Musk en degenen die z’n achterste oraal adoreren zoals Michiel.

  http://www.breitbart.com/big-government/2013/01/15/elon-musk-poster-child-of-obama-gilded-age/

  Kom er maar in, Michiel. Ga maar janken over ad-hominems. LOL

  Prettig weekend 🙂

 14. Jij en Seneca lijken wel een stel PvdA-mollen (of moet ik zeggen: trollen) die de libertarische beweging geïnfiltreerd hebben. De manier waarop jullie de Vrijspreker in diskrediet brengen door jullie blindheid voor de feiten betekent voor het libertarisme niet veel goeds.

  Dan is Seneca verder nog een aardige jongen, maar jij bent een verzuurde pedante toetsenbordbetweter. Ook niet fijn als je als politieke beweging nieuwe sympathisanten aan wilt trekken.

Comments are closed.