woensdag, 15 juli 2015
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Derde Mises Zomercursus: 28 – 29 augustus 2015

logo-misesnlEind augustus 2013 werd de eerste cursus Oostenrijkse Economie gegeven in Nederland. Vorig jaar is deze succesvolle cursus herhaald en ook dit jaar zal hij weer plaats vinden. En wel op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus (vrijdag 10 – 19 uur, zaterdag 10 – 16 uur). De locatie is het landelijke De Glind, een tiental kilometers van Amersfoort.

Volgens auteur Arnon Grünberg hoef je “geen marxist te zijn om te beseffen dat alles vooral economie is. Van liefde via seks en onderwijs tot religie: economie. Het succes van de economische wetenschap komt niet doordat economen zulke goede voorspellingen doen, maar omdat wij intuïtief beseffen dat juist die wetenschap aan onze essentie raakt.”

De Oostenrijkse School raakt zeker aan “onze essentie”: zij stelt het menselijk kiezen en handelen centraal en behandelt economie begrijpelijk en logisch. Op scholen en universiteiten wordt weinig of geen gebruik meer gemaakt van de Oostenrijkse methode. Ook in de media is er alleen aandacht voor de hedendaagse hoofdstromingen, vooral de Keynesiaanse.

Het lijkt dan ook wel dat niemand de huidige crisis kan verklaren. Maar Mises beschreef al in 1912, in zijn boek The Theory of Money and Credit, dat economische booms en busts ontstaan door de creatie van enorme hoeveelheden geld door de staat. Juist nu in deze economisch roerige tijd kunnen de economische theorieën die Mises doceerde en bedacht u van dienst zijn.

Het is een avontuur en een uitdaging om zich te verdiepen in economie. Met deze zomercursus kan dat een gedegen en geanimeerde manier.

Aan de orde komen onder meer, de epistemologische basis, Keynes versus de Oostenrijkers en de conjunctuurtheorie volgens de Oostenrijkse School. Er is veel ruimte voor discussie. De cursus richt zich op zowel studenten als niet-studenten die zich willen verdiepen in de economische theorieën van de Oostenrijkse School. Voorgaande kennis van economie is handig, maar niet noodzakelijk. De prijs bedraagt 90 euro. Niet-studenten (toehoorders) betalen 130 euro. Deze prijzen zijn inclusief één overnachting (één-persoonskamer), ontbijt, 2x lunch en koffie/thee en 1 diner. Deelnemers ontvangen voorafgaande aan de cursus een Nederlandstalige syllabus. Opgeven kan hier.

Meer info alhier.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.